GASZTRO

Így készítsd a tökéletes Újházy tyúkhúslevest!

Szerző:
Szabó Anna
Az Újházy-tyúkhúsleves a magyar konyha egyik legkedveltebb étele. A levessel egy átlagos hétvégi étkezést is különlegessé varázsolhatsz, de különleges alkalmakkor, például karácsonykor is a menü részévé teheted. A téli időszakban forrón tálalva átmelegít és elkészítése sem ördöngösség.

 

Hozzávalók:

• fél nagyobb méretű tyúk, vagy kakas
• 10 dkg finommetélt
• 12 dkg zöldborsó
• 3 fej gomba
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 szál sárgarépa
• 1 darab zellergumó
• 2 darab petrezselyemgyökér
• 1 csomag petrezselyem
• 5 szem fekete egész bors
• 1 mokkáskanál só

Elkészítés (kb. másfél óra):

Alaposan megtisztítjuk a tyúkot/kakast, majd hideg sós vízben feltesszük főni. Miután felforrt, eltávolítjuk a habját, ezután megszórjuk az egész borssal, majd lassú tűzön kb. 1 órán át főzzük. Eközben megtisztítjuk a zöldségeket, kivéve a vöröshagymát, ugyanis hogyha ezt a héjával együtt rakjuk bele, még szebb színe lesz a levesünknek. Az 1 óra főzési idő leteltével beletesszük a sárgarépát, a zellert, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát (ezt az aranysárga szín érdekében, héjastul!) Lassú, egyenletes főzéssel addig főzzük, amíg a hús megpuhul.

A levesből kivesszük a húst és a zöldségeket. A tyúk/kakas húst egyenletes darabokra vágjuk, a zöldségeket vékony metéltre, a gombát pedig cikkekre. A teljesen tiszta, aranysárga levesünkből kiveszünk annyit, hogy megfőzhessük a zöldborsót és külön kifőzhessük benne a tésztát.

Tálaláskor a húst helyezzük a tányér, vagy a csésze (ebben az esetben a húst mindenképpen csontozzuk ki) aljára, erre rakjuk a zöldségeket a gombával és a zöldborsóval, valamint a finommetéltet. A forró levesből annyit merünk, hogy ellepje a tányérba helyezett húst, zöldségeket, finommetéltet, majd meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel.

Tálalás:

Mindenképpen forrón tálaljuk.


Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL