REJTÉLY-MISZTIKA

A Loretto kápolna rejtélyes lépcsője

Szerző:
Szabó Anna
Első hallásra talán nem tűnik olyan izgalmasnak. Mégis mitől lehet egy lépcső rejtélyes? Mi az, amiért 250.000-nél is több látogatót vonz évente? Ha arra számítasz, hogy esetleg köze lehet valamiféle megmagyarázhatatlan jelenséghez, nem jársz messze az igazságtól. Bár a lépcső semmilyen csodát nem tett, mégsem hétköznapi.  

Santa Fe, azaz szent hit

A történet 1872-re nyúlik vissza. A helyszín az amerikai Új-Mexikó állambeli Santa Fe. Nem elhanyagolható momentum ebben a különös történetben, hogy maga a város nevének jelentése sem hétköznapi. Szent hitet jelent, ezzel megadta a keretet az ott zajló események furcsa sorozatának. Történt ugyanis, hogy Jean –Babtise Lamy, a helyi püspök, a városba érkező apácák számára új iskolát és kápolnát építtetett. Ehhez francia építészek segítségét kérte. A munkálatok utolsó simításainál fényt derült egy hatalmas problémára. Nevezetesen arra, hogy a karzathoz elfelejtettek lépcsőt építeni.

Az ima ereje

A hely szűke miatt lehetetlen volt, hogy lépcsőt építsenek a kórus emelvényéhez. Ezáltal használhatatlanná vált. Az apácák és a szerzetesek csalódottságukat nem leplezve, közös „akcióba" kezdtek. Úgy döntöttek, hogy 9 napon át imádkozni fognak, hogy Isten segítse meg őket és találjanak valamilyen megoldást a problémára. Szent József támogatását kérték, aki a Biblia szerint ács volt. Imáik meghallgatásra találtak egy öreg, ősz ember személyében, aki egyszer csak bekopogott hozzájuk, hogy jött a lépcsőt megépíteni. Semmi más nem volt nála, csak egy szerszámosláda.

Ki volt ez a jótevő?

A mendemondák szerint azt kérte, hogy amíg a lépcső megépítésén dolgozik, senki ne tartózkodjon ott. Az ételt és a vizet pedig csak tegyék az ajtó elé. A munka befejeztével, amilyen titokzatosan érkezett, úgyis távozott. Nyomtalanul eltűnt. Az apácák keresni kezdték, mert ki akarták fizetni a járandóságát. De a környéken senki se ismerte. A helyi fatelep tulajdonosát is megkérdezték, de ő még elképesztőbb válasszal szolgált. Ugyanis, nemhogy nem ismerte az öregembert, de állítása szerint senki sem vásárolt nála ilyen mennyiségű faanyagot. A legenda szerint maga Szent József volt ez a mesterember. Erre bizonyítékként pedig maga a csigalépcső szolgált.

Miben rejlik a lépcső rejtélye?

Válaszolni erre a kérdésre nem lehet csak egy szimpla mondattal! Ez annál több és összetettebb! Lássuk csak!

Hol máshol a világban történhetne meg egy ilyen kivételes esemény? Úgy gondolom, Santa Fe-nél jobb helyet erre keresve se találnánk. Talán ez sem véletlen. A következő fontos momentum, az imádság ereje. Amire válaszként felbukkan egy mesterember, aki még a nevét sem árulta el. Hozzájárul ehhez nyomtalanul való eltűnése. Az igazi rejtély az maga a lépcső, ami szinte lebeg a térben. Ellentmond a gravitáció, a fizika és a statika minden törvényének! Ugyanis nem rendelkezik központi támasszal és nem kapcsolódik a falhoz sem. Egyetlen szöget és összeragasztást sem tartalmaz. Akkor mégis mi tartja össze? Van erre egy nagyon jó mondás: csak a szentlélek! Ami ez esetben teljesen idevág. A lépcsőfokok száma is misztikus. Pontosan 33, éppen annyi, ahány éves volt Jézus, mikor keresztre feszítették. Ez is csak puszta véletlen? A csigalépcső két szabályos 360 fokos kört zár be és tökéletesen illeszkedik a szűk helyre. A legfontosabb és legmeghökkentőbb a lépcső rejtélyében az maga az anyag, amiből készült. Ugyanis ismeretlen! Ilyen fa nincs! Ehhez pedig nem fűznék semmit!

Rengeteg mérnök, fizikus és még sorolhatnám, mennyi tudományág jeles képviselője vizsgálta már meg ezt a csodát. Máig vitatkoznak maga az építés technikájának a megállapításán. Megmagyarázni viszont senki sem tudja. A „perdöntő bizonyíték" az isteni beavatkozásra, az, amiből készült. Nem azonosítható semmilyen létező fafajtával. A lorettói lépcső ékes bizonyítékként szolgál a hívő emberek számára. A szkeptikusoknak pedig azt javaslom, el lehet kezdeni az építést! Jó munkát!

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL