LELKIPATIKA

Tervezés, álmodozás nélkül nincs siker

Szerző:
Szabó Anna
A pesszimisták komfortosan érzik magukat a saját világukban, ahol gyakran mondogathatják maguknak, hogy ez, vagy az úgysem sikerül, felesleges próbálkozni, hiába is akarnának valamit. Ez egy kényelmes hozzáállás, ha az ember nem akar egyről a kettőre jutni. De te nem ilyen vagy, ugye?

 

Vannak ezek az önbeteljesítő jóslatok, mind hallottunk már róluk. A pesszimizmus is önmagát teljesíti be. Ha elhiszed magadról, hogy nem vagy képes valamire, ahhoz bizony kapni fogsz támogatókat, mert ilyenek az emberek. De az optimizmus is pontosan ilyen hatásmechanizmussal működik: ha elhiszed magadról, hogy meg tudsz csinálni bizonyos dolgokat, a sors, vagy a felsőbb erők, hívd, ahogy csak szeretnéd, összefognak, és mindent elkövetnek, hogy segítsenek a céljaid megvalósításában.

Az első lépés az önmagadba vetett hit

Akárkitől akármit hallottál. Iskolás korodban bármit mondott rád egy dühös tanár, akármit vágott a fejedhez egy megbántott férfi, amikor szakítottatok, vagy bármivel próbálta letörni a pozitív hozzáállásodat egy csalódott barátnő vagy családtag, akinek épp rosszul sikerültek a dolgai, az első és legfontosabb, hogy te ezeket tulajdonképpen meg se halld. A magadba vetett hited az első védelmi vonalad, ne hagyd, hogy olyanná válj, amilyennek ezek az emberek mondanak akár haragból, akár csak az átmeneti rosszkedvük miatt. Te maradj szilárd, mint egy szikla.

Már csak azért is, mert, ha az ember lánya elindul, hogy megvalósítson valamit, úton-útfélen bele fog futni olyanokba, akik azt mondják, ne csinálja. Nem kell törődnöd vele. Előfordulhat, hogy fiatalabb korodban nem sokat foglalkoztál a dogokkal, nem fejeztél be mindent, amit elkezdtél, és ezért akár még el is bizonytalaníthatnak azzal, hogy azt mondják, hogy most sem fogod tudni megcsinálni, amit szeretnél. De te most már más vagy, mint akkor. Akkor is, ha az az „akkor” tíz éve, akkor is, ha fél éve volt.

Tervekre és álmokra mindig is szükség volt és lesz is

A terveidre, álmaidra szükséged van neked és mindenkinek, aki fejlődni akar, és boldog szeretne lenni. Persze ezek már nem a gyerekkori álmaink, amikor minden kisfiú masiniszta szeretett volna lenni, a kislányok pedig szépségkirálynők. Ez más. Mai álmaink másról szólnak. Vannak, akiknek nagy léptékű terveik vannak: befejezni egy egyetemet, vagy három éven belül álmaik állását kapni meg, esetleg öt éven belül venni egy házat. Akinek erre van szüksége, hagyjuk álmodni, és támogassuk, hiszen, ha az álom komolyra fordul, terv lesz belőle, és, ha a terv hosszabb távon megmarad, előbb-utóbb megszületnek a megvalósítás lépései is. Józanul gondolkodunk, és nem akarjuk azonnal meghódítani a világot, de véletlenül se nevessük ki azt, aki egy napfényes péntek reggel felkel, és azt mondja, ő bizony öt éven belül valami egészen más szakmát szeretne magas szinten űzni, és már ma meg is teszi az első lépéseket ennek érdekében.

Másoknak ott vannak a kisebb léptékű tervei. Nekem ilyen volt az, hogy legalább egy egészen kicsit szeretnék érteni franciául. Az ember ilyenkor elkezdi keresni a lehetőségeket, nézelődik, gondolkodik, megkérdez másokat, mit gondolnak, akár segítséget is kér, és egyszer csak, ha elég kitartóak vagyunk, azon kapjuk magunkat, hogy már ezzel megtettük az első lépéseket, és, lassan, de biztosan, elindultunk a vágyott cél felé. A te kisebb célod persze, lehet, hogy egészen más. Láttam már álmodozó tekintetű nőket a festékpocok előtt állni a barkácsáruházakban. „Groteszk látvány”, mondta mellettem egy férfi, pedig egyáltalán nem az. Ezek a nők azon gondolkodtak, megvegyenek-e két vödör festéket, amivel otthon gyönyörűre ki lehetne festeni az egyik már halvány színű szobát. Nem vártam meg, hogy a kocsiba kerültek-e a festékek, de miért is ne? Miért ne vehetnéd meg te is azt a kétvödörnyi napsárgát, hogy a pároddal, vagy akár nélküle is, szombat-vasárnap kifess egy szobát, ha ebben telik örömed?

De ugyanígy hallottam nőket egy kisállat után sóhajtozni, vagy egy új, akár hozzájuk elsőre, látszólag nem illő hobbi után sóvárogni. Mi tartotta vissza őket? Semmi, semmi sem! Ha elhiszed, hogy képes vagy dolgokra, mondjuk életben tartani, szeretni egy állatot, vagy egy kitartást igénylő sportágat elkezdeni űzni, nos, én egy okot sem tudok, miért ne próbálhatnád meg, ha anyagilag készen állsz rá, és időt is tudsz rá szánni. Minden csak elhatározás kérdése, mondta gyerekkoromban az édesanyám, és ez így van. Sokkal-sokkal több mindenre vagyunk képesek, mint amit a környezetünk, vagy akár mi magunk elhiszünk magukról. Az pedig, hogy teher alatt nő a pálma, szintén igaz. Ha belevágsz valamibe, ami nehéz, de te nagyon szeretnéd, és így képes vagy megcsinálni, véghezvinni, utána sokkal erősebb, magabiztosabb, bátrabb leszel. Ha nem mersz nagyot, akkor először álmodj kicsiket. Haladj lassan, és egy idő után szemernyi kétséged sem lesz, hogy, amit eltervezel, meg tudod-e csinálni.

A boldogságunk kulcsa a saját kezünkben van

A párunk, a családunk hozzásegítenek ahhoz, hogy teljes és örömteli legyen az életünk, de az alapokat magunknak kell lerakni, a saját elképzeléseinket magunknak kell véghezvinni, saját törekvéseinknek, elképzeléseinknek magunknak kell érvényt szerezni. Te mire vágysz? Legyen az kicsi, vagy nagy dolog, tedd meg már ma az első lépést. Képes vagy rá, tudom.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL