GASZTRO

Főzelékfaló

Szerző:
Szabó Anna
Manapság valóságos szállóigévé vált az a mondat, hogy: Nincs időm főzni. Ha van egy kis időnk, fogjunk hozzá egy finom főzelék elkészítéséhez. A nagyi békebeli finomságait nem pótolhatja egy munkahelyi salátabár kínálata vagy iskolai büfé sem.

Zöldbab főzelék

Hozzávalók:
- 1 kg zöldbab
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- petrezselyem
- 3 dkg vaj
- 2 dl kefir
- só

A zöldbabot az egészben hagyott, megtisztított vöröshagymával és a fokhagymával együtt kevés vízben főzni kezdjük. A vajból, lisztből, világos rántást készítünk. Ha megpuhult a zöldbab, kivesszük belőle a hagymát, és a fokhagymát, hozzáadjuk a tejet, majd összeforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a kefirt, és meghintjük apróra vágott petrezselyemmel. Bélszínrolóval, vagy csevapcsicsával ajánljuk.

Elkészítési idő: 50 perc

Tejszínes zöldborsó főzelék

Hozzávalók:
- 1 kg mélyhűtött zöldborsó
- 2 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek. liszt
- 2 dl tejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- só

A zöldborsót saját levével együtt megpároljuk a vajon. Ízlés szerint sózzuk, és beletesszük a zúzott fokhagymát. A tűzről levéve lassan beleöntjük a tejszínt, majd állandó kevergetés mellett megszórjuk liszttel.
A tűzre visszatéve kevés ideig forraljuk, majd belekeverjük az apróra vágott petrezselymet. Legfinomabb, csirke nuggets falatokkal!

Elkészítési idő: 25 perc

Joghurtos tökfőzelék

Hozzávalók:
- 1 kg gyalult tök
- 1 csokor kapor
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 dkg vaj
- 1 ek. liszt
- kevés pirospaprika
- 2 dl joghurt
- 1 dl tej
- ecet
- só

A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. A megtisztított hagymát apróra vágjuk a kaporral, és a pirospaprikával rántáshoz tesszük. Egy nagyobb lábasban a gyalult tököt kb. fél liter vízzel fedő alatt párolni kezdjük. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a rántást, majd enyhén sózzuk, és fedő alatt készre főzzük. Hozzáöntjük a tejet, majd 5 percig még együtt főzzük. Levesszük a tűzről, végül belekeverjük a joghurtot és kevés ecettel ízesítjük. Pörkölt mellé köretnek kitűnő.

Elkészítési idő: 40 perc

Currys tejszínes brokkoli főzelék

Hozzávalók:
- 50 dkg brokkoli
- 6 dkg margarin
- 2 ek. liszt
- 1,5 dl tejszín
-  csomag petrezselyemzöld
- só
- frissen facsart citrom leve
- törött bors
- curry

A brokkoli rózsáit kisebb darabokra szedjük szét, szárát pedig kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk. A brokkoli zsenge, virág részeit metéltre vágjuk és átfuttatjuk a felhevített margarinon a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt. Hozzáadjuk a lisztet, és kissé lepirítjuk. Világos vajas rántást készítünk, majd kihűtjük. Vegetával ízesített vízben félig puhára főzzük a brokkoli szárat. Ekkor hozzáadjuk a rózsákat, s ha megpuhult, tejszínnel simára kevert rántással sűrítjük. Kiforraljuk és szűrt citromlével, borssal, curryvel ízesítjük és utána ízesítünk. Rostonsült halakhoz, csirkéhez köretként fogyasszuk.

Elkészítési idő: 40 perc

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL