GASZTRO

Tejszínes kukoricával töltött pulyka

Szerző:
Szabó Anna
Hm.. már a neve is ínycsiklandó. Hétvégi főfogásnak kitűnő, zamatos, tartalmas étel, a szárnyas húsok kedvelői számára pedig igazi csemege. Ne felejtsünk mellé könnyű, száraz fehérbort kortyolgatni!
Tejszínes kukoricával töltött pulyka

Hozzávalók:

- 3,5 kg bébipulyka
- 600g morzsolt konzerv csemegekukorica
- 200 g sertészsír
- 6 dl habtejszín
- 100g teavaj
- 100g finomliszt
- 6 db tojássárgája
- 3dl fehér száraz bor (Badacsonyi kéknyelű)
- 1 dl Brandy (Lánchíd)
- 50g kristálycukor
- frissen őrölt fehér bors, asztali só

Elkészítése:
A kukorica levét leszűrjük, a fele tejszínnel felöntjük és beforraljuk, majd a fele vajjal összegyúrt liszttel sűrítjük. Sóval, cukorral ízesítjük és a tojássárgáját hozzákeverjük. Kihűtjük, hozzáadjuk a kukoricát és a pulyka belsejébe töltjük. Cérnával bevarrjuk, sózzuk, sütőtálba rakjuk, olvasztott zsírral leöntjük, és közepesen meleg sütőben puhára sütjük. Sütés közben locsolgatjuk. Sütési idő kb. két-három óra. Puhulás után zsírjából kivesszük, félretesszük. A levét borral, tejszínnel, felöntjük és beforraljuk. Majd liszttel összegyúrt vajjal sűrítjük. Sóval, borssal, brandyvel utánaízesítjük, és végül szűrőn átszűrjük. Tálaláskor a pulykát kicsontozzuk, mellét felszeleteljük, előmelegített tálra tesszük. A mártást külön adjuk hozzá.

Köretek:
Fogyókúrázók számára inkább a jázminrizst, párolt zöldségköretet és könnyű salátát ajánlunk.

Jóllakottság érzetére vágyók és ínyencek számára elsősorban mogyoró nagyságúra kivájt sült burgonyát, burgonyapürét, steak burgonyát, vagy krokettet ajánlunk.

Borajánló:
8-10 °C-on tárolt Tokaji Furmint - Mandolás

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL