UTAZÁS

Velence a szerelem városa

Szerző:
Szabó Anna
Velence mese város...mintha nem is valódi volna...legalábbis így gondolod. El mersz indulni, hogy álmaid városát megnézd valódiban is? Nem törnek össze az álmok? Nem!!!
Egy kis történelem

A Római Birodalom bukása után a környéken lakók a biztonság kedvéért a tenger pici szigetein kerestek menedéket. A környező erdőkből kivágott facölöpöket verték le az Adriai-tenger zavaros és néhol elég sekély vizébe, hogy arra építhessék a házaikat, és ezeket aztán hidakkal kötötték össze. A város a keresztesháborúk idejére már virágzott, Velence a világ egyik nagy kereskedelmi központja lett. És ez ki is tartott egészen a 19. századig. Azóta pedig turistalátványosság.


Amit muszáj megnézni

A Szent Márk tér Velence igazi központja, a képeslapszerűen gyönyörű piazza évente 14 millió látogatót vonz. A székesegyház a téren Szent Márk (vissza)lopott ereklyéinek otthona, és hatalmas, és lélegzetelállító aranymozaik díszíti a belsejét. Pár lépés csak a Dózse-palota, az egykori birodalom politikai központja, most múzeum, teli a 16. századtól kezdődően gyűjtött kincsekkel és érdekességekkel. A fegyvertárban trükkös, mérgezett nyilakat kilövő, kulcsnak álcázott fegyverek, robbanó ajándékdobozok is láthatók, meg persze páncélok. Lovaknak, kedvenc kutyáknak...


És a többi

{SZAVAZAS}Ha meg akarsz szökni a tömeg elől, irány a Rialto-híd, és a tövében a már a 13. század óta odatelepült halpiac. Itt csónakból árulják mind a mai napig a friss halat, zöldséget, gyümölcsöt. Még egy kicsit északabbra nyugis, csendes lakónegyed következik, a Ghetto (igen, innen kapta a gettó az elnevezését), tele régi csodálatos épületekkel és boltocskákkal. Velencében rengeteg szép és régi festmény is látható, ha nem akarod végigbóklászni a templomokat, menj az Accademia Múzeumba, itt Bellini, Carpaccio, Tiziano, Tintoretto és Veronese mesterműveit csodálhatod meg. A közelében meg ott van Peggy Guggenheim régi háza, most Picasso, Kandinszkij, Miró, Pollock és Max Ernst képei lógnak benne.



Közlekedés

Gondolázhatsz is persze... állj csak sorba a többi turistával, aztán fizess egy vagyont... (najó, egyszer azért igenis meg kell próbálni!!) De az igazi, ha vaporettóval (vizibusszal) járod be a várost, mint a helybeliek. Vagy legalább egyszer fölhajózol vele a Canale Grandén. Persze, Velence nem olyan nagy, hogy akár gyalog is nem boldogulnál. (hacsak persze el nem veszel az apró sikátorok közt, fölfelé bámulva, oda, ahol a csillogó kirakatok fölött az igazi, középkori Velence még mindig él).



Ha éhes vagy

Ha valamihez a velenceiek jobban értenek, mint a romantika, az az ennivaló. Képzeld el – aztán próbáld ki – a friss tengeri halakat, kagylókat a bizánci kelet fűszereivel. Ettől olyan egyedi a velencei konyha. Ha találsz a pénztárcádnak megfelelő helyet, ehetsz csak egy fagylaltot – de ülj le a napsütéses teraszra, nem sajnáld magadtól az élvezetet és pihenést -, csak egy szelet pizzát, szendvicset, de beülhetsz az étterembe is, és magad választhatod ki, melyik halat, rákot készítsék el neked. A velenceiek szívesen isznak délben csak úgy állva egy pohárkával, és utána indulnak ebédelni. Kipróbálhatnád, ahogy ők teszik, a tintahalat saját levében, polentával Ja, ha nem a te stílusod fekete maszatot enni fehér maszatról (bocsássatok meg, velenceiek...) akkor inkább próbálkozz egy könnyű, friss tejszínes raviolival, meg egy pohár fehérborral.


Hol szállj meg

Estére Velence kiürül, úgyhogy ez remek kifogás: szerezz be egy (vagy két) üveg fargolinót (ez a helyiek kedvence, epres, talán nem is koktél, inkább eperrel ízesített könnyű bora), és irány a szállodád. Addigra úgy sem fogod érezni már a lábadat. Ha pici, hagyományos szállodára vágysz, ott a 'Ca' Pisani', kényelmes és stílusos, ha modernebbre, a Design Hotels vár például rád. Ha valami tényleg különlegeset akarsz (ja, és ha meg is engedheted magadnak) a'Danieli' ott áll a Dózse-palotánál.



És hogy mikor menj Velencébe?

Velence folyamatosan süllyed. Szóval, minél hamarabb, hogy ne kelljen hozzá búvárfelszerelés. Nyáron gyakran előfordul, hogy a járdákat elönti a tengervíz, de ezt úgysem lehet előre kiszámítani. És a kánikulában jólesik a hűsítő víz közelsége. Télen kellemesen enyhe az időjárás, és persze, februárban ott a karnevál. Bármilyen időpont jó. Kerekedj fel, amikor eszedbe jut.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL