GYERMEK

Kisbabád gyarapodik, erősödik

Szerző:
Szabó Anna
Elérkeztél a 13. héthez, először pillanthatod meg csöppséged. Ilyenkor kerül sor az első ultrahangos vizsgálatra. Csemetéd legfőbb dolga, hogy jól érezze magát pocakodban.

Tudtad, hogy?

Egyes tudósok úgy vélik, ritmusérzékünk édesanyánk szívverésétől fejlődött ki.

Szívednek a terhesség alatt 40%-kal többet kell dolgoznia, hogy a megszaporodott mennyiségű vért megfelelően eljuttassa testedben.





Milyen következményei lesznek, ha a magzat nyomja anyja belső szerveit?

A magzat gyarapodása, növekedése folytán, minél nagyobb súllyal nehezedik mamája húgyhólyagjára, így annak egyre gyakrabb vizelési ingerei lesznek. Ha a baba a gyomrot és a tüdőt nyomja, mamájának hányingere lesz, vagy nehezen kaphat levegőt.


(13-20. hét)

Mit tapasztalhatsz ebben az időszakban?
- fokozott étvágy
- köldök alatt megjelenő, függőleges sötét csík
- kisbabád mocorgása
- közérzet javulás
- energikusság, felszabadultság

Tippek:
- Fokozottan figyelned kell étkezésedre, hiszen babád is ugyanabból táplálkozik, mint te.
- Mindkettőtök számára fontos a vitaminok, vas és folsav bevitele. Nőgyógyász által felírt gyógyszer formájában vagy kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással.
- Ebben az időszakban, látványosan megnövekszik melled és pocakod. Mindenképpen készítsd fel bőröd rendszeres tápláló, olajos bőrtápláló készítmény kenésével vagy krémmel, amely kimondottan a terhescsíkok kialakulását gátolják.

13. hét
Magzatod arcrészei már teljesen kifejlődtek, ugyanígy belső szervei is. Külső nemi szerve már egyértelműen felismerhető. Kisfiú lesz- e bébitek vagy kislány.


14. hét
Izmai és nemi szerve továbbfejlődik. Izomműködése egyre koordináltabb, spontán mozgást figyelhetünk meg. Megjelennek babád kéz és lábkörmei.

15. hét
Kisbabád villámgyors fejlődése folytatódik. Bőre még nagyon vékony, erecskéi látszanának bőre alatt. Csontjaiba egyre több kalcium kezd beépülni. Ízlelőbimbói működőképesek. Megjelenik szemöldöke, ajkának mozgatása.

16. hét
Kialakult teljesen szemöldöke és szempillája. Bőre színe pirosas, kis testén szőrzet kezd megjelenni, állán és homlokán pihék jelennek meg. Szemét mozgatja, tud rúgni, markolni és bukfencezni is. Végtagjai teljesen kifejlődtek és ízületei is működnek.

Mit tapasztalhatsz ebben az időszakban?
- mellbimbó sötétedése, mellek növekedése
- méhszalag megfeszül
- derékfájás
- akik első babájukat várják, érezhetővé válnak számukra a magzatmozgások
- érzékenység, labilitás, hangulat ingadozás
- hirtelen izgalom, öröm

Tippek:
Melleid alakjának megőrzése érdekében és a striák kialakulásának megakadályozása ellen, viselj terhességi melltartót.
Az efféle melltartó követi melled növekedését, formáját. Kellő tartást biztosít, alátámasztják melleid, óvja melled formáját, kötőszöveteit. Viselj divatos kismamaruhát, mely kihangsúlyozza áldott állapotod. Egyre gömbölyödő pocakod csodálatos látványt nyújt majd számotokra.


17. hét
A zsír ezen a héten kezd egyre jobban elszaporodni, ez majd a hőszabályozásban játszik fontos szerepet. Később megvédi babád testét a lehűléstől. Egyre gyakrabban és erőteljesebben mozog majd babád. Grimaszokat vág, cumizza kicsi ujját. Agyalapi mirigye már endorfin sejteket tartalmaz, melyek fájdalomcsillapító mechanizmussal rendelkeznek.

18. hét
Nagyon fontos állomása ez a várandósságnak. A genetikai ultrahang vizsgálat a 18. és 20. hét között történik.


19. hét
Babád finom, puha haja elkezd nőni. Bőre átlátszó, hajszálerei is látszódnak. Babád bőrén védelmet adó viaszos réteg keletkezik, melyet magzatmáznak nevezünk. Mája és epehólyagja megtermeli az első emésztőnedvet, és ez igen jó.A magzatmázból leváló darabkákat a baba lenyeli, ez adja majd az első
béltartalmat, a magzatszurkot (meconium).

20. hét
Csemetéd hallja a hangokat és felismeri hangod. Egyre gyakrabban ásítozik és mozgatja kéz és lábujjait. Kisbabád szívhangját az orvos már sztetoszkóppal is meghallgathatja. Egyre több magzatvíz keletkezik, mely babád mozgásának könnyítésére szolgál.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL