KÖZÉRZET

Szakértő - az egészséges táplálkozásról és életmódváltásról

Szerző:
Szabó Anna
Életmódváltásról, táplálkozásról kérdeztünk egy szakértőt. Frányó Eszter dietetikus válaszolt a kérdéseinkre, összefoglalta mire érdemes odafigyelni, ha meg szeretnék őrizni egészségünket. Beszélgetésünk során válaszokkal szolgálunk azoknak is, akik életmódváltásra készülnek, de nem tudják, hogyan fogjanak bele.

 

• Mi lehet, az oka, hogy újra felkapott lett az egészséges táplálkozás?


Ennek rengeteg oka lehet. Véleményem szerint leginkább a civilizációs betegségek egyre gyakoribbá válása hívhatta fel az emberek figyelmét arra, hogy valamit nem jól csinálnak, valamin változtatni kell. A civilizációs betegségek okai között pedig jelentős szerepe van a nem megfelelő táplálkozásnak.


• A médiából kapott fél információknak lehetnek veszélyei, illetve milyen veszélyei?


Egy laikusnak nagyon nehéz eligazodnia a média kínálta információk útvesztőiben. Azt vettem észre, hogy az emberek legtöbbször sokkal inkább hisznek a médiának, mint hogy esetleg kikérjék szakértők véleményét. Illetve a papír sok mindent elbír. Ez rengeteg veszélyt rejthet magában, egy félreinformált beteg tovább ronthat addigi egészségi állapotán, ha nem megfelelő információkra támaszkodik.


• Gondolom a végletesség sem megoldás. Mit javasol azoknak, akik életmódot szeretnének váltani, de nem tudják, hogyan kezdjenek neki?


A legfontosabb dolog, hogy valaki kitartó legyen. Érdemes mindig kisebb célokat kitűzni, majd ha ezt elérte azt, sikerélménnyel gazdagodva folytathatja a megkezdett munkát. Igen, az életmódváltás nem könnyű, dolgozni kell érte, de az eredmény nem marad el!


• A helyes táplálkozás önmagában elég, vagy fontos a rendszeres testedzés is?


Mindenképpen fontos a testedzés, hiszen az életmód nem csak a táplálkozást foglalja magában.


• Hogyan tájékozódhatnak a témában hatékonyan az érdeklődők, ha nem tudnak felkeresni szakembert?


Ha kezdetben valamilyen okból nem tudnak megfelelő szakembert találni, fontos, hogy az adott témában mindig hiteles forrásokból tájékozódjanak. Léteznek ezzel kapcsolatban honlapok. Például a http://www.preventissimo.hu/

• Melyek azok az ételek, amelyeket nem ajánl egyáltalán? Vannak ilyen készítmények?


Természetesen léteznek olyan ételek, amikből nem jó, ha túl sokat fogyasztunk. Az alapvető élelmiszereink, ételeink, sőt, -ha még inkább az alapoktól szeretnénk kiindulni- tápanyagaink bevitelének megvannak a helyes arányai. A témáról rengeteget lehetne beszélni.


• Sok ismerősöm hisz a böjtölés jótékony hatásaiban. Tényleg érdemes néha böjtölni? Milyen esetben indokolt?


A böjtölés történhet vallási okokból, illetve, mert divatos. Ha az egészséges táplálkozás szempontjai szerint vizsgáljuk, a böjtölés nem ajánlott. Szélsőségesnek tartom, illetve nem egészséges drasztikusan megvonni a szervezettől az alapvető tápanyagokat. Sem a fogyásra, sem a vércukorszint megfelelő szinten tartására nincs pozitív hatása.


• Fogyni vágyóknak milyen tanácsokat adnál?


Nem érdemes drasztikus fogyókúrába kezdeni. Mindig egy kicsit csökkentsék az ételadagokat. Igyekezzenek naponta ötször keveset enni, és kerüljék a zsíros ételek fogyasztását. A zöldségek, gyümölcsök remekül beilleszthetőek egy fogyókúrás étrendbe, hiszen magas a víz, és a rosttartalmuk. Ne feledkezzenek meg a napi 1,5-2 l folyadék fogyasztásáról. A fogyókúra elengedhetetlen része a rendszeres testmozgás is.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL