FÉSZEK

Így komposztálhatsz házilag

Szerző:
Szabó Anna
Kávézacc, tojáshéj, meghámozott krumpli maradéka - egy mozdulattal kidobjuk ezeket a szemétbe, nem is tudván, hogy igazi kincsektől szabadulunk meg. Hiszen, ha komposztot készítünk ezekből a szerves hulladékokból, növényeink számára igen gazdag tápanyagot állítunk elő. Az eredmény? Erőteljes, gyönyörű termés a konyhakertben, és csodálatos színpompa a virágágyásban.

A modern kor velejárója, hogy egyre több szemetet termelünk, és ezzel párhuzamosan sajnos a környezetet is szennyezzük. Jó megoldásnak tűnhet a szelektív hulladékgyűjtés, ám az csak részmegoldás, hiszen rengeteg olyan maradék landol a kukában, amelyeket nem lehet a gyűjtőkbe tenni. Erre kiváló megoldás a komposztálás. Ám ezzel a módszerrel is csak azok tudnak élni, akiknek van konyhakertjük vagy legalábbis némi növényük az erkélyablakban.

Mely hulladékokat tudjuk komposztálni?

• vágott fű
• lomb- és gallyhulladékok
• zöldséghulladékok
• gyomnövények
• gyümölcshulladékok
• ételmaradékok
• húsmaradékok
• papírhulladékok
• hamu

Mi a komposztálás?

A komposztálás egy biokémiai folyamat, amely során különböző baktériumok és gombák hő, oxigén, valamint enzimek segítségével lebontják a szerves anyagokat. Ennek a folyamatnak négy fázisa van: először a könnyebben bomló anyagok válnak ki, ezzel pedig egy gyors hőemelkedés jár együtt; másodszor a nehezebben bomló anyagok mállanak szét; harmadszor már hirtelen lehűlés megy végbe, amikor is kialakul egy humuszszerű anyag; végül pedig beérik a komposzt, és már használhatóvá is válik.

Mi szükséges hozzá?

A komposztáláshoz be lehet szerezni speciális tartályt, de akár saját kezűleg is készíthetsz egy ládát hozzá. A lényeg, hogy a bomlasztani kívánt hulladék folyamatos oxigénhez jusson, máskülönben elrohadhat az egész, és így nagyon büdössé, valamint használhatatlanná válik. Fontos, hogy a hulladékot szépen eloszlatva, egymást rétegezve helyezd el a ládában. A komposztot pár hetente jól át kell forgatni, hogy megfelelő mennyiségű oxigénhez jusson. Ezáltal pedig fel is gyorsítjuk a bomlási folyamatot.

Víz, víz, víz...

Ne feledkezzünk meg az állandó locsolásról sem, hiszen a víz az egyik legfontosabb része a komposztnak. Ha a keverékünk teljesen kiszárad, használhatatlanná válik, de az sem jó, ha túltöltjük folyadékkal. Az optimális vízmennyiség az, ha tulajdonképpen nem látjuk a vizet, a masszánk mégis összeáll.

Ha mindent jól csináltunk, 3 hónap alatt tápanyagban gazdag komposztot kapunk, amelyet azonnal a növények tövébe szórhatunk. A környezettudatosság mellett semmi nem vész kárba, minden felhasználásra kerül, az eredmény pedig magáért fog beszélni.

Jó munkát!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL