KÖZÉRZET

Helyes testtartás

Szerző:
Szabó Anna
A helytelen testtartás kellemetlen hátfájást, nyakfájást, fejfájást eredményezhet, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan tartjuk magunkat.

 

A nem megfelelő testtartás sajnos a legtöbb esetben már gyermekkorban kialakul, hiszen minden ötödik 12-18 éves fiatalnál fen áll a testtartás rossz változata, ami később nehezen hozható helyre. Ez pedig a hát és derékfájásban fejti ki hatását.

Helyesen!

Aki megszokta a görbe állást, annak rendkívül kényelmetlen lehet, hiszen az izmok rosszul fejlődtek ki. A helyes testtartás nemcsak egészségügyi szempontból lényeges. Általa minden ember fiatalabbnak, karcsúbban és szebbnek tűnik, valamint önbizalomnövelő hatással is bír. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy görnyedt hátú ember folyamatosan azt az üzenetet küldi a külvilág felé, hogy valami problémája van.

A helyes testtartásnak köszönhetően jobban áramlik a vér és az energia, a lábaknak és a gerincnek nem kell többlet terhet viselniük, több oxigénhez jut a test, hiszen kitágul a tüdő.

Miért fontos figyelni rá?

Helyrehozni azt, ami már egyszer elromlott, sokkal nehezebb feladat, mint megelőzni, ezért nem árt tudatosan figyelni a testünkre. A káros következmények közé sorolható a púpos hát, amikor a hátizmok nem fejlődnek ki rendesen, a beesett mellkas, az előreesett váll, ami miatt a tüdő kapacitása csökken.

Megelőzés!

Minden reggel szánjuk néhány percet arra, hogy elvégezzünk néhány nyújtó gyakorlatot, valamint fej-, nyak- és vállkörzést. A falhoz állva rögzíthetjük magunkban az egyenes gerincoszlop érzetét, úgy, hogy egymás mellé igazítjuk a vállakat, a csípőt a bókákat és a térdeket. Az izomzat csak a helyes testtartás mellett kezd el harmonikusan működni. 

További lehetőségként érdemes megemlítni a jógát, ami nemcsak, hogy feloldja a feszültséget, de a különböző pózok és légézi gyakorlatok javítják a rossz tartást. Ezenkívül ott van még a pilates, ami megerősíti az izmokat.

Tippek ülő helyzetben:

Aki naphosszat ül az íróasztal előtt, annak érdemes figyelembe vennie néhány tippet a gerinc megóvása érdekében. Bár tény, hogy ugyanaz a fajta szék nem mindenki számára megfelelő, de kerülendő az olyan ülőalkalmatosság, amely, bár látszatra kényelmesnek tűnik, valójában görnyedten tartja a hátat, így sok ülés után fájdalmat okoz. Ha a térd magasabbra kerül a csípőnél, nyomás nehezedik a csípőízületekre, így görbül a gerinc. Az a legjobb szék, melynek állitható a magassága és dőlésszöge - legyen egyenes, úgyanakkor enyhén kerekített, mivel így illeszkedik a gerinchez.

Rendkívül fontos a megfelelő vállszélesség is. A monitor előtt ülve fontos, hogy legyen elég tér a lábak számára, a képernyő közepe legyen egy vonalban szemmel, hogy ne kelljen nyújtogatni a nyakat és a felső hátizmokat - ez ugyanis igencsak megterheli a gerincet. Ne ülj órákig egy helyben, iktass be néha pár perces szüneteket, vagy akár hosszabbakat, amely idő alatt sétálsz egyet!

Egy kutatás eredményeként kiderült, hogy a nem megfelelő testtartás akár depresszióhoz is vezethet az alacsony energiaszint miatt, ráadásul a fizikai teljesítmény is csökken.

Ha figyelünk arra, hogy tartásunk megfelelő legyen, akkor testünk tömege egyenletesen oszlik el, így csont- és izomrendszerünk is normálisan működik.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL