REJTÉLY-MISZTIKA

Lengyel volt a híres Hasfelmetsző Jack

Szerző:
Szabó Anna
Hasfelmetsző Jack azzal írta be nevét a történelembe, hogy 1888-ban megölt egy fiatal nőt és négy idősebb prostituáltat a londoni Whitechapel-i nyomornegyedben. Eddig misztikum és találgatások ezrei övezték a kilétét, de mostanra feltételezések sutba dobva lehullott a lepel a csalásokról és róla. Hasfelmetsző Jack minden kétséget kizáróan egy lengyel származású fodrász volt!

Eggyel kevesebb rejtély a világban...

Kedves főnök

A név, onnan származik, hogy a gyilkosságok idején, Ő maga küldött több levelet a nyomozást vezető felügyelőnek és az újságoknak „Kedves Főnök" címmel, amiben egyértelműen magára vállalja a gyilkosságokat és ezen a hírhedté vált néven írta alá. Természetesen már akkor sokan kételkedtek a levél valódiságában, hogy nem egy újságíró disznólkodása, hogy nagy médiavisszhangot keltsen.

Mindenestre más levelet is kapott mindkét fél, némelyikhez még szuvenír is járt. A Pokolból-levél mellé, rögtön egy fél emberi vesét is kézhez kapott George Lusk, a Whitechapel negyed polgárőrségének elnöke. A másik leghíresebb levél a Pimasz Jack.

Ám itt sincs már rejtély, mivel 1931-ben egy Fred Best nevű újságíró beismerte, hogy ő írta a leveleket, hogy felpörgesse a lapeladásokat. Állítását Elaine Quingley grafológus igazolta, aki összevetette a „Kedves Főnök"-levél kézírását Bestével. Best pedig nagy valószínűleg megrendelésre dolgozott a lapigazgatónak.

Szadista állat, perverz sebész vagy vallásellenes?

Az áldozatok veséit és szívüket sebészi pontossággal vágta ki. Többnyire elvágta a torkukat, és megcsonkította az arcuknál, a hasuknál, de volt, hogy megszabadította az áldozatokat a melleiktől vagy éppen a nemiszervüktől, egyiküket pedig a méhétől. Egy korabeli rendőrségi orvos véleménye, Thomas Bond szerint a gyilkos nem rendelkezik semmiféle anatómiai vagy tudományos tudással. Szerinte a magányos férfi, erotikus mániával, a csonkításokat túlzott szexuális vágya okozza. A gyilkolás vágya talán bosszúszomjas esetleg elborult elméje miatt alakult ki, vagy akár a vallással is kapcsolatos lehet. Szimplán örömöt okoz neki a gyilkolás, hiszen egyik áldozatot sem erőszakolta meg.

Az erkölcstelenség fellegvára

Az 1800-as években rengeteg bevándorló özönlött Angliába, köztük zsidó menekültek is. A Whitechapel túlzsúfolt lett, tele munkanélkülivel, szegénnyel. Csökkent az életszínvonal, az emberek loptak és raboltak, virágzott a prostítúció, szóval komplett nyomornegyed lett. Számtalan gyilkosság történt ezekben az időkben és persze mindegyiket Jack nyakába varrták attól függetlenül, hogy ő mennyit vallott be. Csakhogy hiába, a nyomozások alapján az mondható el, hogy a többi gyilkosság nem passzolt Hasfelmetsző jellegzetes gyilkolási stílusához. Persze manapság is megy a kombinálás, hogy mely gyilkosságot írják a számlájára, melyiket nem. Látványosan keresik a hasonlóságokat, a szakértők párhuzamokat vonnak, a patológusok osztanak és szoroznak. Milyen jó, hogy van egy bűnbak, akire rá lehet húzni a vizes lepedőket.

A tutira Jackhez köthető gyilkosságokat az „általános öt" néven emlegetik. Ide tartozik: Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes és Mary Jane Kelly. Egyedül Elizabeth Stride-ot nem csonkította meg és késelte össze, feltételezések szerint azért, mert megzavarták a gyilkosságban. Helyette még azon a napon kiélte magát Catherine Eddowest-en így kettejüket „dupla eseményként" emlegették.

Majd még egy kis csavar. Eddowes ruházatának néhány véres darabját megtalálták és a ruhadarabok felett a falon egy írás volt látható, amely Goulston utcai graffiti néven vált ismertté. A felirat egy zsidóra vagy úgy általában a zsidókra igyekezett terelni a gyanút, de nem tudni, hogy a Jack írta-e vagy puszta véletlen, hogy a felirat éppen ott volt. „A zsidók azok, akiket sosem hibáztatnak semmiért." Charles Warren felügyelő aggódott, hogy a falfelirat antiszemita zavargásokat fog okozni, ezért még hajnal előtt lemosatta.

A rendőrség mindent megtett az ügy felgöngyölítésének érdekében. Keresett, kérdezett, követett, kihallgatott, lecsukatott, vallatott és szabadon engedett. Henteseket, sebészeket, orvosokat vádoltak a csonkítások szakszerű mivolta miatt.

És a mese vége?

Oké, van öt hullánk, de miért pont öt? Hová tűnt Hasfelmetsző? Meghalt? Elutazott kipihenni a gyilkosságokat? Illetve ha nem ő, ki követte el utána a többi gyilkosságot, amit igyekeztek az ő nyakába várni? Csodálók? Hasfelmetsző-rajongók? Szimpla gyilkosok és rablók? Vagy a média találta ki az eseteket?

Jack a lengyel hajszobrász és sorozatgyilkos

A kutatók 2014-ben egy DNS teszt során kimutatták, az egyik gyanúsított, Aaron Kosminski DNS-ét az egyik áldozat mellett talált sálon. A 23 éves zsidó, bevándorló fodrász már akkor is szerepelt a gyanúsították listáján, csak nem volt ellene közvetlen bizonyíték, pedig szemtanúk is vallottak ellene. Bár lecsukni nem tudták, ám elmeállapota miatt gyógyintézetbe zárták, ahol 1919-ben halt meg.

A sálhoz úgy jutottak, hogy Russel Edwards - amatőr nyomozó és Hasfelmetsző rajongó - 2007-ben megvette egy árverésen, amit Catherine Eddowes holttesténél találták meg anno. Majd a nyomozást vezető őrmester hazavitte otthonába és úgy, ahogy volt, eltette magának kicsit se szokatlan emlékbe. Így örökölte meg egy David Melville-Haye nevű férfi, aki az árverésre bocsátotta. Edwards felkereste a kendővel Jari Louhelainen DNS-szakértőt, aki összevette a kendőn talált vérnyomokat Kominskinek és az áldozatok leszármazottainak a DNS-ével. Minden passzolt, kétségnek nincs helye, a képen is látható Aaaron Kominksi volt a Hasfelmetsző.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL