2017. április 23. - Béla
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. április 23. - Béla
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Az amazonok rejtélye

Fejes Valentin


Ezen alkalommal egy ízig-vérig női témát kívánok bemutatni a kedves Olvasó(k)nak. Az amazonokról viszonylag kevés írott forrás áll rendelkezésünkre, és ami rövid cikkekre bukkanhatunk az interneten barangolva, azok is inkább a mitológiai megközelítésükkel foglalkoznak. Pedig a női harcosok nem pusztán legendák alanyai voltak – erre engednek következtetni az elmúlt évek kutatásainak eredményei.

 

Fontosnak tartottam úgy kezdeni a cikket, hogy megmagyarázom magát az amazon kifejezést. A fogalom (nem nagy meglepetésünkre) görög gyökerekkel rendelkezik, és minden valószínűség szerint az a-mazos szóból alakult ki. Manapság is gyakran illetjük ezzel a jelzővel azon nőtársainkat, akik szenvedélyesek, és mindenféle finomkodás nélkül mondják ki azt, mi a szívüket nyomja, valamint bármilyen helyzetben kiállnak az elveik mellett. Azonban ha lehet, ne ezt az első látásra elismerést sugalló fogalmat használjuk legközelebb, hiszen a valódi jelentés már kevésbé hízelgő a nők számára. Az a-mazos kifejezés ugyanis magyarul annyit tesz: „mell nélküli”…


A jelentésnél már csak azok szokásai bizarrabbak, akik egykor rettegésben tartották a hellén férfitársadalmat. A legtöbb információt az amazonokról a híres történetíró, Hérodotosz (élt Kr. e. 490 és 425 között) beszámolóiból szerezhetjük meg. Meg kell azonban jegyeznem, hogy a hozzájuk igencsak hasonló, harcias nőkről ugyanúgy vannak feljegyzéseink Kínából vagy Egyiptomból, mint Észak- és Nyugat-Afrika területéről. Ezek a csoportok kevéssé ismertek számunkra, ráadásul az emléküket megörökítő leírások sem olyan részletesek, mint a sokak által ismert amazonokról készültek esetében. Térjünk még vissza egy rövidke kifejtés erejéig a mellnélküliség témájához! Az amazonok a leánygyermekeknek azt a sorsot szánták, hogy kegyetlen harcosokat faragnak belőlük: épp ezért kiégették a fiatal lányok jobb mellét. Mai felfogással ez az egész értelmetlennek és különösen kegyetlennek tűnik, ám bármilyen hihetetlennek hangzik is, a rituálénak praktikus oka volt. Ha meghagyták volna a keblet, az zavarta volna őket az íj megfeszítése közben, mindemellett a pajzs tartása is jóval megerőltetőbb lehetne – ezzel a kevésbé kellemes megoldással azonban még tökéletesebb harcosokká válhattak.


Többek között ezt a ceremóniát örökítették meg a hérodotoszi történetek. Az ókori mondavilág szerves részévé vált a fekete-tengeri amazonok birodalma, ami a Kr. e. II. évezredben virágozhatott, és amelynek területe a Fekete-tengertől egészen a mai Törökország földközi-tengeri partjaiig húzódott. Az amazonokról sok dolgot el lehet mondani, csak épp azt nem, hogy minden energiájukkal a jószomszédi viszony kialakítására törekedtek volna. Athén városát ötször fenyegették meg támadással, s egy (később több) alkalommal be is tartották vészjósló ígéretüket. Az utolsó nagy összecsapásra a trójai háborúban került sor – az amazonok királynőjük, Pentheszilea vezetésével üköztek meg a férfiak fegyveres csapataival, a Thermodon (a folyó mai neve: Terme Cay) partjainál, Kr. e. 1200 környékén. Sokáig úgy tűnt, hogy a csata az athéniak vereségével zárul majd, ám a hadiszerencse a bajnok Akhilleusz felbukkanásával megfordult. A bajnok, miután halálosan megsebesítette az amazonok vezérét, levette róla az aranysisakot, s a beszámolók alapján azonnal beleszeretett a szépséges haldoklóba. Ez a történet adta később az alapját a halált is legyőző szerelem eszményének, melynek legfőbb példaképévé Pentheszilea vált. Időszámításunk előtt 600 után a gyászoló Akhilleuszt és a haldokló amazon-királynőt ábrázoló jelenetek gyakran tűntek fel vázákon, valamint különféle domborműveken. A legendás uralkodónő halálát követően az amazonok eltűntek a Kaukázusban, és keveredtek a híres lovas néppel, a szkítákkal.


Ha épp nem álltak hadban senkivel, az amazonok kezeskedtek afelől, hogy biztosítsák az „utánpótlást” matriarchálisan berendezkedett államuk számára. Curtius Rufus, a Római Birodalom történetírója örökítette meg az utódokról való gondoskodás szokatlan formáját az Alexandroszról készített életrajzban. Thalestris, a királynő 300 leánya társaságában kereste fel Nagy Sándort, akivel kertelés nélkül közölte, hogy gyermeket hajt tőle (az uralkodó egyébiránt nem volt épp az esete, ugyanis „kissé alacsonynak és túlontúl soványnak tartotta”). Hogy mi történt ezután? „14 napig tartó, féktelen szexuális orgia vette kezdetét, amelyen a 300 leány és Nagy Sándor legjobb harcosai vettek részt. Táncoltak, ittak és szeretkeztek a sötétben – ki-ki azzal, akit talált.” Az efféle kalandok után elkerülhetetlen volt a gyermekáldás, ám nem mindegyik újszülött élvezhette a gondoskodó anyai szeretetet. Már korábban megemlítettem, hogy mit tettek az amazonok a leányokkal. Ha azonban fiú született, akkor csak a legritkább és legkivételesebb helyzetekben kerültek vissza a porontyok az apa karjaiba. Máskülönben a szerencsétlen ifjoncokat vagy megcsonkították, vagy pedig megölték.


Az amazonokról szóló, sokszor vad legendákat a történészek többsége nem tartja többre antik mendemondáknál, vagy olyan torz szüleményeknél, amelyek alapjait a memorátorok szexuális fantáziája, képzelgései szolgálták. Ám a szakértők ezen esetekben hajlamosak megfeledkezni Trójáról – ha Heinrich Schliemann 1870-ben nem végez ásatásokat a Dardanellák közelében, ma sem ismernénk a valóságot a várossal kapcsolatban. A közelmúltban (ahogy arra már a bevezetőben is tettem utalást) több olyan lelet is napvilágra került, melyek a harcis nők egykori létezéséről tesznek tanúbizonyságot. A Fekete-tenger környékén és Ukrajnában olyan sírokra bukkantak, ahol az amazonokat teljes vértezetükben, fegyvereik (például dupla élű szekercék) társaságában helyezték örök nyugalomra. Ugyanakkor egyes kutatók azt is nagyon valószínűnek tartják, hogy az amazonok poliszokat emeltek: általuk alapított városnak tartják például Szmirna, Szinope vagy épp Epheszosz egykori településeit. Hérodotosz azt állítja, hogy az amazonok birodalmának fővárosa Themiskira volt, amelyet manapság a török Gireszün városával azonosítanak.


Ha valaki feltárásokat végezne Terme Cay torkolatánál, vajon milyen titkokról rántaná le a leplet? Eljön-e valaha az idő, amikor az ókor harcias asszonyai végleg történelmünk részévé válnak?

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

5 negatív gondolat, ami megakadályozza a lelki fejlődésedet

5 negatív gondolat, ami megakadályozza a lelki fejlődésedet

Az elme gyakran képeket vetít eléd, és folyamatosan gondolatokkal bombáz, amik nem mindig pozitívak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az, amiért az agy „érte nyúl”, az hasznos is lenne a számodra. Olyan ez, mint egy gyermek, aki akkor ragad meg dolgokat, mikor az tilos. Sok oka lehet annak, amiért az elme ezt teszi.

Tovább »
Mikor és hogyan hoz össze a sors a másik feleddel? - A lelkitárs jóslásból kiderül

Mikor és hogyan hoz össze a sors a másik feleddel? - A lelkitárs jóslásból kiderül

Tudni szeretnéd, mikor és hogyan hoz össze a sors végre a másik feleddel? Egyedül érzed magad? Ne csüggedj, létezik egy személy, aki számára te vagy a minden. Merülj a gondolataidba és rá fogsz jönni, melyik szív dobog érted. Valószínűleg minden nap találkoztok, és beszélgettek. Lehet, hogy egy titokzatos munkatárs? Nem érdemes találgatni, inkább húzz egy lapot!

Tovább »
Egy ókori egyiptomi tekercs lehet a világ első írásos bizonyítéka az ufók létezéséről

Egy ókori egyiptomi tekercs lehet a világ első írásos bizonyítéka az ufók létezéséről

A Krisztus előtt 1480-ból származó úgynevezett Tulli papirusz lehet a világ első írásos bizonyítéka, ami igazolhatja az ufók létezését. A sokak szerint hiteles írásos dokumentum nem más, mint emlék egy idegenekkel való találkozásról. Márpedig ha az igaz lenne, sok mindent megmagyarázna azon kívül, hogy halálosan felbolygatná a világot…

Tovább »

Kalkulátor

Válassz masszázstípust!

Számos masszázsstílus létezik, és bár egy tapasztalt terapeuta bármilyen kezelést rá tud szabni bárkire, egyes technikák megfelelőbbek lehetnek, mint mások. Éppen ezért érdemes megismerned őket!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Tőke Zoltán

Hangterapeuta

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Tőke Zoltán

Társkereső

Társkereső
Eszter Mária Marcsi Eva Erika Éva 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép