REJTÉLY-MISZTIKA

Áruló vagy a leghűségesebb barát? - Júdás Evangéliuma

Szerző:
Szabó Anna
Lehet, hogy nincs több „árulkodós Júdás”? Ennyi idő után felmenthetjük az árulót a megbélyegzés alól? Júdás evangéliuma egy olyan gnosztikus evangélium, ami Iskarióti Júdás és a Jézus közötti beszélgetéseket mesél el és bepillantást nyerhetünk kettejük kapcsolatába. Márpedig ebben az iratban Júdás nem áruló, hanem hős.

Fontos leszögezni, hogy ezt nem maga Júdás írta. A genfi restaurálás során a tintákból vett minták alapján arra lehet következtetni, hogy Kr. u. 220 és 340 között íródott, és hogy görög nyelvből fordították át koptra. A szöveg olyan megfogalmazásokat és tudást tartalmaz, ami arra utal, hogy biztos nem korabeli írástudó írta, hanem egy későbbi gnosztikus követő. Ez az evangélium ellentmond a jól ismert négy újszövetségi evangéliummal, mint amilyen Máté, Márk, Lukács, János evangéliuma.

Nem meglepő, hogy a keresztény egyházak nagyon tiltakoztak az ellen, hogy a publikum elé tárják, de a National Geographic hál' Istennek nem adta meg magát és 2006-ben feltárulhatott előttünk a titok, hogy bizony Júdásnak is van egy saját története.

Hányatott sorsú evangélium

Valószínűleg 1978-ban egy illegális ásatás során találta meg a Hana nevű műkincskereskedő az egyiptomi El-minától nem messze, lényegében a Dzsebel Qarara hegy oldalában. Akitől nyomban el is lopták. A nő a nyomába eredt, végül 1982-ben visszakapta, miután az evangéliumot tartalmazó kódex – amiben három másik irat is volt - megjárta Európát. Nem keveset költött a visszaszerzésére, hogy utána még borsosabb árakon tudja elpasszolni, ami persze meghiúsult, így fogta és bevágta 1984. március 23-án a Hicksville Citibank széfjébe potom 16 évre, ahol az irat kiszáradt és darabokra hullott pedig eredetileg majdhogynem kifogástalan állapotban volt. Köszönjük Hana.

Azután valahogy az irat Bruce Ferrinihez került, aki meg egyenesen a mélyhűtőbe rakta és totál tönkretette a papiruszrostokat összekötő anyagokat, így a lapok törékenyek lettek és besötétedtek. Gratulálunk Bruce.

Majd, aki eladta Bruce-nak, visszakunyerálta, és Tchacos felajánlotta a Maecenas Foundation for Ancient Art alapítványnak. Ezután végre 2000-2005 között a National Geographic Society anyagi támogatásával megrestaurálták, - miután megállapították, hogy eredeti és nem hamisítvány - ami persze nem volt könnyű annak az előbb leírtak fényében, és hogy a kettészakadt kódex néhány lapjának alsó és felső részét összekeverték.

Közre játszott a szerencsétlen tárolásban az is, hogy egyetlen egy szakértő, műkincskereskedő, akinek a keze alatt átment az évek során, nem ismerte fel az iratok jelentőségét a nyelvezete miatt.

Júdás egy hős? Jézus meg csak szellem?

Az evangélium szerint Jézus nevet a tanítványok pészachi imáján és elárulja a tanítványainak, hogy akihez imádkoznak, nem a valódi isten, csak a világteremtő demiurgosz, és hogy ő maga sem az, akinek hiszik, mert nem a Teremtő fia. Egyedül Júdás az, aki felismeri Jézus igazi mivoltát. „Jutalmul" Jézus egyedül őt avatja be „a tanítványok Istenénél magasabb rendű királyság titkaiba". Megossza vele a forgatókönyvet, vagyis hogy ő lesz az, aki elárulja, de ez kell a Jézus féle kereszthalált halunk projekt beteljesítéséhez. Persze azt is közölte, hogy ezért Júdást éveken át megvetik, gyűlölik, és sokat kell majd szenvednie, de végül övé lesz a dicsőség. Nem mellesleg Jézus az egész szövegben elképesztően cinikus a tanítványaival szemben.

„Te azonban mindegyiküknél nagyobb leszel. Te fogod ugyanis feláldozni az embert, aki magában hord engem."

Ezen evangélium szerint az árulás nem a Getszemáné-kertben, hanem egy vendégszobában történik. Júdás megkapja a 30 ezüstöt, Jézust pedig elfogják és az áruló barátnak köszönhetően visszatérhet abba a birodalomba - Barbéló az igaz isten birodalma a gnosztikusok szerint - ahonnan jött és ahova vissza akar menni. Ugyanis Jézus nem azért érkezett, hogy visszatérjen Istenhez, megváltsa az emberiséget és elhozza a békét, de nem ám! E szerint az evangélium szerint csupán egy szellem, egy szellemi megtestesülés, amitől meg kell szabadulnia, hogy visszamehessen oda, ahonnan jött. De minek jött? Ha nincs isteni, nemes, konkrét célja, hogy kerül ide? Véletlenül? Erre egyelőre nincsenek válaszok, de az biztos, hogy Júdás a legfőbb és legszeretettebb tanítvány, mert ő ismeri azt a bizonyos birodalmat. Az evangélium az árulással ér véget, hiszen a cél az, hogy visszajusson és elmeneküljön ebből a világból. Itt az egyén a fontos, Krisztus lelkének megváltása. Ebben a verzióban Jézusnak esze ágában sincs feltámadni. Júdás, a szent eszköz, a segítő mindezt belátja, és maximálisan segíti Krisztus küldetését.

Továbbá az egész irat a gnosztikus tanon alapszik, hogy nem egy Isten van, hanem több. Ráadásul a földi világ teremtője egy alacsonyrendű istenség. A világ meg egy gonosz hely. Az evangélium nagy részében Jézus a titkos tanítást mondja el Júdásnak. Illetve isteni lények birodalmáról beszél, akik az embereket létrehozó alacsonyrendű istenek fölött laknak. Az evangélium szerint az embereknek testük, szellemük és lelkük van és a szellem az, ami életre kelti a testet. Amikor a szellem elhagyja a testet, az elpusztul, az egyszerű emberek lelkével együtt. De ha valakiben ott van az isteni szikra, a fenti birodalomba kerül és tovább él. Mint Jézus. Mint Júdás. Mert ezen evangélium szerint Júdás jófiú

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL