2018. április 22. - Csilla, Noémi
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. április 22. - Csilla, Noémi
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Lengyel volt a híres Hasfelmetsző Jack

Wadolowska Balogh Orsolya

Hasfelmetsző Jack azzal írta be nevét a történelembe, hogy 1888-ban megölt egy fiatal nőt és négy idősebb prostituáltat a londoni Whitechapel-i nyomornegyedben. Eddig misztikum és találgatások ezrei övezték a kilétét, de mostanra feltételezések sutba dobva lehullott a lepel a csalásokról és róla. Hasfelmetsző Jack minden kétséget kizáróan egy lengyel származású fodrász volt!

Eggyel kevesebb rejtély a világban...

Kedves főnök

A név, onnan származik, hogy a gyilkosságok idején, Ő maga küldött több levelet a nyomozást vezető felügyelőnek és az újságoknak „Kedves Főnök" címmel, amiben egyértelműen magára vállalja a gyilkosságokat és ezen a hírhedté vált néven írta alá. Természetesen már akkor sokan kételkedtek a levél valódiságában, hogy nem egy újságíró disznólkodása, hogy nagy médiavisszhangot keltsen.

Mindenestre más levelet is kapott mindkét fél, némelyikhez még szuvenír is járt. A Pokolból-levél mellé, rögtön egy fél emberi vesét is kézhez kapott George Lusk, a Whitechapel negyed polgárőrségének elnöke. A másik leghíresebb levél a Pimasz Jack.

Ám itt sincs már rejtély, mivel 1931-ben egy Fred Best nevű újságíró beismerte, hogy ő írta a leveleket, hogy felpörgesse a lapeladásokat. Állítását Elaine Quingley grafológus igazolta, aki összevetette a „Kedves Főnök"-levél kézírását Bestével. Best pedig nagy valószínűleg megrendelésre dolgozott a lapigazgatónak.

Szadista állat, perverz sebész vagy vallásellenes?

Az áldozatok veséit és szívüket sebészi pontossággal vágta ki. Többnyire elvágta a torkukat, és megcsonkította az arcuknál, a hasuknál, de volt, hogy megszabadította az áldozatokat a melleiktől vagy éppen a nemiszervüktől, egyiküket pedig a méhétől. Egy korabeli rendőrségi orvos véleménye, Thomas Bond szerint a gyilkos nem rendelkezik semmiféle anatómiai vagy tudományos tudással. Szerinte a magányos férfi, erotikus mániával, a csonkításokat túlzott szexuális vágya okozza. A gyilkolás vágya talán bosszúszomjas esetleg elborult elméje miatt alakult ki, vagy akár a vallással is kapcsolatos lehet. Szimplán örömöt okoz neki a gyilkolás, hiszen egyik áldozatot sem erőszakolta meg.

Az erkölcstelenség fellegvára

Az 1800-as években rengeteg bevándorló özönlött Angliába, köztük zsidó menekültek is. A Whitechapel túlzsúfolt lett, tele munkanélkülivel, szegénnyel. Csökkent az életszínvonal, az emberek loptak és raboltak, virágzott a prostítúció, szóval komplett nyomornegyed lett. Számtalan gyilkosság történt ezekben az időkben és persze mindegyiket Jack nyakába varrták attól függetlenül, hogy ő mennyit vallott be. Csakhogy hiába, a nyomozások alapján az mondható el, hogy a többi gyilkosság nem passzolt Hasfelmetsző jellegzetes gyilkolási stílusához. Persze manapság is megy a kombinálás, hogy mely gyilkosságot írják a számlájára, melyiket nem. Látványosan keresik a hasonlóságokat, a szakértők párhuzamokat vonnak, a patológusok osztanak és szoroznak. Milyen jó, hogy van egy bűnbak, akire rá lehet húzni a vizes lepedőket.

A tutira Jackhez köthető gyilkosságokat az „általános öt" néven emlegetik. Ide tartozik: Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes és Mary Jane Kelly. Egyedül Elizabeth Stride-ot nem csonkította meg és késelte össze, feltételezések szerint azért, mert megzavarták a gyilkosságban. Helyette még azon a napon kiélte magát Catherine Eddowest-en így kettejüket „dupla eseményként" emlegették.

Majd még egy kis csavar. Eddowes ruházatának néhány véres darabját megtalálták és a ruhadarabok felett a falon egy írás volt látható, amely Goulston utcai graffiti néven vált ismertté. A felirat egy zsidóra vagy úgy általában a zsidókra igyekezett terelni a gyanút, de nem tudni, hogy a Jack írta-e vagy puszta véletlen, hogy a felirat éppen ott volt. „A zsidók azok, akiket sosem hibáztatnak semmiért." Charles Warren felügyelő aggódott, hogy a falfelirat antiszemita zavargásokat fog okozni, ezért még hajnal előtt lemosatta.

A rendőrség mindent megtett az ügy felgöngyölítésének érdekében. Keresett, kérdezett, követett, kihallgatott, lecsukatott, vallatott és szabadon engedett. Henteseket, sebészeket, orvosokat vádoltak a csonkítások szakszerű mivolta miatt.

És a mese vége?

Oké, van öt hullánk, de miért pont öt? Hová tűnt Hasfelmetsző? Meghalt? Elutazott kipihenni a gyilkosságokat? Illetve ha nem ő, ki követte el utána a többi gyilkosságot, amit igyekeztek az ő nyakába várni? Csodálók? Hasfelmetsző-rajongók? Szimpla gyilkosok és rablók? Vagy a média találta ki az eseteket?

Jack a lengyel hajszobrász és sorozatgyilkos

A kutatók 2014-ben egy DNS teszt során kimutatták, az egyik gyanúsított, Aaron Kosminski DNS-ét az egyik áldozat mellett talált sálon. A 23 éves zsidó, bevándorló fodrász már akkor is szerepelt a gyanúsították listáján, csak nem volt ellene közvetlen bizonyíték, pedig szemtanúk is vallottak ellene. Bár lecsukni nem tudták, ám elmeállapota miatt gyógyintézetbe zárták, ahol 1919-ben halt meg.

A sálhoz úgy jutottak, hogy Russel Edwards - amatőr nyomozó és Hasfelmetsző rajongó - 2007-ben megvette egy árverésen, amit Catherine Eddowes holttesténél találták meg anno. Majd a nyomozást vezető őrmester hazavitte otthonába és úgy, ahogy volt, eltette magának kicsit se szokatlan emlékbe. Így örökölte meg egy David Melville-Haye nevű férfi, aki az árverésre bocsátotta. Edwards felkereste a kendővel Jari Louhelainen DNS-szakértőt, aki összevette a kendőn talált vérnyomokat Kominskinek és az áldozatok leszármazottainak a DNS-ével. Minden passzolt, kétségnek nincs helye, a képen is látható Aaaron Kominksi volt a Hasfelmetsző.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A vasárnapi nap angyalüzenete

A vasárnapi nap angyalüzenete

Az elsődleges kapcsolat közted és Isten között szövődik, és minden további kapcsolatod ezt követi. Egy kapcsolat bevonzására, orvoslására és kiegyensúlyozására öleld magadhoz még szorosabban szerető Teremtődet. Amikor az ölelésben biztonságban és szeretve érzed magad, virágba borul majd minden más kapcsolatod is.

Tovább »
A napi jóslat Számodra - Vasárnap

A napi jóslat Számodra - Vasárnap

Tudd meg, melyik erő áll ma melletted, mit kell, vagy mit nem szabad tenned.

Tovább »
Vasárnapi csillagjóslat

Vasárnapi csillagjóslat

A csillagokban minden meg van írva. Természtetesen az is, hogy mire kell számítanod a mai napon. Kíváncsi vagy rá? Akkor keresd ki a csillagjegyedet, és olvasd el a csillagok üzenetét.

Tovább »

Kalkulátor

Hajfestési kisokos

A rengeteg hajfestéknek, színezőnek köszönhetően szabad utat engedhetsz a fantáziádnak. Ám a drasztikus módon történő beavatkozás nem mindig marad következmények nélkül. Tudj meg hát mindent a hajfestési módszerekről, mielőtt belevágsz!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Piros Katalin

Schüssler só tanácsadó, sorselemző

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Piros Katalin

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép