KÖZÉRZET

Gyógyszerek rabságában

Szerző:
Szabó Anna
A gyógyszer sok ember számára csodaszerként funkcionál, hiszen csillapítja a fájdalmat és rendbe hozza a különböző betegségeket. Azonban súlyos függőséget is kiválthat, és ha magával ragad, a gyógyulási folyamat egy nagyon nehéz küzdelem. Honnan lehet rájönni arra, hogy valaki rabságba került? Milyen tünetei vannak, illetve hol a határ?

Kétféle gyógyszerfüggőséget lehet megkülönböztetni, az első és legáltalánosabb, amikor azt hisszük, hogy minden bajra az a megoldás, ha bekapunk egy pirulát. A másik, amikor a kémia összetevői, azaz az agyra gyakorolt hatásai miatt válunk függővé, például az altatók és nyugtatók által.

Függő vagyok?

Az, hogy kit is érint valójában ez a probléma nehezen megállapítható, hiszen sokan nem hajlandóak beismerni, vagy csak egyszerűen nem tartják annak magukat, a megszokás miatt. A függőség leginkább akkor mutatkozik meg, amikor elfogy az egyik gyógyszer, és az illető azonnal szükségét érzi annak, hogy rohanjon a gyógyszertárba újat venni. Na de mi van akkor, ha az éppen zárva van, és nem lehet azonnal pótolni? Előfordul, hogy annyira eluralkodik rajta az idegesség, hogy sokkos állapotba kerül, vagy ami még rosszabb, halálfélelmet él át.

Nyugtatók és altatók...

A legveszélyesebb és szinte gyógyíthatatlan függőség a központi idegrendszerre ható szerekkel kapcsolatosan alakul ki. A nyugtatók és altatók hatalmas segítségek, hiszen konkrét megoldást biztosítanak az egyes problémákra. Néha azért nem tudunk aludni, mert különböző lelki és fizikai problémák gyötörnek, és ebből a drasztikus helyzetből az altató vagy fájdalomcsillapító segít kilábalni. Azonban ez csak eltompítja egy rövid időre a tüneteket, ezért jobb ha megkeressük a probléma forrását. Hanem ezt tesszük, a gyógyszer lassan olyan lesz akárcsak a drog, jó közérzetet biztosít, és a szervezet nem tud meglenni nélküle, majd időről időre egyre több és több kell.

Ezen szerek folyamatos használata maradandó károkat okoz az agyban, ezért próbáljunk más módszerekhez folyamodni és megelőzni a függőség kialakulását. A holtpont az, mikor mellékhatásként elveszítjük a józan ítélőképességünk, egyre gyengébbé és szétszórtabbá vállunk.

Más megoldás

Érdemes átgondolni azt, hogy valóban csak a gyógyszer lehet a megoldás? Rengeteg más alternatív és természetgyógyászati opció létezik, amelynek hatékonysága éppolyan jó, mint a gyógyszerek, csak ezek természetesek, így nem károsak.

A megvonás

Egy gyógyszerfüggő személyt leszoktatni róla, éppen olyan nehéz feladat, mint egy gyermektől megvonni a csokit. Ezért semmiképpen ne egyszerre akarjuk ezt elérni, hanem apránként, fokozatosan haladva a cél felé. Ha célunk az, hogy egyik pillanatról a másikra megszüntessük, heves elvonási tünetek jelentkezhetnek. Ha valaki több évig volt függő, akkor több hónapra van szükség a gyógyulásához.

A hosszú távú sikerért a háttérben lévő okokat is meg kell vizsgálni, legyen az szervi vagy akár lelki természetű. Ha az adott személy tisztában van azzal, hogy függő és segítségre szorul, máris megvan az első és sikeres lépés.

Ha semmi esetre sem tudunk meglenni gyógyszer nélkül, akkor legalább cseréljük fel természetes gyógymódokra, hiszen természetes megoldás minden problémára létezik. Valamint ezek nem teszik tönkre a szervezetünket, a gyomrunkat, a májunkat és nem gyilkolják meg agysejtjeinket.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL