SZÉPSÉG

Hétvégi szépségfarm otthon

Szerző:
Szabó Anna
Az egész heti rohanás után pihenésre, felüdülésre vágyunk, nincs ez másképp a bőrünkkel, hajunkkal sem. Ha adódik egy olyan hétvégénk, amikor kevesebb a házimunka és az egyéb otthoni feladat, szánjuk rá az időt a kényeztetésre, hogy aztán szinte kicserélve kezdhessük az új hetet.

 

Péntek


Először is: ne vigyük haza a munkát, tegyük félre a hétköznapi gondokat. Vásároljunk friss zöldséget és gyümölcsöt, hiszen a szépség szó szerint is belülről fakad, gondoskodnunk kell a megfelelő vitamin- és ásványianyag pótlásról. Ha kifogyott éppen a kedvenc bőrápolónk, samponunk, balzsamunk stb. azokról se feledkezzünk meg. A délután vagy este további részében mozogjunk. Mindegy, hogy futunk egy jót a környéken, elszaladunk az uszodába vagy az edzőterembe, a lényeg, hogy végezzünk valamilyen testmozgást. Így segítünk agyunknak is abban, hogy könnyebben kikapcsolódjon, és aztán ráhangolódjon a lazításra. Ha tehetjük, mozogjunk a szabadban, ekkor vérkeringésünk és anyagcserénk még jobban felpezsdül.

Fogyasszunk el egy könnyű vacsorát, majd korán térjünk nyugovóra, akár egy kellemes olvasmány kíséretében. A televízió csak felbolygatná az agyunkban a kedélyeket, így inkább hagyjuk kikapcsolt állapotban.

Szombat


Ébredjünk kedvünk szerint, kicsit lustálkodhatunk is akár. Fogyasszunk el egy finom, tápláló reggelit, mely lehet teljes kiőrlésű pékáru, gyümölcs, túró, gyógyteával vagy frissen préselt gyümölcslével. A szokásos kávét váltsuk ki kivételesen zöldteával. Közben tervezzük meg az elkövetkezendő két napot, hogy milyen szépségkúrára is van szükségünk. Vizsgáljuk meg, hogy milyen állapotban van a hajunk, a bőrünk, így ennek megfelelően tervezzünk.

Üljünk be a kádba és tisztítsuk, radírozzuk le a bőrünket, puhítsuk fel az esetleges érdes és megkeményedett részeket. Használjunk illóolajokat, gyógynövénykivonatokat, ezek a kellemes hangulatunkat is megalapozzák.

Ha mi magunk tartjuk rendben a frizuránkat, egyúttal a hajmosást is elvégezhetjük, lehetőleg jó minőségű, kímélő samponnal. A tisztítást megelőzheti egy ricinusolaj és kukoricaolaj keverékéből készült fejmasszázs, melynek kencéjét hagyjuk fenn egy jó félóráig hatni, majd öblítsük le. A víz ne legyen se meleg, se hideg, miközben lemossuk.

Megfelelő pakolással illetve balzsammal visszavarázsolhatjuk hajunk elvesztett fényét. Túl gyakran nem javasolt ezeknek a készítményeknek a használata, mert hajunk veszíthet tartásából, sőt mennyiségéből is.

Amennyiben nincs túl hideg, hagyjuk tincseinket maguktól megszáradni. Egyébként is igaz, hogy amikor csak lehet, kerüljük a hajszárító, hajvasaló és sütővas használatát, mert igencsak roncsolják a szálakat. Ami a fésülést illeti, részesítsük előnyben a természetes anyagból készült hajkefét, és amellyel egyébként is minden este lefekvés előtt többször simítsuk át a hajat.

Következhet aztán az arc, a nyak és a dekoltázs ápolása. A bőrünk a fürdőtől mostanra már megszívta magát elegendő mennyiségű nedvességgel, így kellőképp magába tudja fogadni a hatóanyagokat. Ütögessük, gyúrjuk, masszírozzuk a bőrünket, így fokozva a hatást.

Arcunkat tisztítsuk meg a számára megfelelő tonikkal, tegyünk fel egy arcmaszkot (ezt jó, ha havonta megismételjük), majd ezt kövesse a radírozás és végül egy tápláló nappali krém. A dekoltázsunkat se hagyjuk ki, amikor felkenjük! Tehetünk erre a területre almapépet is, melyet áttetsző fóliával lefedve hagyjunk hatni legalább 20 percen át. Üdévé, simává teszi a dekoltázst a tej és a túró keveréke is, melyet ugyanennyi időre kenjünk fel a bőrre. Testápolóként pedig olyat válasszunk, mely megköti a nedvességet a bőrben.

A manikűr és a pedikűr is sorra kerülhet, amíg még puha a bőr és a köröm. A magas sarkú cipő okozta keményedések is könnyebben eltávolíthatók ilyenkor egy darab habkő segítségével. Ha két-két evőkanálnyi tengeri só és olívaolaj elegyével is bedörzsöljük ezután a lábat, garantáltan tovább sima és puha marad. Ha az előző receptben a sót tejföllel és még 6 csepp levendulaolajjal helyettesítjük, hasonló hatást érhetünk el.

Lábkörmeinket is rövidítsük meg, ha szükséges. Ne feledjük, hogy ne félkörívesen tegyük, hanem az ujjbegyekkel egy vonalban. Alkalmazhatunk ezután dezodoráló, erősítő, ápoló hatású lábbalzsamot is. A körmök feletti bőrt óvatosan tologassuk vissza, amíg még nedvesek a körmök.

Ha van kedvünk, lakkozzuk ki a őket, de mindenképp várjunk ezzel addig, míg a bőr és a szaruréteg teljesen megszárad. Az sem baj, ha ezzel várunk másnapig.

Vasárnap


Az utolsó simítások napja, például a szőrtelenítésé, feltéve, hogy házilag távolítjuk el a nem kívánatos szálakat a különböző helyekről.

Szemöldökünket is igazítsuk formára, már ha nem kozmetikussal végeztetjük el ezt rendszeresen. Bár, így is megeshet, hogy felfedezünk néhány kósza, oda nem illő szálat.



A szemkörnyéket se felejtsük ki a kényeztetések sorából, és amelyre ha lehet, ne sajnáljuk a minőségi krémekre a pénzt. Használhatunk például olyan szemránckrémet, mely alma- vagy almamagkivonatot tartalmaz, azonnal felfrissül tőle a fáradt bőr. Gyógyszertárban kapható lanolin-anhidridet vagy lanalcolumot - ebből 1 dkg-ot – keverjünk krémmé fél dkg kakaóvajjal, 50 ml mandulaolajjal és pár csepp citromfűolajjal. Alacsony hőfokon és lassan melegítsük fel ezt a krémet, majd reggel és este kenjük be vele a szemkörnyéket. Kiváló fegyver szarkalábak ellen, illetve feltölti ásványi anyagokkal és vitaminokkal a szóban forgó területet.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL