KÖZÉRZET

Minden, amit a B12-vitaminról tudnod kell!

Szerző:
Szabó Anna
A B12-vitamint elsősorban étvágyjavítóként ismerjük. Lássuk, mire jó még, mit okozhat a hiánya, és mennyi az ideális napi bevitel!

 

Ugyan a B12-vitamin elsősorban roboráló, étvágyjavító/serkentő, anyagcsere stabilizáló hatású, de emellett egészségesen tartja az idegrendszert, mérsékli az ingerlékenységet, javítja az összpontosítást, az emlékezetet. Továbbá fontos a fehérje-, a szénhidrát-anyagcsere, a nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréjének folyamatához; illetve a vörösvértestek képzéséhez és a hemoglobin-szintézishez elengedhetetlen. A vashiányos vérszegénység kezeléséhez fontos vitamin (vassal és folsavval együtt). B12-vitamin hiányában szinte teljesen leállhat a vörösvértestek képzése, így vészes vérszegénység lép fel, az anyagcsere-folyamatok zavarának következményeként pedig gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok (étvágytalanság, növekedési zavarok) jelentkeznek. Bár a vastagbélben élő baktériumok is képesek előállítani B12-vitamint, de mivel a vastagbélből már nem szívódik fel tápanyag, sajnos ezt a mennyiséget nem tudja szervezetünk hasznosítani.


Noha egészséges táplálkozás mellett a máj kb. 3 évre elegendő B12 készlettel rendelkezik, mivel vízben oldódó vitamin, így nem lehet túladagolni. Kielégítő táplálkozás mellett egy átlagos felnőttnek az adagolás 5 µg/nap. Mivel ez a vitamin csak állati eredetű ételben (főképp máj, tojás) található, növényiben nem, ezért vegetáriánus életmódot folytatóknak mindenképp - akár multivitamin formájában – pótolnia kell. Legkedvezőbb módon akkor hasznosul, ha B6-vitaminnal együtt szedik.


Normális táplálkozás mellett a B12-vitamin hiányát többnyire felszívódási problémák okozzák. Ennek oka az úgynevezett intrinzik faktor, a gyomor által termelt fehérje hiánya lehet. Normális esetben a B12-vitamin felszívódása a vékonybél utolsó, vastagbélhez vezető szakaszán történik. A felszívódáshoz azonban a vitaminnak egyesülnie kell az intrinzik faktorral. Ennek hiányában a B12-vitamin a bélben marad, és a széklettel távozik. Az intrinzik faktor hiányát okozhatja például a csökkent gyomorsavtermelés, vagy a túlságosan aktív immunrendszer által termelt rendellenes antitestek, amik megtámadják és elpusztítják a gyomorban található, intrinzik faktor-termelő sejteket.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL