KÖZÉRZET

Tarts egy cicát, az egészségedért!

Szerző:
Szabó Anna
A macska háziasítása a legújabb kutatások szerint Krisztus előtt 9000-re nyúlik vissza. Az talán már senki számára nem titok, hogy az állatokkal való kapcsolat segít megőrizni az egészségünket. Terápiás céllal alkalmaznak már kutyát, macskát, és lovat is. Azon kívül, hogy egy selymes a szőrű gombolyag szívmelengetően aranyos, az egészségre is jó hatással van.

Enyhíti a depressziót

Ez az állítás több dolog miatt is igaz. Kutatások azt igazolták, hogy a macskák jobban nyugtatják a gazdájukat, mint más háziállatok. Mivel a macska tulajdonosok, gyakran foglalkoznak a kis kedvenccel, kevesebb időt és energiát fordítanak a saját problémájukra. A cica simogatása eleve nyugtató hatású. Már egy fél óra a társaságukban enyhíti a szorongást, és feloldja a stresszt, csökkenti a félelmet. Feltétel nélküli szeretetük, ragaszkodásuk, jó hatással van a közérzetünkre. Az életunt embert feladatokra sarkallja, hiszen enni kell neki adni, kialmozni, gondozni, játszani, foglalkozni vele. Tökéletes társaság, az egyedül élő, idős, vagy fiatal, de magányos, esetleg elvált embereknek. Az sem mellékes, hogy játékukat figyelve sok olyan helyzet adódik, amin nevetni lehet.

Véd az allergia ellen, erősíti a csontokat, és a szívet

Szintén megfigyelések támasztják alá, hogy azok a gyerekek, akik macskával együtt nőttek fel, kevésbé hajlamosak az allergiára, mint azok, akiknek nem volt a közelében bársonytalpú kedvenc. Valamint, hogy azoknál a személyeknél, akiknek még soha életükben nem volt macskájuk 40 %-al nagyobb a szívinfarktus kockázata, mint a macskatulajdonosoknak. Nekik kisebb az esélyük arra, hogy szívbetegség miatt halnak meg. A macskatartás, a vérnyomást is harmóniában tartja, sőt a gyerekek képesek a vérnyomásuk csökkentésére, a cica simogatásával.

Dorombolásuk is gyógyít

Kínai kutatók jöttek rá a dorombolás pozitív hatásaira. A macska dorombolása 20 és 140 Hz között mozog. Ez a hang csillapítja a fájdalmat, elűzi a rosszkedvet, segít elmulasztani a légszomjat, de akár a civilizációs betegségekre is hatással lehet, mint például a keringési problémák. Erősíti a csontokat, és segít megelőzni a csontritkulást, de még a koleszterin szintre is jó hatással van. Egyes kutatások szerint az Alzheimer kórban szenvedők tüneteit is csökkenti. A cicák szívesen dorombolnak, szeretik, ha simogatjuk őket, használjuk hát ki!

Felelősségre nevel

Miután egy élet függ tőlünk, a gyerekeket kiválóan lehet egy háziállattal rendszerességre, felelősségre szoktatni. Hiszen nem tudja magát ellátni, az a mi feladatunk, akkor is, ha fáradtak vagyunk, ha ünnepnap van, egyszóval: mindig.
Azt mondják, hogy ahogy az ember úgy bánik az állatokkal, ahogyan embertársaival. Az erőszak tevők nagy része állatokkal kezdte az agresszív bánásmódot. Egy kísérletben, rabok egy csoportjának kiscicát adtak (veszélyes bűnözök, gyilkosok is voltak köztük). Ezek közül a rabok közül kevesebb volt később a visszaeső, mint azok között, akiknek nem adtak kiscicát.

Könnyű gondozni

Egy macskát sokkal könnyebb gondozni, mint egy kutyát, mert például nem kell sétáltatni, bár lehet. Annak, aki elfoglalt, és nincs ideje naponta kétszer háromszor haza ugrani ideális a macska. Könnyen alomra szoktatható, és ha megtaláljuk a legmegfelelőbb almot, és naponta kétszer kiszedjük, nem lesz szag a lakásban. Fedeles alomtál esetén, a helyiség sem porosodik, ahol tartjuk. Az etetésére pedig számtalan lehetőséget kínálnak az üzletek.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL