2017. október 17. - Hedvig
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. október 17. - Hedvig
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Az amazonok rejtélye

Fejes Valentin


Ezen alkalommal egy ízig-vérig női témát kívánok bemutatni a kedves Olvasó(k)nak. Az amazonokról viszonylag kevés írott forrás áll rendelkezésünkre, és ami rövid cikkekre bukkanhatunk az interneten barangolva, azok is inkább a mitológiai megközelítésükkel foglalkoznak. Pedig a női harcosok nem pusztán legendák alanyai voltak – erre engednek következtetni az elmúlt évek kutatásainak eredményei.

 

Fontosnak tartottam úgy kezdeni a cikket, hogy megmagyarázom magát az amazon kifejezést. A fogalom (nem nagy meglepetésünkre) görög gyökerekkel rendelkezik, és minden valószínűség szerint az a-mazos szóból alakult ki. Manapság is gyakran illetjük ezzel a jelzővel azon nőtársainkat, akik szenvedélyesek, és mindenféle finomkodás nélkül mondják ki azt, mi a szívüket nyomja, valamint bármilyen helyzetben kiállnak az elveik mellett. Azonban ha lehet, ne ezt az első látásra elismerést sugalló fogalmat használjuk legközelebb, hiszen a valódi jelentés már kevésbé hízelgő a nők számára. Az a-mazos kifejezés ugyanis magyarul annyit tesz: „mell nélküli”…


A jelentésnél már csak azok szokásai bizarrabbak, akik egykor rettegésben tartották a hellén férfitársadalmat. A legtöbb információt az amazonokról a híres történetíró, Hérodotosz (élt Kr. e. 490 és 425 között) beszámolóiból szerezhetjük meg. Meg kell azonban jegyeznem, hogy a hozzájuk igencsak hasonló, harcias nőkről ugyanúgy vannak feljegyzéseink Kínából vagy Egyiptomból, mint Észak- és Nyugat-Afrika területéről. Ezek a csoportok kevéssé ismertek számunkra, ráadásul az emléküket megörökítő leírások sem olyan részletesek, mint a sokak által ismert amazonokról készültek esetében. Térjünk még vissza egy rövidke kifejtés erejéig a mellnélküliség témájához! Az amazonok a leánygyermekeknek azt a sorsot szánták, hogy kegyetlen harcosokat faragnak belőlük: épp ezért kiégették a fiatal lányok jobb mellét. Mai felfogással ez az egész értelmetlennek és különösen kegyetlennek tűnik, ám bármilyen hihetetlennek hangzik is, a rituálénak praktikus oka volt. Ha meghagyták volna a keblet, az zavarta volna őket az íj megfeszítése közben, mindemellett a pajzs tartása is jóval megerőltetőbb lehetne – ezzel a kevésbé kellemes megoldással azonban még tökéletesebb harcosokká válhattak.


Többek között ezt a ceremóniát örökítették meg a hérodotoszi történetek. Az ókori mondavilág szerves részévé vált a fekete-tengeri amazonok birodalma, ami a Kr. e. II. évezredben virágozhatott, és amelynek területe a Fekete-tengertől egészen a mai Törökország földközi-tengeri partjaiig húzódott. Az amazonokról sok dolgot el lehet mondani, csak épp azt nem, hogy minden energiájukkal a jószomszédi viszony kialakítására törekedtek volna. Athén városát ötször fenyegették meg támadással, s egy (később több) alkalommal be is tartották vészjósló ígéretüket. Az utolsó nagy összecsapásra a trójai háborúban került sor – az amazonok királynőjük, Pentheszilea vezetésével üköztek meg a férfiak fegyveres csapataival, a Thermodon (a folyó mai neve: Terme Cay) partjainál, Kr. e. 1200 környékén. Sokáig úgy tűnt, hogy a csata az athéniak vereségével zárul majd, ám a hadiszerencse a bajnok Akhilleusz felbukkanásával megfordult. A bajnok, miután halálosan megsebesítette az amazonok vezérét, levette róla az aranysisakot, s a beszámolók alapján azonnal beleszeretett a szépséges haldoklóba. Ez a történet adta később az alapját a halált is legyőző szerelem eszményének, melynek legfőbb példaképévé Pentheszilea vált. Időszámításunk előtt 600 után a gyászoló Akhilleuszt és a haldokló amazon-királynőt ábrázoló jelenetek gyakran tűntek fel vázákon, valamint különféle domborműveken. A legendás uralkodónő halálát követően az amazonok eltűntek a Kaukázusban, és keveredtek a híres lovas néppel, a szkítákkal.


Ha épp nem álltak hadban senkivel, az amazonok kezeskedtek afelől, hogy biztosítsák az „utánpótlást” matriarchálisan berendezkedett államuk számára. Curtius Rufus, a Római Birodalom történetírója örökítette meg az utódokról való gondoskodás szokatlan formáját az Alexandroszról készített életrajzban. Thalestris, a királynő 300 leánya társaságában kereste fel Nagy Sándort, akivel kertelés nélkül közölte, hogy gyermeket hajt tőle (az uralkodó egyébiránt nem volt épp az esete, ugyanis „kissé alacsonynak és túlontúl soványnak tartotta”). Hogy mi történt ezután? „14 napig tartó, féktelen szexuális orgia vette kezdetét, amelyen a 300 leány és Nagy Sándor legjobb harcosai vettek részt. Táncoltak, ittak és szeretkeztek a sötétben – ki-ki azzal, akit talált.” Az efféle kalandok után elkerülhetetlen volt a gyermekáldás, ám nem mindegyik újszülött élvezhette a gondoskodó anyai szeretetet. Már korábban megemlítettem, hogy mit tettek az amazonok a leányokkal. Ha azonban fiú született, akkor csak a legritkább és legkivételesebb helyzetekben kerültek vissza a porontyok az apa karjaiba. Máskülönben a szerencsétlen ifjoncokat vagy megcsonkították, vagy pedig megölték.


Az amazonokról szóló, sokszor vad legendákat a történészek többsége nem tartja többre antik mendemondáknál, vagy olyan torz szüleményeknél, amelyek alapjait a memorátorok szexuális fantáziája, képzelgései szolgálták. Ám a szakértők ezen esetekben hajlamosak megfeledkezni Trójáról – ha Heinrich Schliemann 1870-ben nem végez ásatásokat a Dardanellák közelében, ma sem ismernénk a valóságot a várossal kapcsolatban. A közelmúltban (ahogy arra már a bevezetőben is tettem utalást) több olyan lelet is napvilágra került, melyek a harcis nők egykori létezéséről tesznek tanúbizonyságot. A Fekete-tenger környékén és Ukrajnában olyan sírokra bukkantak, ahol az amazonokat teljes vértezetükben, fegyvereik (például dupla élű szekercék) társaságában helyezték örök nyugalomra. Ugyanakkor egyes kutatók azt is nagyon valószínűnek tartják, hogy az amazonok poliszokat emeltek: általuk alapított városnak tartják például Szmirna, Szinope vagy épp Epheszosz egykori településeit. Hérodotosz azt állítja, hogy az amazonok birodalmának fővárosa Themiskira volt, amelyet manapság a török Gireszün városával azonosítanak.


Ha valaki feltárásokat végezne Terme Cay torkolatánál, vajon milyen titkokról rántaná le a leplet? Eljön-e valaha az idő, amikor az ókor harcias asszonyai végleg történelmünk részévé válnak?

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Látod azt a 4 állatot, amely elbújt a képen? - Elhiheted, nem könnyű kiszúrni őket!

Látod azt a 4 állatot, amely elbújt a képen? - Elhiheted, nem könnyű kiszúrni őket!

Biztos estél már abba a hibába te is, hogy azt hitted egy feladatról, milyen pofonegyszerű, gyerekeknek való, aztán kiderült, hogy mégsem! Lehet, most is így fogsz járni! 4 állatot kellene megtalálnod ezen a képen, akik ügyesen elbújtak. Szerinted menni fog?

Tovább »
Mit csinálnál legszívesebben először? - Választásod elárulja, mi számodra a legfontosabb

Mit csinálnál legszívesebben először? - Választásod elárulja, mi számodra a legfontosabb

Ezt a tesztet egy dán pszichológuscsoport állította össze, és meglepően pontos képet ad a valódi személyiségedről. Meg kell hoznod egy döntést, méghozzá azt, hogy az alábbi képet látva, mit cselekednél először. Megérted majd, hogy minden élethelyzetben meghozott döntés bizony komoly jelentőséggel bír.

Tovább »
5 instant hajápolási trükk őszre

5 instant hajápolási trükk őszre

Úgy érzed, a hajad töredezett, fakó és fénytelen? Ilyenkor ősszel, ahogy a bőröd is, úgy a hajad szerkezete is megváltozik, könnyen töredezik, szárazzá, fénytelenné válik. Ha te is hasonló cipőben jársz, és a hajad egy kis feltöltődésre vágyik, akkor most jól figyelj, mert mutatunk 5 tuti hajápolási trükköt, melyekkel visszanyerheti ragyogását!

Tovább »

Kalkulátor

Aloe Vera, a gyógyító csoda

Az aloe vera jótékony hatásait már több évtizede ismeri a szakirodalom, de még mindig nem olyan népszerű, mint gondolnánk.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Erdősné Zsóka

Szoptatási tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Erdősné Zsóka

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép