KÖZÉRZET

Immunerősítés? Ez csak természetes!

Szerző:
Szabó Anna
A szervezet belső környezetének, egyensúlyát sok tényező veszélyezteti, aminek a védelmére különböző rendszerek alakultak ki. Az egyik legfontosabb az immunrendszer, melynek alapfeladata az idegen anyagok felismerése és az ezek elleni védekezés. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy fontos az immunrendszer védelme és erősítése.

Vitaminok az immunrendszerért

C-vitamin

Ez a vitamin fokozhatja az immunrendszer működését, növelheti az immunerősítő anyagok, más néven interferonok szintjét a szövetekben valamint gyarapíthatja a fehérvérsejtek számát és serkentheti azok működését segítve ezzel a kórokozók elleni védelmet.

Továbbá antioxidáns hatásának köszönhetően segíthet megvédeni sejtjeinket a szabad gyököktől, amelyek az öregedésüket vagy rákos elfajulásukat idézhetik elő.
Igen magas C-vitamin tartalma van például a homoktövisek és a csipkebogyónak.

D-vitamin

A D- vitamin amellett, hogy akadályozhatja az immunrendszerünk kóros működését, fokozhatja a fertőzések ellen fellépő védekező mechanizmusokat, így vállalva szerepet az immunrendszer szabályozó folyamataiban. Hiányának kedvezőtlen hatása nemcsak az immungyengeség lehet, hanem az autoimmun betegségek, például a reumás ízületi gyulladás, a sclerosis multiplex vagy az inzulinfüggő cukorbetegség kialakulása is.

Ez a vitamin bevihető az olyan táplálékok által, mint például a különféle halak, a máj, a gomba, a tojás és a tejtermékek, viszont legnagyobb része a napfény hatására keletkezik szervezetünkben.

E-vitamin

Szervezetünk védekezéséhez több pontban is hozzájárulhat az E-vitamin. Először is a szabad gyökök megkötésével védelmet nyújthat a szabadgyökös reakciók káros hatásaira különösen érzékeny immunsejtek számára. Emellett növelheti a baktériumok és a toxinok elpusztításáért felelős ölősejtek számát, valamint befolyással bírhat az immunsejtek válaszkészségére. Az E-vitamin csökkentheti szervezetünk elsődleges védelmi rendszerének, a bőrnek a sérülékenységét és gyorsíthatja a sebgyógyulást. Az immunrendszer védő szerepének a támogatásával csökkentheti a fertőzések kialakulását

Előfordul például a diófélékben, magvakban, növényi olajokban, teljes kiőrlésű gabonákban.

A-vitamin

Azáltal, hogy fenntartja a légző- és emésztőrendszer nyálkahártyáinak, valamint a bőrnek az épségét, hatással lehet az immunrendszerre. Ugyanis ezek a káros mikroorganizmusok elleni védekezés fő vonalai. Ha a test A-vitamin-készlete megfelelő, akkor könnyebben elpusztíthatja a baktériumokat és a vírusokat, illetve hamarabb kigyógyulhatunk egy-egy betegségből.

Forrása lehet állati eredetű, ilyen például a hal, a máj, a szív, a vese vagy növényi eredetű, mint a sárgarépa, a paradicsom, a salátafélék, a sóska, a spenót, a narancs, a sárgabarack, a sárgadinnye.

Cink

A vitaminokon kívül az ásványi anyag és antioxidáns természetű cinknek is fontos szerepe van az immunrendszer egészségének megtartásában, mivel képes lehet a fehérvérsejtek egyik nagy csoportját képező lymphocyták és az idegen anyagokat bekebelezni képes phagocyták termelődésének és működésének serkentésére.
Nagy mennyiségben lelhető fel a marhahúsban és a tökmagban.

Néhány immunerősítő gyógynövény

Fokhagyma

Az immunrendszer erősítését szolgálhatja a fokhagyma, amely ellenállóbbá tehet bennünket a káros, idegen anyagokkal szemben. C-vitamin és szelén tartalma által kiváló antioxidáns, valamint vírus-, gomba- és baktériumölő hatása is lehet.

Bíbor kasvirág

Ebben a virágban egy arabinogalaktán nevű, immunstimuláló szénhidrát lelhető fel, amely a szervezetbe behatoló vírusokra és baktériumokra kötődve odavonzhatja a fehérvérsejteket, amik aztán elpusztítják a kórokozókat. A fehérvérsejtek számának emelésével pedig élénkítheti immunaktivitásunkat.

Ginzeng

A ginzeng immunerősítő szerepét a fehérvérsejtek mennyiség- és minőségbeli növelésével teljesítheti be. Ez a betegségmegelőző és teljesítménynövelő növény egy természetes élénkítő, amely az immunrendszerre gyakorolt jótékony hatása mellett a stresszcsökkentésben is részt vehet.

Macskakarom

Az ellenanyagok termelődése mellett ez a növény is fokozhatja a fehérvérsejtek aktivitását. Támogathatja a szervezet számára idegen sejtek és az egészségpusztítók eltávolítását, ráadásul a baktériumok és a vírusok elterjedését is mérsékelheti. A macskakarom fogyasztása azonban nem minden esetben javasolt, éppen ezért alkalmazása előtt nem árt kikérnünk háziorvosunk véleményét.

Fahéj és méz

A fahéj és a méz együttes és rendszeres alkalmazása védve szervezetünket a baktériumok, valamint a vírusok ellen, jótékonyan befolyásolhatja immunrendszerünket. Ügyelnünk kell a fahéj cassia nevű fajtájának fogyasztására, mivel ez a típus vérhígító kumarint tartalmaz.

Fekete bodza

A fekete bodza a megfelelő immunreakció kiváltásával léphet fel az influenza-szerű tüneteket okozó organizmusok ellen. A növény az A és B vírusok által kiváltott influenzával szemben segíthet felkészíteni testünket arra, hogy a megfelelő immunválasszal tudjon reagálni a kórokozók bejutására. Ezt a tulajdonságát antioxidáns és immunerősítő hatása teheti lehetővé.

Az egészséges bélflóra és az immunrendszer közötti összefüggés

A bélben élő baktériumok egy része hasznos az emberi szervezet számára, ilyenek például a vastagbélben élő, jótékony probiotikumok, amelyek megvédhetik a szervezetet a kártékony baktériumokkal szemben, vagyis erősíthetik az immunrendszert. Ha olya rossz behatás éri a bélflórát, amely a sérüléséhez vezet, akkor ez az immunrendszer meggyengülésével járhat együtt. Ilyen behatás lehet egy hosszabb ideig tartó antibiotikumos kezelés.

A probiotikum pótlásában segíthetnek például a lágy sajtok, a joghurt vagy savanyú káposzta.

Ezeken kívül a rendszeres, de mértéktartó mozgás, a szervezet regenerálódásához elengedhetetlen alvás és a lelki egyensúly is befolyásolhatja az immunrendszer állapotát.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL