GASZTRO

Kronodiéta

Szerző:
Szabó Anna
Az egészséges és hatékony fogyókúra érdekében azt is figyelembe kell vennünk, hogy a nap mely szakában étkezünk. Nem mindegy, hogy mikor mit eszünk. Ha például délután négy körül nassolunk, nem hízunk úgy, mint este!
Akkor most bemutatjuk neked, hogy néz ki a kronodiéta, vagyis ha a megfelelő ételeket a megfelelő időben eszed:

Reggel 6 és 9 között

A reggeli elmaradhatatlan! Hiába unod már, hogy mindig ezt hallod, de tényleg fontos, hogy reggelizz, hiszen csak most kezdődik a nap, erre az energiára nagy szükséged lesz még a nap folyamán, garantáltan el fogod használni munka közben.

Mit tanácsos a reggeli órákban falatozni? Elsősorban fehérjében gazdag ételeket lenne a legjobb, mert így sokáig nem leszel újra éhes. Nem csoda, hogy a legtöbb nemzet reggelije fő alapjának a tojást választotta. Ha nem szereted a tojást, fogyassz inkább joghurtot, gyümölcsöt, gabonaféléket.

Egy finom, egészséges reggelivel a nap is jól kezdődik el

Fűszeres túró gabonacsírával

Hozzávalók:

- 20 g tönkölybúza vagy búza
- 1 csomag turbolya
- 1 szál kapor
- 1 fej gyöngyhagyma
- ½ gerezd zúzott fokhagyma
- 50 g hámozott uborka
- 100 g sovány tehéntúró
- 1 evőkanál 20%-os tejföl
- ½ kávéskanál tökmagolaj
- fűszeres só
- őrölt fehér bors

A gabonát egy éjszakára áztassuk be úgy, hogy a víz jól lepje el. Csíráztató edényben 2-3 napon keresztül csíráztassuk. Mossuk meg, töröljük szárazra és vágjuk apróra a turbolyát és a kaprot. Tisztítsuk meg és vágjuk egészen apró kockákra a gyöngyhagymát. Az uborkát reszeljük le vagy vágjuk kockákra. Merülőmixerrel vagy turmixgéppel keverjük el a túrót, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a tejfölt és az olajat. Végül adjuk hozzá a turbolyát és a kaprot is, és ízesítsük sóval és borssal. Öblítsük és csöpögtessük le a gabonacsírát, és tegyük a fűszeres túró tetejére. Abonettel fogyasszuk.

Nehézségi fok:


Délelőtt 10 után

Nem kötelező ilyenkor is enni, de ha korog a gyomrod, a legjobb, ha csak könnyű joghurtot és egy kevés szénhidrátot fogyasztasz. (pl. teljes kiőrlésű péksüteményeket)


Dél és 2 között

A várva várt ebédidő! Semmiképp se hagyd ki ezt a fontos étkezést, hiszen még nem ért véget a nap!

Lehetőleg könnyű húsféléket, halat egyél ilyenkor, és fontos, hogy a megfelelő vitaminbevitel érdekében ne felejts el némi zöldséget is magadhoz venni. pl. salátát olívaolajjal, paradicsomot, paprikát, stb. Erre az időszakra tanácsos tartogatni a zsírosabb ételek iránt érzett olthatatlan vágyad csillapítását.

 

Jó kis megengedett dőzsölés ebédre:

Szőlős csirkeszelet

Hozzávalók:

- 125 g csirkemell
- tengeri só
- 1 kávéskanál kukorica olaj
- őrölt fehér bors
- 200 g fehér szőlő
- 10 g vaj
- 2 evőkanál tejszín
- 6 evőkanál húsleves (tyúkhúsleves kockából)

A megmosott, előkészített csirkemellet gyengén sózzuk meg. Teflonserpenyőben melegítsük fel az olajat, és néhány percig süssük benne a hús mindkét oldalát. Szórjuk meg borssal, és alufóliával letakarva tartsuk melegen. Mossuk meg a szőlőt, csepegtessük le, majd minden egyes szemet vágjunk félbe, a túl nagy magokat távolítsuk el. Forrósítsuk fel a vajat, és addig forgassuk benne a szőlőt, amíg kevés levet enged. Öntsük hozzá a húslevest, a csirkemellből kisült levet és a tejszínt, majd az egészet forraljuk fel. A kész mártást öntsük a húsra. Rizst fogyaszthatunk mellé, mely még főzés előtt mérve 30 g legyen. A rizs párolása alatt a háromszorosára nő a térfogata.

Nehézségi fok:


Délután 4 és fél 5 körül

Szénhidrát idő van! Ilyenkor megengedett egy picit nassolni. Csoki helyett azonban válassz inkább gyümölcsöt, (almát, banánt, ananászt) vagy mézes gabona szeletet, mert ugyebár fogyni is szeretnél!




Délután 5 és 8 között

A kiadós vacsorával azért is kell vigyázni, mert emiatt reggel farkaséhség törhet ránk, ám ha azonban semmit sem eszünk, leesik a vércukorszintünk és emiatt másnap ugyanolyan irgalmatlanül éhesek leszünk, mintha nagyon bevacsoráztunk volna.

Ezért aztán az aranyközépút a legjobb megoldás: vacsorázz meg, de mindenképpen könnyű ételt érdemes választani. Elszánt fogyókúrázók figyelmébe ajánljuk, hogy este 7 óra után a szervezet már nehezen tudja feldolgozni a táplálékot, ezért ilyenkor már tényleg csak valami salátafélét célszerű enni. Jobb, ha nem ilyenkor rotyogtatod a pacalpörköltet, vagy a „mamma-mia” ütős olasz ételeket. De ezeket az ebédnél már egyszer elfogyasztottad, ugye?


Este 9 és reggel 6 között

A legegyszerűbb, ha már semmit sem eszel. Este kilenc után a gyomornak pihennie kell. Ha éjszakai zugevő vagy, ne csodálkozz, ha akrobatikus ügyességgel gyarapodnak rajtad a kilók.

Ha netán egész éjjel vadul vonaglottál egy remek dizsiben és ordít rólad az éhség, inkább fehérjét eszegess, mint szénhidrátot vagy zsírt. A „Mekit” ilyenkor jobb messzire elkerülni!


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL