KÖZÉRZET

Hangulatingadozások - Hogyan segíthetnek a táplálékok?

Szerző:
Szabó Anna
Szürke, borongós idő; korai sötétedés; munkahelyi stressz; válás; iskolai konfliktus; premenstruális szindroma – csak néhány ok, a hangulatingadozást kiváltó tényezők közül. Hogyan segíthetünk ezen különféle élelmiszerekkel?

 

A normális mértékű hangulatingadozás teljesen természetes, nem lehet egy ember állandóan jókedvű. Ideális esetben mindenki képes az érzelmei kordában tartására, indulatai feldolgozására. A baj akkor van, ha az indulatkezelés már nem megy és a lehangoltság gyakori, netán hosszantartó.

A hangulatingadozás az érzelmi élet egyensúlyvesztése. A hosszabb ideig elhúzódó folyamatra jellemző a szomorúság, lehangoltság, negatív önértékelés, súlyosabb esetben alvászavar, étvágytalanság. A tartós lehangoltságot és pesszimizmust a köznyelv depressziónak nevezi. A depresszió azonban ennél jóval összetettebb folyamat, és számos más, súlyos tünettel jár, bár kétségtelen, hogy ha a hangulati labilitás tartósan fennáll, és megoldatlan marad, akkor ez az állapot depresszióba fordulhat át.

Hogyan segíthetnek az élelmiszerek?

Egyes élelmiszerek jó hatással vannak a hangulatért felelős agyi vegyületek termelődésére.

A triptofán tartalmú ételek segítik a szerotonin nevű idegi ingerületátvivő anyag termelődését. Ilyen élelmiszerek: a banán, tejtermékek, zöldborsó. A rossz hangulatban lévő emberek ösztönösen sok szénhidrát tartalmú ételt, főként csokoládét esznek. Ezek fokozzák a szerotonintermelést.

Az agy megfelelő működéséhez szükség van omega-3 zsírsavakra, azonban ezek sok ember étrendjéből hiányoznak. Kutatások összefüggést mutattak ki az alacsony omega-3 zsírsavak szintje és a depresszió között. A tenger gyümölcseiben és a zsíros húsú halakban (tonhal, lazac, tőkehal) találhatók meg ezek a zsírsavak.

A rosszkedv leküzdésében segítenek a B-vitaminokban és folsavban gazdag élelmiszerek is, mint például a lencse, spárga, zöldsaláta, burgonya, tejtermékek, olajos magvak, zöldborsó.

Álmatlanság

Világszerte az emberek közel egyharmadát kínozzák a nyugtalan éjszakák. Ez önmagában nem betegség, hanem tünet. Hátterében stressz, várandósság, későesti koffeinfogyasztás, szorongás vagy depresszió állhat. Az alvás hiánya másnap ingerlékenységet eredményezhet, ha tartósan fennáll, immungyengeséget okoz.

Számos táplálékról köztudott, hogy alvászavarok esetén jótékony hatású.
Ilyenek a magnéziumban, a fitoösztrogénekben, összetett szénhidrátokban és a B-vitaminokban gazdag élelmiszerek: bab, burgonya, tejtermékek, szója, lenmag.
Lefekvés előtt egy pohár langyos, mézes tej jótékony hatású lehet. A tej jó triptofánforrás, a méz pedig, segíti a triptofán hasznosítását.

Premenstruális szindróma

A nők közel 80%-ánál jelentkezik valamiféle premenstruális tünet a menstruációt megelőző néhány napban. Ennek kiváltó okai nem teljesen ismertek, de nagy valószínűséggel a hormonszint változásai a felelősek a tünetekért.

Legjellemzőbb tünetek: hangulatingadozások, fáradtság, ingerlékenység, puffadás, mellfeszülés. A problémák enyhíthetők rendszeres testmozgással, a koffeinbevitel csökkentésével, a menstruációt megelőző egy hétben sószegény étrenddel.

Mindannyiunk életében előfordulhatnak olyan krízishelyzetek, betegségek, amelyek hangulatingadozással járnak. Az összes, ilyen tünettel járó probléma esetében fontos a stabil háttér és a család támogató magatartása, szükség esetén pszichológus, pszichiáter szakember bevonása.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL