2018. június 21. - Alajos, Leila
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. június 21. - Alajos, Leila
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Anti-baba história

Szabó Tímea

Érdekes információkra bukkantam a minap. Álmomban nem gondoltam volna, hogy az óvszert már a XVI. században is használták. Bár nem volt még banánízű, vagy eperillatú, de működött. Ükanyáink kortársai vajon mivel védekezhettek?

Nyilvánvaló, hogy sokan sehogy. Nem véletlenül volt olyan sok gyermek egy családban, illetve a rengeteg eltitkolt terhesség, a kert végében elásott csecsemő. Bizony, akkor könnyebb volt elrejteni a pocakot egy méretes alsószoknya alá, és sokan meg is tették. Akkor még nem volt Fókusz, vagy Akták, hogy minderről bárki tudomást szerezhessen. Szerencsére nem mindenki választotta az „abortusz” eme embertelen módját. Bár a múltbeli asszonyok életkörülményei nem voltak túl rózsásak, gondoljunk csak a menstruáció körülményességére, hát még a terhesség megelőzésére, vagy annak megszakítására!


Óvszer-sztori

Az óvszer nagyszerű találmány. Sokan vannak úgy, hogy nincs más lehetőségük a fogamzásgátlásra. Érdekes, hogy milyen hosszú utat tett meg a kondom, mire elérte mai formáját.

Az első mesterségesen előállított „gumit” 1564-ben, az olasz anatómus, Fallopius ajánlotta fogamzásgátlás céljára. A férfiak egy lenvászon darabot helyeztek a makkjukra, ez tartotta vissza a sperma bejutását a méhbe. Bár nem lehetett túl kényelmes viselet, azt hiszem erre az eszközre valóban igaz a mondás, hogy nem túl jó dolog zokniban fürödni.

Ez a fajta megoldás egészen az 1700-as évekig tartotta magát, ekkor kezdődött ugyanis a kotonok továbbfejlesztésének időszaka. Állítólag II. Károly angol király igen nagy kanállal habzsolta az életet. Rengeteg szeretője volt, akitől gyerekei is lettek. A legenda szerint végül további trónörökösök nemzése helyett egy orvos segítségét kérte, akit kísérteties módon Condomnak hívtak. A hiedelem szerint ő volt az a személy, aki királyának az óvszer használatát javasolta, és róla kapta a nevét a ma is használatos Kondom.


Az első óvszereket Angliában, 1870-ben kezdték el nagyüzemben gyártani és az 1900-as évekre már igen nagy kereslet volt rájuk. Akinek azonban nem jutott e remek darabokból, más lehetőséget kellett kipróbálnia, hiszen a legtöbb európai országban csak az 1900-as évek végén lehetett hivatalosan óvszert kapni . Egy svájci orvos 1904-ben kiadott könyvében az áll, hogy a koton többször is felhasználható, ha két szeretkezés között kimossák. „Különféle állatok vakbele kiválóan alkalmas erre. Vásárolunk a mészárosnál néhány egészen friss borjúvakbelet... „- írja.

Ekkor még nagy bűnnek számított a szexualitás, pláne a fogamzásgátlás, hiszen Isten akarata ellen szólt, aki azért teremtette az embert, hogy azok utódokat nemzenek. Ezért aztán a legtöbb országban nem merték nyíltan használni a gumióvszer kifejezést. Németországban például „angol sapkának” nevezték, mert egyszerűen nem akartak beszélni erről a bűnös eszközről.


Női fogamzásgátló módszerek

Hüvelyi úton történő fogamzásgátlást már az ókori Egyiptomban is próbálták alkalmazni, pl. krokodil ürülékéből készített hüvelylabdacs segítségével.

A középkorban azonban más módszerekkel próbálkoztak. Leggyakrabban az ecetsavval történő hüvelyöblítést és különféle veszélyes kémiai vegyületek befecskendezését használták. Az örömlányok kálium-permanganáttal öblögettek, hogy óvják magukat a nemi betegségektől.

Talán még dédanyáink is alkalmazták az ecetsavas öblítést, vagy a szappanos szivacsokat, míg meg nem jelentek az első fogamzásgátló tabletták.

Az első méhen belüli eszközök az 1900-as évek kezdetén váltak ismertté. Próbálkoztak csirke mellcsonttal, (aminek olyan a formája mint egy kincskereső ágacska). Később aztán bevezették a fémből, vagy aranyból készített eszközöket. Az ötvenes évekre aztán megjelentek a műanyag darabok is, melyek már sokkal korszerűbbek voltak elődeiknél. A hetvenes években tovább fejlesztették ezeket az eszközöket, ezüsttel, rézzel és sárgatest hormonnal kombinálták a hatékonyabb fogamzásgátlás érdekében.


A hormonális fogamzásgátlás

Kezdetben a terhesség alatti peteérés elmaradásának idejét használták ki gondtalan szeretkezésre. A XIX. század elején azonban Ludwig Haberlandt, az Innsburcki Egyetem professzora petefészek-kivonatok adagolásának lehetőséggel állt elő. A következő lépés az ösztrogének, majd a sárgatest hormon és a progeszteron felfedezése volt. Az ötvenes években jelentős előrehaladás történt. Elsőként Carl Djerassi állította elő a félszintetikus sárgatesthormon-származékot: a noretiszteront, majd valamivel később megszületett a noretinodrel is.

Ezek a progeszteron-szerű készítmények már nagyon közel álltak az első, patikában kapható fogamzásgátló tablettához. Az első forgalomba került gyógyszer, az Enovid 1959-ben Amerikában került a polcokra. Ma már persze sokkal könnyebb dolgunk van, válogathatunk a különféle tabletták, és más fogamzásgátló eszközök között.


SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A test 7 jelzése, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha egészséges akarsz maradni

A test 7 jelzése, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha egészséges akarsz maradni

A rendszeres önvizsgálat számos betegség azonosításában segíthet. Például a mellrákos esetek 70%-ában a beteg veszi észre a problémát, otthoni önvizsgálat során. Minden nő tudja, hogyan kell végrehajtani a mellvizsgálatot, de azt nem, hogyan kell ellenőrizni a szem, a nyelv és a bőr állapotát. Ebben a cikkben olyan figyelmeztető jelekről, tünetekről írunk, melyeket érdemes körültekintően kezelni.

Tovább »
Könnyű, de trükkös matematikai feladványok! - Old meg őket, ha tudod!

Könnyű, de trükkös matematikai feladványok! - Old meg őket, ha tudod!

Mindig is szeretted a matekot? Vagy legalábbis szeretsz elagyalni a feladványokon és kilogikázni a helyes megoldást? Akkor előtted a lehetőség, hogy megold ezt a négy könnyű, ugyanakkor trükkös matematikai feladványt! A szórakozás és a képességeid fejlesztése garantált, ami a sikert meg a eredményt illeti, az viszont rajtad múlik! Sok szerencsét!

Tovább »
Ki volt a kedvenced a 80-as évek sztárjai közül? - Megmutatja, mi a legfontosabb számodra az életben

Ki volt a kedvenced a 80-as évek sztárjai közül? - Megmutatja, mi a legfontosabb számodra az életben

Minden ember rajong néhány hírességért, nem is érdemes tagadni! Légy őszinte magadhoz, biztosan neked is volt számos kedvenced a 80-as évekből is! Ha kiválasztod, hogy az alábbiak közül ki volt a kedvenced, máris képet kapsz arról, hogy mi a legfontosabb számodra az életben!

Tovább »

Kalkulátor

Hajápolási 1 x 1

Ahhoz, hogy hajadról megfelelően tudj gondoskodni, ismerned kell annak természetét és állapotát, hogy egyedi igényeinek eleget tehess. Észre kell venned a problémákat, hogy megfelelő hatékonysággal léphess fel ellene.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Bányász Imréné Marika Villő

Feng Shui Tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Bányász Imréné Marika Villő

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép