A modern kor velejárója, hogy egyre több szemetet termelünk, és ezzel párhuzamosan sajnos a környezetet is szennyezzük. Jó megoldásnak tűnhet a szelektív hulladékgyűjtés, ám az csak részmegoldás, hiszen rengeteg olyan maradék landol a kukában, amelyeket nem lehet a gyűjtőkbe tenni. Erre kiváló megoldás a komposztálás. Ám ezzel a módszerrel is csak azok tudnak élni, akiknek van konyhakertjük vagy legalábbis némi növényük az erkélyablakban.
• vágott fű
• lomb- és gallyhulladékok
• zöldséghulladékok
• gyomnövények
• gyümölcshulladékok
• ételmaradékok
• húsmaradékok
• papírhulladékok
• hamu
A komposztálás egy biokémiai folyamat, amely során különböző baktériumok és gombák hő, oxigén, valamint enzimek segítségével lebontják a szerves anyagokat. Ennek a folyamatnak négy fázisa van: először a könnyebben bomló anyagok válnak ki, ezzel pedig egy gyors hőemelkedés jár együtt; másodszor a nehezebben bomló anyagok mállanak szét; harmadszor már hirtelen lehűlés megy végbe, amikor is kialakul egy humuszszerű anyag; végül pedig beérik a komposzt, és már használhatóvá is válik.
A komposztáláshoz be lehet szerezni speciális tartályt, de akár saját kezűleg is készíthetsz egy ládát hozzá. A lényeg, hogy a bomlasztani kívánt hulladék folyamatos oxigénhez jusson, máskülönben elrohadhat az egész, és így nagyon büdössé, valamint használhatatlanná válik. Fontos, hogy a hulladékot szépen eloszlatva, egymást rétegezve helyezd el a ládában. A komposztot pár hetente jól át kell forgatni, hogy megfelelő mennyiségű oxigénhez jusson. Ezáltal pedig fel is gyorsítjuk a bomlási folyamatot.
Ne feledkezzünk meg az állandó locsolásról sem, hiszen a víz az egyik legfontosabb része a komposztnak. Ha a keverékünk teljesen kiszárad, használhatatlanná válik, de az sem jó, ha túltöltjük folyadékkal. Az optimális vízmennyiség az, ha tulajdonképpen nem látjuk a vizet, a masszánk mégis összeáll.
Ha mindent jól csináltunk, 3 hónap alatt tápanyagban gazdag komposztot kapunk, amelyet azonnal a növények tövébe szórhatunk. A környezettudatosság mellett semmi nem vész kárba, minden felhasználásra kerül, az eredmény pedig magáért fog beszélni.
Jó munkát!
OLVASS TOVÁBB!
3 házi praktika a darazsak ellen
A tavasz beköszöntével folyamatosan emelkedik a napi átlaghőmérséklet, ezzel párhuzamban élettel telik meg kertünk. A virágzó növén...
FÉSZEKMi az a kokedama? Beavatunk a japán kertészet rejtelmeibe!
A kokedama egy hagyományos japán kertészeti technika, aminek lényege, hogy a növényeket gömb alakú, moha borítású golyókba ültetik. ...
FÉSZEK7 tipp, ami segíthet a legjobb ár-érték arányt megtalálni lakásunk felújításához
A lakásfelújítás bizony embert próbáló feladat, de ha minden simán megy, akkor persze a végeredmény egy megújult és modern otthon....
5 újévi fogadalom az otthonoddal kapcsolatban, amit biztosan teljesíteni akarsz
Minden évben listát készítünk a fogadalmainkról, az új terveinkről és céljainkról. És minden évben, pár héttel szilveszter után s...
FÉSZEKKarácsonyi divat - csakis kifinomult ízlésűeknek ajánlott
Egyre ritkább a fehér karácsony… Viszont az otthonokba beszállingóznak a hópehely dekorációk, melyekkel megidézhetjük gyerekkorunk me...
FÉSZEKHogyan védhetjük meg fabútorainkat az idő okozta amortizációtól?
Habár a modern bútorgyártási technológiák térhódítása következtében időszakosan olykor háttérbe szorulnak az aktuális lakberendez...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK