2018. augusztus 22. - Menyhért, Mirjam
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. augusztus 22. - Menyhért, Mirjam
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Mi áll a bűnelkövetés hátterében?

A kriminológia régóta keresi a választ arra, miért is követik el az erőszakos bűnözők bűntetteiket. Ennek a kérdésnek az eldöntése kritikus lehet a bűnmegelőzésben. Számos elmélet született az évek alatt, melyeket folyamatosan vizsgálnak önmagukban és párhuzamosan is, hogy megtalálják a bűncselekmények számának csökkenéséhez vezető legjobb megoldásokat.

 

A hét legismertebb, legszélesebb körben elfogadott elmélet


#1. A racionális választás elmélete: az emberek általánosságban saját önös érdekükből teszik, amit tesznek, a bűncselekmény elkövetésére vonatkozó döntés pedig a kockázatok (ideértve a lehetséges büntetés mértékét is) és a nyereség mérlegelését követően születik meg.

#2. A társadalmi dezorganizáció elmélete: a személy fizikai és társadalmi környezete alapjaiban határozzák meg a viselkedését, választásait. Ebből adódóan egy gyenge társadalmi struktúrával rendelkező környéken áltatában magasabb a bűnözési ráta. Egy ilyen környéket általában szegény iskolák, üres, romos és elcsúfított épületek, valamint magas munkanélküliség jellemez.


#3. A feszültség elmélete: a legtöbb ember hasonló törekvésekkel bír, de nem ugyanazok a lehetőségeik és képességeik. Ha a személy nem képes sikert elérni a társadalmilag elfogadott módokon, – mint például a kemény munka – akkor a könnyen lehet, hogy a bűn útjára lép.

#4. A szociális tanulás elmélete: az emberek másokkal való kapcsolataik révén szerzik a motivációt és a képességet a bűnelkövetésre, szélsőséges esetben például az áldozatból is lehet bűnös.

#5. A társadalmi kontroll elmélete: az emberek jelentős része követne el bűnt, ha a társadalomnak nem bírna az egyén felett kontrollal olyan intézményeken keresztül, mint az iskolák, a munkahelyek, a templomok, és a család.

#6. A címkézés elmélete: a hatalommal bírók döntik el, mi számít bűnnek, és ha valakit bűnözőnek bélyegeznek, gyakran azzá is válik. Ha egyszer valakit bűnösnek bélyegeztek, a társadalom megfosztja számos lehetőségtől, ez pedig további deviáns viselkedéshez vezet.

#7. Biológia, genetika és evolúció: többek között olyan összetevőket is említenek egyes kriminológusok a bűnelkövetés okaként, mint az elmebetegségek, a hibás agyi működés, az agresszív viselkedésért járó jutalmazás, sőt akár a rossz táplálkozás.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) adatai szerint Magyarországon az emberölési ráta 1.5, ami a szervezet alá tartozó országok 4.1-es átlagánál jóval alacsonyabb. Az átlag bűnözési statisztika azonban növekedést mutat 2013-ban az előző éves adatokhoz képest, elsősorban a vagyon és személy ellen elkövetett bűncselekmények tükrében.
(Forrás: https://www.osac.gov/pages/ContentReportDetails.aspx?cid=15321
http://www.oecdbetterlifeindex.org/countries/hungary/)

A Bűnügyek című sorozat megtörtént bűntények történeteit dolgozza fel, a hidegvérű gyilkosságok helyszínétől a bíróságok kérlelhetetlen valóságáig. A sorozat megtekinthető szeptemberben hétköznaponként 21:50-kor a CBS Reality műsorán.

 

 
SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Atlantisz Angyalainak üzenete - Neked!

Atlantisz Angyalainak üzenete - Neked!

Az angyalok sugalmazása szerint Atlantisz aranykorában az emberi élet több ezer évig tartott. Fennállása alatt az arkangyalok szeretve szolgálták Atlantisz 12 közösségét.  A kártyákat maguk az angyalok sugallták. Az angyalok pedig Isten gondolatai. Húzz egyet, és olvasd el üzenetüket!

Tovább »
Napi Tarot - Szerda

Napi Tarot - Szerda

A Világ a teljességet, valamint az elért célt, egy fejlődési folyamat csúcspontját, sok esetben pedig az életcélt és a világban elfoglalt helyünket szimbolizálja.

Tovább »
A szerdai nap angyalüzenete

A szerdai nap angyalüzenete

Zadkiel arkangyal - Az egyensúly, vagy mérséklet ideje. Együttműködés és kompromisszum. Várd meg a tökéletes időzítést.

Tovább »

Kalkulátor

Vitaminok és ásványi anyagok kalendáriuma

A szervezet egészségének megtartásához rengeteg vitaminra és ásványi anyagra van szükség. Ha valamiből hiányállapot lép fel, azt igencsak megérezzük. Válaszd ki, milyen problémáid vannak, és gondolkozz el, hátha hiánybetegséged van.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Wilda Jósnő

Cigány, tarot kártya jós, átok-rontás szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Wilda Jósnő

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép