2018. február 18. - Bernadett
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. február 18. - Bernadett
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Lengyel volt a híres Hasfelmetsző Jack

Wadolowska Balogh Orsolya

Hasfelmetsző Jack azzal írta be nevét a történelembe, hogy 1888-ban megölt egy fiatal nőt és négy idősebb prostituáltat a londoni Whitechapel-i nyomornegyedben. Eddig misztikum és találgatások ezrei övezték a kilétét, de mostanra feltételezések sutba dobva lehullott a lepel a csalásokról és róla. Hasfelmetsző Jack minden kétséget kizáróan egy lengyel származású fodrász volt!

Eggyel kevesebb rejtély a világban...

Kedves főnök

A név, onnan származik, hogy a gyilkosságok idején, Ő maga küldött több levelet a nyomozást vezető felügyelőnek és az újságoknak „Kedves Főnök" címmel, amiben egyértelműen magára vállalja a gyilkosságokat és ezen a hírhedté vált néven írta alá. Természetesen már akkor sokan kételkedtek a levél valódiságában, hogy nem egy újságíró disznólkodása, hogy nagy médiavisszhangot keltsen.

Mindenestre más levelet is kapott mindkét fél, némelyikhez még szuvenír is járt. A Pokolból-levél mellé, rögtön egy fél emberi vesét is kézhez kapott George Lusk, a Whitechapel negyed polgárőrségének elnöke. A másik leghíresebb levél a Pimasz Jack.

Ám itt sincs már rejtély, mivel 1931-ben egy Fred Best nevű újságíró beismerte, hogy ő írta a leveleket, hogy felpörgesse a lapeladásokat. Állítását Elaine Quingley grafológus igazolta, aki összevetette a „Kedves Főnök"-levél kézírását Bestével. Best pedig nagy valószínűleg megrendelésre dolgozott a lapigazgatónak.

Szadista állat, perverz sebész vagy vallásellenes?

Az áldozatok veséit és szívüket sebészi pontossággal vágta ki. Többnyire elvágta a torkukat, és megcsonkította az arcuknál, a hasuknál, de volt, hogy megszabadította az áldozatokat a melleiktől vagy éppen a nemiszervüktől, egyiküket pedig a méhétől. Egy korabeli rendőrségi orvos véleménye, Thomas Bond szerint a gyilkos nem rendelkezik semmiféle anatómiai vagy tudományos tudással. Szerinte a magányos férfi, erotikus mániával, a csonkításokat túlzott szexuális vágya okozza. A gyilkolás vágya talán bosszúszomjas esetleg elborult elméje miatt alakult ki, vagy akár a vallással is kapcsolatos lehet. Szimplán örömöt okoz neki a gyilkolás, hiszen egyik áldozatot sem erőszakolta meg.

Az erkölcstelenség fellegvára

Az 1800-as években rengeteg bevándorló özönlött Angliába, köztük zsidó menekültek is. A Whitechapel túlzsúfolt lett, tele munkanélkülivel, szegénnyel. Csökkent az életszínvonal, az emberek loptak és raboltak, virágzott a prostítúció, szóval komplett nyomornegyed lett. Számtalan gyilkosság történt ezekben az időkben és persze mindegyiket Jack nyakába varrták attól függetlenül, hogy ő mennyit vallott be. Csakhogy hiába, a nyomozások alapján az mondható el, hogy a többi gyilkosság nem passzolt Hasfelmetsző jellegzetes gyilkolási stílusához. Persze manapság is megy a kombinálás, hogy mely gyilkosságot írják a számlájára, melyiket nem. Látványosan keresik a hasonlóságokat, a szakértők párhuzamokat vonnak, a patológusok osztanak és szoroznak. Milyen jó, hogy van egy bűnbak, akire rá lehet húzni a vizes lepedőket.

A tutira Jackhez köthető gyilkosságokat az „általános öt" néven emlegetik. Ide tartozik: Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes és Mary Jane Kelly. Egyedül Elizabeth Stride-ot nem csonkította meg és késelte össze, feltételezések szerint azért, mert megzavarták a gyilkosságban. Helyette még azon a napon kiélte magát Catherine Eddowest-en így kettejüket „dupla eseményként" emlegették.

Majd még egy kis csavar. Eddowes ruházatának néhány véres darabját megtalálták és a ruhadarabok felett a falon egy írás volt látható, amely Goulston utcai graffiti néven vált ismertté. A felirat egy zsidóra vagy úgy általában a zsidókra igyekezett terelni a gyanút, de nem tudni, hogy a Jack írta-e vagy puszta véletlen, hogy a felirat éppen ott volt. „A zsidók azok, akiket sosem hibáztatnak semmiért." Charles Warren felügyelő aggódott, hogy a falfelirat antiszemita zavargásokat fog okozni, ezért még hajnal előtt lemosatta.

A rendőrség mindent megtett az ügy felgöngyölítésének érdekében. Keresett, kérdezett, követett, kihallgatott, lecsukatott, vallatott és szabadon engedett. Henteseket, sebészeket, orvosokat vádoltak a csonkítások szakszerű mivolta miatt.

És a mese vége?

Oké, van öt hullánk, de miért pont öt? Hová tűnt Hasfelmetsző? Meghalt? Elutazott kipihenni a gyilkosságokat? Illetve ha nem ő, ki követte el utána a többi gyilkosságot, amit igyekeztek az ő nyakába várni? Csodálók? Hasfelmetsző-rajongók? Szimpla gyilkosok és rablók? Vagy a média találta ki az eseteket?

Jack a lengyel hajszobrász és sorozatgyilkos

A kutatók 2014-ben egy DNS teszt során kimutatták, az egyik gyanúsított, Aaron Kosminski DNS-ét az egyik áldozat mellett talált sálon. A 23 éves zsidó, bevándorló fodrász már akkor is szerepelt a gyanúsították listáján, csak nem volt ellene közvetlen bizonyíték, pedig szemtanúk is vallottak ellene. Bár lecsukni nem tudták, ám elmeállapota miatt gyógyintézetbe zárták, ahol 1919-ben halt meg.

A sálhoz úgy jutottak, hogy Russel Edwards - amatőr nyomozó és Hasfelmetsző rajongó - 2007-ben megvette egy árverésen, amit Catherine Eddowes holttesténél találták meg anno. Majd a nyomozást vezető őrmester hazavitte otthonába és úgy, ahogy volt, eltette magának kicsit se szokatlan emlékbe. Így örökölte meg egy David Melville-Haye nevű férfi, aki az árverésre bocsátotta. Edwards felkereste a kendővel Jari Louhelainen DNS-szakértőt, aki összevette a kendőn talált vérnyomokat Kominskinek és az áldozatok leszármazottainak a DNS-ével. Minden passzolt, kétségnek nincs helye, a képen is látható Aaaron Kominksi volt a Hasfelmetsző.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Felismered az állatokat a nyomaik alapján? - Lássuk, mekkora állati nyomozó vagy!

Felismered az állatokat a nyomaik alapján? - Lássuk, mekkora állati nyomozó vagy!

Azt vallod, hogy igazi állatbolond vagy? Akkor gyere és törj Ace Ventura babérjaira, mutasd meg mekkora állatmániás vagy és hogy ott rejlik-e benned Sherlock Holmes is a remek megfigyelő képességeivel! Vajon képes vagy minden állat lábnyomát felismerni?

Tovább »
Melyik napra esett a születésed? - Árulkodik személyiséged kardinális pontjairól

Melyik napra esett a születésed? - Árulkodik személyiséged kardinális pontjairól

A személyiségjegyeinkre sok minden hatással van, ezek közül az egyik az, hogy amikor megszülettünk, éppen milyen nap volt. Valóban meg vannak benned e tulajdonságok? Esetleg a párod születésének napja hogyan befolyásolhatja a leendő kapcsolatotokat? Keresd ki, melyik napon születtél, majd olvasd el a jellemzést magadról, és a jelenlegi vagy jövőbeni párodról!

Tovább »
Érzelmi sebeid vannak? - Gyógyítsd be az őket 5 lépésben!

Érzelmi sebeid vannak? - Gyógyítsd be az őket 5 lépésben!

Életünk során számos érzelmi és pszichológiai trauma ér bennünket. Ezek múltunk részei, és tudatosan talán nem is gondolunk rájuk. Ám hatásuk valóságos: a negatív hangulat, az ok nélküli érzelmi kitörések okozói. Olyan cselekvésre sarkalhatnak, melyeket később megbánunk és szégyelljük magunkat. Lehetséges ezeknek a sebeknek a begyógyítása? Igen, még pedig 5 lépésben. 

Tovább »

Kalkulátor

Hajfestési kisokos

A rengeteg hajfestéknek, színezőnek köszönhetően szabad utat engedhetsz a fantáziádnak. Ám a drasztikus módon történő beavatkozás nem mindig marad következmények nélkül. Tudj meg hát mindent a hajfestési módszerekről, mielőtt belevágsz!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Kegyes Éva

Protokoll és tánc szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Kegyes Éva

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép