GASZTRO

Pörköltes hétvége

Szerző:
Szabó Anna
Az összes pörkölt kreációt a magyar gasztronómia legkiválóbb ételeihez sorolnám. Mindig megállják a helyüket, bármilyen asztalra is kerüljenek. Egyszerűen nagyszerűek.

A hétvégi húsleves,a rántott hús, a sült krumpli, az uborkasaláta szívemben örökös tagként foglalnak helyet. A legelső helyet mégis a Paprikás csirke foglalja el finom galuskával.

Amelyek sohasem maradhatnak ki a repertoárból:

Paprikás csirke

Hozzávalók:
- 1 házi csirke (kb.800-1000 g)
- olaj
- 200 g vöröshagyma
- 50 g vaj
- 5 dl tejföl
- 3 dl főzőtejszín
- 2 db közepes tv paprika
- 2 db közepes paradicsom
- 1 evőkanál liszt
- só
- őrölt pirospaprika

A csirkét hideg vízben jól megmossuk, megtisztítjuk. Négy egyenlő darabra vágjuk (Tipp: érdemes beszerezni csirkeaprító konyhai ollót pl: Fiskars) Rozsdamentes edényben a finomra vágott hagymát olajon aranysárgára pirítjuk, az edényt lehúzzuk a tűzről, majd megszórjuk annyi pirospaprikával, hogy szép színt kapjon. Ne túl sokat szórjunk rá, mert előfordulhat, hogy túlságosan intenzíven érezhetővé válik az íze. (A jó paprikás csirke ugyanis kevesebb pirospaprikával és hagymával készül, mint a csirke pörkölt.) Elkeverjük, majd kevés vízzel felengedjük, ezután zsírjára pirítjuk. Beletesszük a darabokra vágott csirkét, sózzuk, fedő alatt hagyjuk párolni, közben adjuk hozzá az apróbb kockákra vágott paradicsomot és a paprikát. A paprikás csirke készítésénél ügyelnünk kell arra, hogy kevés lében párolódjon, inkább pörkölődjön ételünk az értékes pörzs anyagok keletkezése miatt. Néha óvatosan megkeverjük, pótoljuk az elpárolgott folyadékot addig amíg jó pörköltszaftot nem kapunk. Ne legyen túl sűrű, mert később a lisztes tejföl besűríti a szaftot. Vigyázzunk arra, hogy nehogy a csirke apróbb darabokra hulljon. Ha a csirkehús megpuhult, kiszedjük egy tálba a szaftjából. A tejfölt a liszttel simára keverjük, hozzáöntjük a szafthoz, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, közben hozzáadjuk a tejszínt. A felforrt, kész mártást levesszük a tűzről,(ha igazán krémes mártást szeretnénk kapni, akkor le is turmixolhatjuk mártásunkat, vagy szitán átszűrhetjük) beletesszük a vajat, újra felforraljuk, a csirkét visszatesszük, hogy átforrósodjon.
Köretnek tojásos galuskát adjunk.


Nehézségi fok:


Tojásos galuska

Hozzávalók:
A galuskához:
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- só
- annyi víz, hogy könnyen eldolgozható legyen
- 3-4 tojás külön, melyet a galuskával együtt keverünk majd el
- kevés őrölt fekete bors
A galuska hozzávalóit fakanállal addig keverjük, míg sima és hólyagos nem lesz. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk a tésztát galuskaszaggatóval. Ha az nincs, akkor a régi módszerrel megoldva, vágódeszkáról késsel szaggatjuk a főzővízbe. Akkor jó a galuskánk, ha már feljött a víz tetejére. Mindenképp kóstoljuk meg 1-1 szemet, nehogy nyers maradjon vagy túl keményre főjön. A kifőtt galuskát kevés hevített olajba forgatjuk egy mélyebb serpenyőben, majd közepes tűz mellett a 3-4 felvert tojást ráöntjük a galuskára, és addig keverjük amíg a tojás kissé rászilárdul a galuskára.


Nehézségi fok:


Borjúpaprikás

Hozzávalók:
- 1,60 kg borjúlapocka
- 250 g vöröshagyma
- olaj
- 50 g liszt
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 db közepes tv paprika
- 2 db közepes paradicsom
- 5 dl tejföl
- 3 dl tejszín
- só
- őrölt pirospaprika

Ugyan úgy készült, mint a paprikás csirke, csak a húst apróbb kockákra vágjuk, a finomra vágott hagymát zsemleszínűre pirítjuk, és mielőtt a hús készre puhulna, akkor adjuk hozzá az apróbb kockákra vágott paradicsomot, zöldpaprikát melynek erejét, magját kivágjuk. Amikor a hús majdnem teljesen megpuhulna, akkor adjuk hozzá a tejszínnel simára kevert lisztes sűrítőanyagot és a tejfölt. Kiforraljuk, hogy véletlenül se legyen liszt ízű a paprikásunk. Tojásos galuskával tálaljuk.

Nehézségi fok:


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL