Le a halogatással!

Legyőzni a halogatást csak úgy lehet, ha megérted, miért is halogatsz, és az oka ellen teszel valamit.

 
A legáltalánosabb ok

Tologatod magad előtt a fontos munkát, inkább valami olyasmivel végzel, amit könnyen, egyszerűen meg tudsz tenni, vagy – legyünk őszinték – sokkal szívesebben teszel.

Lehet, hogy csak nem érzed a különbséget a „fontos dolgok” és a „sürgős dolgok” között. Mindannyiunknak 24 órából áll a nap, a halogatók is végighajtják az egészet, csak épp nem bölcsen. Annyira a sürgős dolgokra koncentrálnak, hogy a fontosakra már nem marad idejük, bármennyire is tudják, milyen kényelmetlenségeik lesznek abból, ha azok elmaradnak.


A másik ok a halogatásra

Ha a fontos dolog elvégzésére kivárod a pont „megfelelő időt” vagy megfelelő hangulatot, ha félsz attól, mi lesz, ha végzel a feladattal – mindegy, hogy a sikertől vagy a sikertelenségtől félsz - , ha nem tudsz jól dönteni, ha nem tudsz jól szervezni, vagy csak ha túlzottan a tökéletességre vágysz.

Mindegy, mi is áll a halogatás hátterében, a lényeg az, hogy felismerd az okot. Akkor meg tudsz vele küzdeni, még mielőtt végképp „lustaként” könyvelnének el.
Fejleszd a szervezőképességedet, próbálj meg hatékonyabb lenni, és akkor tudni fogod, mik azok a feladatok, amiket elsőként kell elvégezned. És ha nem azokat végzed el: halogatsz.


Ha épp a „fontos” munkán dolgozol, és valami sürgős feladat érkezik

Tudd, hogy az a „fontostól” fog időt elvenni. És ennek alapján dönts. Tanuld meg a fontosat a sürgőstől megkülönböztetni.

Ha például bekukkant a főnököd, és közli, hogy azonnal csatlakozz a többiekhez, mert megbeszélés lesz: ez sürgős.

Ha azzal keresnek, hogy a kedvenc ügyfélnek problémája van, intézkedj: ez is sürgős.

Igen, ilyenkor azonnal félre kell tenni minden mást, de ezek épp, hogy csak érintik az igazán fontos dolgokat. A fontos az, amitől szélesebb lesz a látóköröd, amitől előrébb jutsz, ha olyasvalamit érsz el, amire vágytál, amik a céljaidhoz vezetnek.


Ez nem jelenti azt, hogy a sürgős feladatokkal ne törődj

Nem is teheted meg, hiszen ezek is a munkád részei. Csak éppen úgy kell velük bánni, olyan hatékonyan, hogy maradjon idő a fontosakra is. Ne alibiként kezeld őket: „már megint lélegzethez sem jutottam….”

Ha jól tervezel – és szervezel – rengeteg „sürgős” feladat eltűnik, vagy ha mégis felüti a fejét, nem is lesz már annyira sürgős (ha előrelátó voltál, ha előre betervezed, ha számítasz rá, hiszen a „múltkor is volt már ilyen”), és könnyen és gyorsan elbánsz vele.


És, legyünk őszinték ...

a sürgős feladatokat valószínűleg nem is neked, egyedül kellene megoldanod. Csak te vagy kéznél. Vagy nem tudod megosztani másokkal a kapkodásban. Találj ki erre is stratégiát: legközelebb ne egyedül kelljen küzdened.
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL