REJTÉLY-MISZTIKA

Az űrből látszott

Szerző:
Szabó Anna
Az uralkodásának és fejlettségének csúcsán egyszer csak titokzatosan összeomlott – vagy eltűnt ősi maya kultúra romjai több mint ezer éve rejtőznek már Közép-Amerika esőerdei mélyén.
Most a New Hampshire-i Egyetem tudósai a NASA segítségével, az ősi civilizáció építőanyagait keresve próbálnak rájuk találni, az űrből készített felvételek segítségével.


Ősi romok az őserdők mélyén

Még a levegőből is jó esetben csak a többé-kevésbé épen maradt piramisok csúcsa látszhat csak a fák között. A földön járva meg az akár száz láb magas fák és a sűrű aljnövényzet miatt a kutatók gyakran azt sem látják meg, ami közvetlenül az orruk előtt van. Ezért van hát szükség a műszerekre, a Földről, repülőről, sőt az űrből készített felvételek tudományos feldolgozására. Nekiültek hát a tudósok egy guatemalai, San Bartolóhoz közeli terület, felvételeinek alapos áttekintésének, erről a körzetről még pontos térkép sem készült eddig.



Elszineződés a növényzeten

Észrevették, hogy a fényvisszaverődést a látható, és az infravöröshöz közeli tartományban vizsgáló képeken, a növényzeten olyan elszíneződés van, ami az eddig már feltárt régészeti területekre is jellemző. 2004-ben próbára is tették a tudományt. Túracipőt húztak, nekiindultak a dzsungelnek, és igen, pontosan ott, ahol a fotók előre megmondták, maya települések romjait találták.
Szerencséjük volt a fotókkal: az elszíneződést, ami alapján a romokra találtak, a mayák építési módszere okozta: annyi mészkövet és meszes vakolatot használtak régen, hogy a romokból kioldódó vegyületek a mai napig féken tartják a dzsungelt, a romok közvetlen környékén még mindig satnya a növényzet.



Folytatódik a kutatás

Miután sikerült bebizonyítani, hogy a módszer jó, tervet is készítettek, folytatják a közös kutatást, 2009-ig minden évben útnak indulnak Guateamala felé, újabb romokat felfedezni. Persze, utánuk még rengeteg szorgos régész munkájára lesz szükség, akik a „felfedezett” romokat tényleg fel is tárják, és megpróbálják feldolgozni, értelmezni a leleteket.

Ennek mi is hasznát vehetjük a jövőben, mert a mai tudományos álláspont szerint a mayák ezer éve környezeti katasztrófa-sorozat áldozatai lettek, és úgy néz ki, a környezeti katasztrófát ők maguk okozták, legalábbis részben, azzal, hogy vadul irtották az esőerdőket a terjeszkedésükhöz.

Na persze, valami teljesen más is kiderülhet…


Forrás: University of New Hampshire


Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL