KÖZÉRZET

Reflux - a hiba sokszor az életmódban keresendő

Szerző:
Szabó Anna
A gyomorproblémák kialakulásában legtöbbször az életmód és a stressz játszik szerepet, így nem csoda, hogy népbetegséggé vált. Mik a tünetei? Mikor érdemes orvoshoz fordulni? Hogyan küzdhetünk ellene?

 

Mi a reflux?


A betegség a tápcsatornában fellépő zavarok miatt keletkezik, ilyenkor a gyomortartalom, főként a savak és egyéb emésztőnedvek megváltoztatják normál haladási irányukat, és visszaáramlanak a nyelőcsőbe. Kezdetben csupán kellemetlen, olykor fájdalmas érzést kelt, de hosszútávon szervi elváltozást is okozhat, így fontos idejében felismerni, és elkezdeni a kezelést.

Kialakulásának okai


A gyomor normál esetben zárt helyzetben van, így a gyomortartalom nem irritálja a nyelőcsövet, és az emésztés normál ütemben haladhat. Az étkezések során a gyomrot záró gyűrű természetesen kinyílik, hogy az étel a helyérre kerülhessen. Ez a gyűrű más okok miatt is nyitva maradhat, vagy kinyílhat. Az okok között a rendszertelen étkezés, a bevitt táplálékok, a mozgáshiány és a stressz is jelen lehet, vagy ezek együttesen. A helyzeten ronthat a túlsúly, vagy másfajta betegségek, mint például az izmokhoz kapcsolódó elváltozások. Állapotunkon a savas és fűszeres ételekkel ronthatunk nagyon sokat.


Tünetei


A fellépő zavarok a szervezetben mindig valamilyen mellékhatással járnak, ami a leggyakrabban a fájdalomérzet. Jelen esetben a leggyakoribb tünet a gyomorégés, amit a legtöbb ember elnyom, vagy le tud annyival, hogy biztos az idegeskedés, vagy a fűszeres ebéd következménye, és nem foglalkozik a problémával egészen addig, amíg nagyobb nem lesz a baj. A gyomorfájdalom, a hátfájás, a nyelőcsőben jelentkező fájdalom és a szegycsont mögötti szúró érzés is jelezheti a refluxot. A fájdalomérzeten túl jelentkezhet még fulladás, nehézlégzéses tünet, nyelési probléma és más légúti rendszerben fellépő probléma is. Bármelyik tünet esetén érdemes felkeresni háziorvosunkat, hiszen e tünetek hátterében más betegségek is állhatnak.

Megelőzés


Mint minden betegségnél, ez esetében is a megelőzés a legfontosabb. Ha a rohanó mindennapok lassan alátemetnek bennünket, nem jut idő a mozgásra, és mellette még rendszertelen is az étkezésünk, borítékolható hogy előbb vagy utóbb jelentkeznek a tünetek. Amit tehetünk, hogy apránként életmódot váltunk. Odafigyelünk a bevitt táplálékot minőségére és mennyiségére, rendszeresen edzünk, jógázunk vagy relaxálunk. Stresszmentesebben éljük az életünket, és amennyiben dohányzunk, elhagyjuk a rossz szokást. Nem szerzünk plusz kilókat, vagy ha mégis, hamar meg is szabadulunk tőle, valamilyen humánus megoldással.

Kezelés


Ha már felütötte a fejét a probléma, akkor ezeket tehetjük, hogy csökkentsük a panaszokat és elinduljunk a gyógyulás útján:

- Az első és legfontosabb felkeresni egy szakembert, és átesni a kivizsgálásokon.    Azt követően pedig betartani az orvos utasításait.

- Csökkentsük a savas gyümölcsök, ételek és italok fogyasztását.

- Csökkentsük az alkoholbevitelt.

- Kerüljük a fűszeres ételeket.

- Az étkezések során ne együk degeszre magunkat, hanem annyit együnk, amennyire szükségünk van.

- Vigyünk rendszert az életünkbe, az étkezésünkbe.

- Sportoljunk rendszeresen.

- Túlsúly esetén szabaduljunk meg tőle.

- Fogyasszunk reggelente kamillateát, ami jó gyulladáscsökkentő.

- A kávé és csokoládé fogyasztását is csökkentsük.

- Ne fogyasszunk szénsavas üdítőket.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL