LELKIPATIKA

Homokóra effektus - Avagy miért esel mindig ugyanabba a hibába?

Szerző:
Szabó Anna
Volt már olyan érzésed, hogy újra meg újra ugyan abba a hibába estél bele? Aztán eltervezted, hogy gyökeresen megváltoztatod az életedet, de kis idő elteltével, megint dejavu érzésed lett? Mintha egy homokóra belsejében lennél, leperegnek a szemek, aztán újra kezdődik elölről minden?

Kilépsz egy kapcsolatból, mert nem kapod meg azt, amire vágysz. Lezárod, jöhet a következő. Új pasi, új szerelem, új élmények, aztán megint azon kapod magad, hogy valami hiányzik. Pedig megbeszélted magaddal, hogy résen leszel. Vagy elhatározod, hogy új munkahelyet keresel, mert új kihívásokra van szükséged, de az a meló is unalmassá válik. Esetleg megbánt és kihasznál egy barátnőd, akit nagyon szeretsz, de te megbocsátasz neki, hiszen mégiscsak régóta a támaszod. Aztán azon kapod magad, hogy ez már nem az első ilyen eset, és lehet, hogy le kellene zárni, nem pedig megjavítani ezt a kapcsolatot. De vajon mért esünk bele mindig ugyan abba a hibába? Mikor úgy érzed, végre az összes homokszem lepergett, akkor valaki megfordítja a homokórát, és kezdődik minden elölről.

Az élet számos leckét ad fel, amit elsőre nem mindig sikerül jól megoldani, de szerencsére van lehetőséged a gyakorlásra, mert többször is találkozol ugyan azzal a problémával. De mit is nevezünk problémának? Pszichológiai megközelítésben minden olyan kérdést, feladatot, amelyre a választ, megoldást nem tudjuk megtalálni azonnal. A gond megoldása mindenki számára más és más lehet. Van, akinek egy egyszerű kérdésre egyből megvan a válasza, míg van, aki hezitál, mi lehet a jó megoldás, megint mások a legegyszerűbb bajt a világ legnehezebb egyenletének gondolnak.

Amennyiben kikeveredtél egy ilyen kellemetlenségből, azt hiszed megtanultad a leckét. Sajnos azonban sok időbe telik, mire eljutsz odáig, hogy észrevedd, ha újra ugyan azzal a gonddal találod szembe magad. Sokszor kell annak a bizonyos homokórának újból és újból átfordulnia, hogy az utolsó homokszem lepergése után már tisztán láss. Azt mondják, minél idősebb valaki, annál bölcsebb. Minél több problémát megoldasz, és minél idősebbé leszel, annál tapasztaltabbá válsz, és már előre észreveszed a buktatókat, és magabiztosan átugrod az akadályokat. Akkor mért esel mégis mindig ugyan abba a hibába? Nem is olyan nehéz ezt a kérdést megválaszolni. Igaz, hogy egyre tapasztaltabbá válsz, mégis mindig bízol abban, hogy az emberek jók, ezért, ha ugyan abba a helyzetbe kerülsz, egy új esélyt adsz, ami miatt lehet, hogy megint ugyan abba a hibába esel.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL