REJTÉLY-MISZTIKA

Salamon zsidó király, mint a Démonok Ura?

Szerző:
Szabó Anna
Mindenkinek ismerős Salamon zsidó király? Rémlik valami a Bibliából? Hadd egészítsem ki az ottani szöveget más iratokkal egybevetve. Ugyanis a bölcs, istenfélő Salamon király talán nem az, akinek hisszük, hanem egy mágus, aki démonok felett uralkodott, és akiktől földöntúli hatalomra és óriási vagyonra tett szert. De feltételezések szerint Jeruzsálem első templomát is velük építette!

Ahogy a történelem ismeri

Salamon Jeruzsálemben született i. e. 1000 körül és ott is halt meg i. e. 928 környékén. Uralkodásának ideje i. e. 971 – i. e. 932. Dávidnak, Izrael második királyának tizenhatodik fia. Édesanyja Betsabé. Salamon király tizennégy évesen lett király, és békés időszak uralkodója volt.

Életébe a következő könyvekből nyerhetünk betekintést: Sámuel második könyve, A királyok első könyve és a A krónikák második könyve. Uralkodása végig békében telt és szerencsére a háborúk is elkerülték.

Egyik legjelentősebb tette, hogy ő építtette az első templomot Jeruzsálemben. Illetve néhány más hadászati és a királyi udvar céljaira használható épületet. Építkezéseihez természetesen rengeteg pénzre és munkaerőre volt szükség. A történelem szerint ezeket az államszervezet központosításával és súlyos adók kivetésével gyűjtött be, sőt, még a kereskedelmi hajózást is fellendítette. A Vörös-tengeren hajóflottát építtetett és kikötőt létesített.

A zsidó hagyomány szerint, uralkodása maga volt az Aranykor. Bár hozzá kell tenni, hogy az előbb említett központosító terveit, no meg az új adókötelezettségeket nem fogadta tapsviharral a köznép és heves ellenhatást váltottak ki belőlük. Ezért is szakadt ketté halála utána országa az északi Izraelre és a déli Júdeára.

Határtalanul bölcs és nőfaló

Miről volt híres? Bölcsességéről, amit Istentől kért és kapott, és a szerelmi életéről. Az előbbit maga Isten ajándékozta neki, mert nem gazdagságot vagy más földi hívságokat kért, és ezért bizonyára úgy megörült az Isten, hogy nagyobb bölcsességet adott neki, mint amit kért. A Biblián számos rész van, ahol jó tetteiről és okosságáról lehet olvasni.
Ami a másik vonalat illeti... megszámlálhatatlan feleségek, ágyasok szépítették meg életét, az amúgy is fényűző palotákban és kertekben. Ennek ellenére, mégsem talált hosszútávon boldogságot egyik asszonynál sem.

Az Ő írásainak tulajdonítják a Példabeszédek könyvét, a Prédikátor könyvét, az Énekek énekét és néhány zsoltárt.

A Démonok Fejedelme

Most pedig érkezik a várva várt csavar. Mint már az említésre került, templomot építettet, amihez rengeteg pénzre és munkaerőre volt szükség. Egyes beszámolók szerint, közel sem adókból és központosításból szedte meg magát, de talán még csak nem is emberekkel építette a templomot. A legenda szerint... démonjai építették a templomot és tették őt mérhetetlenül gazdaggá. Ugyanis feltételezések szerint, ő írta Salamon kis kulcsait, a Lemegeton című mágikus varázs könyvet, ami 72 démon nevét, külsejét, pecsétjét és képességeit tartalmazza, és elemzi azok szerepkörét. A legtöbb démon különböző művészetekkel, mágikus erőkkel rendelkeznek és a pontos alkalmazási lehetőségeikről is képet kaphatunk. A könyv célja elénk tárni, hogyan tanulhatjuk meg irányítani a démonokat, különösen ezt a 72-öt és azok alattvalóit.

Ehhez volt Salamonnak, egy hihetetlenül erős karizmája, amivel képes volt parancsolni és befolyásolni, plusz egy hatalommal bíró gyűrűje, amelynek segítségével képes démonainak megidézéséhez, akiknek ezáltal parancsolhatott.

A mítosz úgy végződik, hogy Salamon, amikor megöregedett a démonokat belekényszerítette egy rézhordóba, amelyet egy tó fenekére süllyesztett. Ezt a hordót megtalálták a babilóniak és azt kinyitva szabadon engedték a démonokat, akik szétszéledtek a világban. Azóta lehet őket előhívni a könyvben leírt mágikus rítusok és evokációk segítségével.

(A Lemegeton egy régebbi változata)

Idevág még egy érdekes sztori. A Targum Séni (Eszter könyve 1. 3-hoz) szerint Salamon az egész világon, valamint az állatokon, angyalokon és démonokon is uralkodott, és beszélni is tudott mindegyikkel. Állítólag egyszer borozás közben magához rendelte a világ összes állatát, démonát és szellemeit, hogy táncukkal szórakoztassák, és mindegyiknek a nevét tudta külön. Az ellenőrzés során kiderült, hogy egy madár hiányzik, aki később előkerült, és elmesélte, hogy nagyon vidéken járt, ahol már Salamon sem uralkodik. Ott talált egy Kiton nevű várost, messze Keleten, ahol az arany és ezüst csak úgy hever az utcán, a városban nem ismerik a fegyvereket. Itt egy nő uralkodik, aki nem más, mint Sába királynője. Salamon lázba jött, és mindjárt levelet küldött vissza a madárral, egyenesen a királynőnek. Levelében fényezte magát, majd megkérte, látogasson el hozzá. Így szól a levél: „Ha eljössz, minden királynál nagyobb tiszteletben részesülsz, ha nem, királyokat, légiókat és lovagokat küldök ellened. Királyaim a mező vadjai, lovagjaim az ég madarai, légióim pedig a démonok, szellemek, éjszakai lények. A démonok éjszaka ágyadban fojtogatnak majd, a vadak elpusztítanak a mezőn, a madarak pedig felemésztik tested."

Sába királynője el is ment hozzá, rengeteg ajándékot vitt magával és persze kapott is. Aznap, mikor megérkezett, Salamon üvegpalotájában várakozott vendégére. Az üveg azonban megcsalta Sába szemét, azt hitte, Salamon víztükrön ül, és amikor elé akart járulni, fellebbentette szoknyáját, hogy ne legyen vizes, ekkor kivillant a lába, amelyről kiderült, hogy szőrős. Salamon erre azt mondta: „Szépséged egy asszonyé, hajad azonban férfié. Mert férfinek éke az, de az asszonyt elcsúfítja." Ez volt ám a bók...

Egy másik történet szerint viszont szándékos csapdába csalja, hogy nem érhet semmihez, ami nem az övé az éjszaka folyamán, különben vele kell hálnia. Márpedig, késő este tértek lefeküdni, jó fűszeres vacsora után, és Sába az éjszaka folyamán borzasztóan szomjas lesz. Előtte Salamon már odahelyezett egy kupa vizet és mit ad Isten, Sába azt remélve, senki nem látja, megissza. Ám, mint kiderült, mégiscsak volt szemtanú, a király maga, aki jött behajtani a fogadás tétjét. Lényeg, ami lényeg, egyébként is szimpatizált Sábával és állítólag közös leszármazottaik is lettek.
Egyes források azt említik, hogy maga Sába volt kíváncsi Salamonra és bölcsességére és ezért látogatta meg.

Mit mondhatnánk el róla ezek után? Nagy kurafi, de borzasztóan bölcs. De ami a legérdekesebb, talán valóban értett a mágiához, a démonokhoz és képes volt hatalmát kiterjeszteni a világra. Istenfélő, és hívő, de bizony nagy mágus, és a kettő, nem zárja ki egymást.

Az apró betűs rész

Mielőtt valaki sebtiben be akarná szerezni a könyvet, kétszer is jól gondolja meg, különösen, ha a gyakorlatba szeretné átültetni, ugyanis nem mindenki Salamon, a démonok pedig turpisak, ravaszok és mielőtt feltűnne, hogy csapdába csaltak, elvették a lelkedet, vagy az életedet arra sem lesz időd, hogy azt mondhasd: hupszi.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL