GASZTRO

Rakott krumpli kicsit másképp

Szerző:
Szabó Anna
Ezt a rakott krumplit nem kolbásszal készítjük, hanem darált hússal. Hogy miért jó ez? Mert besamel mártással olyan hihetetlenül isteni, mint még soha! Krémes, omlós, laktató és annyira finom, hogy egy tányérral nem elég belőle!
Rakott krumpli besamel mártással

Hozzávalók:

- 2 kg krumpli
- 6 tojás
- ½ darált hús (sertés, vagy pulyka)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- só, bors, majoránna
- margarin a tepsi kikenéséhez
- besamel mártás


Hozzávalók a besamel mártáshoz:

- 2 evőkanál liszt
- 5 dkg margarin
- 2 dl tej
- fél liter tejföl
- só, őrölt szerecsendió


Besamel mártás elkészítése:

5 dkg margarint felhevítünk, abban 2 evőkanál lisztet megpirítunk, majd felengedjük kb. 2dl tejjel. Megsózzuk, és egy kevés őrölt szerecsendiót is adunk hozzá.

Alacsony lángon állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ha túl sűrűnek találjuk a mártást, tejjel hígíthatjuk. Félretesszük, majd amikor kihűlt,összekeverjük a fél liter tejföllel.


Rakott krumpli elkészítése:

A krumplit és a tojást héjában külön-külön feltesszük főni. Amíg a krumpli és a tojás fő, kis olajon és finomra vágott hagymával megdinszteljük a darált húst, amit sóval, borssal, majoránnával ízesítünk. (Kis Pirosaranyat is tehetünk rá, hogy szebb színe legyen.)

A héjában megfőzött burgonyát és a keményre főzött tojásokat megpucoljuk, karikákra vágjuk. Az előre kivajazott tepsibe először egy réteg burgonyát teszünk, úgy, hogy maradjon még kb. 2 rétegre.

A burgonyát megsózzuk, majd a tejföllel összekevert besamellel leöntjük (maradjon későbbre is!) Megszórjuk a dinsztelt darált hússal, végül tojás karikákat helyezünk rá. Ezt a műveletet addig ismételjük, míg el nem fogynak a hozzávalók. Figyeljünk arra, hogy a legfelső réteg tetejét besamel mártás borítsa! Végül kevés margarint daraboljunk a réteges étel tetejére.

Ízlés szerint reszelhetünk sajtot is a tetejére.

Kb. 35-40 perc alatt 180 fokon (közepes lángon) előmelegített sütőben készre sütjük. Amikor a teteje már aranybarna színű, kivehetjük a sütőből.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL