PASISZEMMEL

Veszekedni nem, vitázni viszont érdemes - Pasiszemmel

Szerző:
Szabó Anna
Kapcsolatok ezrei mennek tönkre a konfliktusok megfelelő kezelésének hiányában. Mivel idővel egyszerűbbnek tartják kikerülni a problémamegoldást, ahelyett, hogy megbeszélnék mi a helyes. S mikor néha mégis terítékre kerül néhány probléma, a vita már nem vita, hanem kezelhetetlen, veszekedéssé fajul. Ezek alapján a férfiak most elárulták számukra mit is jelent konfrontálódni.

 

A konfliktuskezelők, és azok nélkülözői


A veszekedéstől való félelem, inkább elhallgatja a problémák megbeszélésének lehetőségét, a megoldás helyett. Azonban menjünk kicsit mélyebbre, mielőtt a megoldásról lenne szó. Konfliktuskezelés értelmében öt csoportot különböztetünk meg, azok felvételére, ignorálására, vagy megértésére. Ezek közül egyetlen csoport viselkedési módja nem helytálló a mai világban. Szaknyelven elkerülőknek nevezik őket. Manapság mégis megszámlálhatatlan párkapcsolat választja ezt a módszert a szakítás elkerülésére hivatkozva.


Tényleg a szakítás alapja a vita lenne?


A fent említettek értelmében, és a nőkkel történő kapcsolatokból származó tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy ti, hölgyek szerettek összetűzésbe kerülni velünk. Azonban rossz értelemben éltek ezzel a lehetőséggel. Vagy talán sokan közületek nem is tudják mi ennek a szónak a valódi jelentése. Számotokra a vita egyenlő a veszekedéssel. A kettő mégsem ugyanaz.


Magas pulzusszám, vagy észérvek?


Mi férfiak remek érvelő képességgel rendelkezünk, és minden tőlük telhetőt megteszünk, hogy ezt alkalmazhassuk a mindennapokban. Erre ti most megkérdeznétek, hogy akkor mégis miért marad a levegőben egy-egy probléma annak megoldása helyett? A válasz nagyon egyszerű: nem azért nem vitázunk, mert igazatok van, hanem mert a témát érdemtelennek tartjuk rá. A racionalitás 90%-ban nincs jelen egy nők által generált párharcban. A harag, a düh, és az inger beszél ilyenkor belőletek. Ezt még fokozza, az a szokás, hogy ha nem vesszük fel az általatok diktált, erőteljesebb hangnemben történő beszélgetési stílust, sem a veszekedésbe fektetett felesleges energiát nem vállaljuk fel, sőt még ha a színpadiasságot is feleslegesnek tartjuk, akkor törik el nálatok végleg a mécses.


A tárgyalás, általunk felvázolt menete


A kikerülés oka tehát, hogy számunkra nem elsődlegesek ilyenkor a szerintetek ezekre az esetekre való manipulatív viselkedési formák: a kiabálások, a mártír jellegű drámázások, s az éles, negatívumokra fókuszált agyhullámok. Ezzel ellentétben, mi egyszerűen csak szeretnénk úgy kezelni a konfliktusokat, mint egy sziporkázó, földbedöngető, intelligensen felépített vádaskodással teli tárgyalást. Érv, érv hátán, ami még izgalmas is tud lenni, de semmiképpen nem arról szól, hogyan támadjunk érzelmileg egymásra. Nem függ össze az érzelmi zsarolással, és nem sírás a vége, ha nincs igazatok. Hiszen az egyik legjobb fegyver, ha vesztésre álltok, hogy könnyeket hullattok, és a kétségbeesett arcotoknak köszönhetően, az érzelmileg történő zsarolás csapdájában megadjuk magunkat.

A véleményünk egy csattanós vitáról


A női érettséget és intelligenciát igyekszünk keresni probléma esetén is bennetek. Nem kell félnetek attól, hogy ha felmerül egy adott kellemetlen szituáció nekünk megváltozik a véleményünk a kapcsolatról. Zárójelben még megjegyezném sok felkiáltó jellel, hogy a nő akkor is szexi, ha jól vág az esze, és ha az ép észérvek nyernek a dühkitörések helyett, sokkal nagyobb tiszteletadással találhatjátok magatok szemben, mint egy érzelmileg eltusolt vitában.


A teljes üzenet


Mindezek tükrében állíthatom a férfinem nevében, hogy minden okotok meg van arra, hogy konfrontálódjatok velünk. De a felesleges dolgokon való veszekedés továbbra sem kifizetődő, egyetlen kapcsolat számára sem. Szerintünk tehát, míg egy érdekfeszítő, vállalható érvekkel fűszerezett vita kihívás, addig minden más, esetlegesen drámai gesztikuláció, vagy arckifejezés eredménytelen, és mindig is az lesz. Így vegyétek fel a tempót, és ne féljetek őszintén kimondani, amit érdemes, de kizárólag csak azt, aminek van eleje, vége, de ami a legfontosabb: értelme.

 

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL