LELKIPATIKA

Így engedd be a változást az életedbe

Szerző:
Szabó Anna
A változás mindannyiunk életének része. Van, aki könnyedén veszi, másokat megvisel. Néhányan vágynak rá, van, aki pedig minden áron el szeretné kerülni. Apróbb és komolyabb fordulatok követik egymást az életünkben, ha akarjuk, ha nem, így jobb, ha megtanuljuk befogadni, kezelni ezeket, saját lelki békénk, sikerünk érdekében.

 

Milyen változásokra kell gondolni?


Egyéni érzékenységtől függ, mit veszünk észre, mit élünk meg változásnak. Ha nem gyártják tovább a kedvenc joghurtunkat, már az is probléma lehet. Ennél komolyabb gond, ha munkahelyi változások elé nézünk, vagy emberi kapcsolatainkban következik be fordulat. Akár számítottunk rá, akár nem, munkát igényel, hogy beillesszük az új helyzetet az életünkbe. Azonban nem csak negatív, hanem pozitív események is felforgathatják, megnehezíthetik az addig megszokott kis langyos víz életünket. Igen, langyos víz, a legtöbben ragaszkodunk a megszokott dolgainkhoz, gyakran még akkor is, ha nem is működnek megfelelően. A nagyitól örökölt olajsütő, ami hiába fogyaszt 10 izzónyi energiát, mi nem cseréljük le, vagy ha mégis veszünk újat, a régitől sem szabadulunk meg.


Mi van, ha akarjuk a változást?


Vannak élethelyzetek, amikor egyszerűen a megszokások őrjítenek meg. Szeretnénk megszabadulni a fojtogató állapottól, sőt, talán még azt is tudjuk, és el is határoztuk hogyan, mikor tesszük meg, mégis balul sül el, nem akarnak olajozottan működni a dolgaink. Új munkahelyet keresünk, tudjuk, mit szeretnénk csinálni, részt vettünk a megfelelő képzéseken, gondoltunk is rá, milyen lenne az az ideális álommunkahely, de minden próbálkozásunk kudarc. A hely az orrunk előtt telik be, a főnök egy hím soviniszta disznó, akivel akkor sem akarnánk együtt dolgozni, ha az lenne az utolsó álláslehetőség a világon. Kidobjuk a pasit, mert már utolsó utáni lehetőségét is eljátszotta, de mégis lépten-nyomon összefutunk vele, mintha a sors nem támogatná az elszakadást, pedig nem erről van szó! Egészen egyszerűen nem jó a technikánk. A szavak a megfelelő tettek és mély elhatározások nélkül mit sem érnek.


Miért nem jön?


Mert nem vagyunk felkészülve rá. Hiába akarjuk, hogy megtörténjenek a változások, a komfortzónánkon kívül esne, és az bizony nagyon megterhelő. A rutin gyermekkorunktól kezdve nagyon fontos, biztonságot jelentő események sora. Tárgyak, amelyek látványa a biztonság érzetét kelti; minden rendben van, itt minden ismerős. Cselekedeteink, szokásaink - a károsak is - ugyanezt a célt szolgálják: biztosítanak minket a felől, hogy ismerős terepen mozgunk, nincs veszély. Jártasság hamis illúziója, az állandóság látszata - erre van szükségünk. Ám ezek a dolgok együttesen akadályozzák, hogy bármiféle változást beengedjünk az életünkbe, vagy abban az új helyzetben komfortosan érezzük magunkat. Tudatos felkészülés szükséges. El kell tudni viselni az extra stresszt, amíg az új helyzet megszokottá, nyugalmassá nem válik.


Mit tegyünk a befogadásért?


Amikor változás van készülőben, a testünk, és a szellemünk úgy reagál, mintha veszély fenyegetné. Esetenként fizikai betegséghez is vezet, átmenetileg. Tudnunk kell, hogy az egónk védi a komfortzónánkat. A komfortzóna pedig - ahogy fentebb írtam -, nem mindig az ideális helyzetet foglalja magában. Meg kell tanulnunk, hogy ez a veszély érzet csak délibáb. Változtatás előtt, és az első időkben, amikor megtörtént érezhetjük azt, hogy nekünk bizony az most rossz, és jobb volt a régi. Akkor is, ha markánsan nem így van. Az elménk sikítva menekülne vissza a rutinhoz, és minél terheltebbek vagyunk pszichésen, annál inkább erősödik ez a késztetés. Ez tart egyeseket benne például bántalmazó kapcsolatokban, vagy munkahelyeken, ahol méltatlanul bánnak velük.


Hogyan segítsünk a környezetünknek?


Tehát túl kell lépni a kezdeti kényelmetlen érzéseken a saját magunk érdekében! Mi van, ha ez megtörtént, változtattunk? Új helyzet, új környezet, új emberek. Mi van a régiekkel? Nem szűnnek meg a korábbi kapcsolataink sem azzal, hogy egy körülményen gyökeresen változtattunk, de a régi kapcsolatoknak is kellően rugalmasnak kell lenni, hogy kibírják ezt a változást. Ez bizony nehéz. Másoknak is, nem csak nekünk. Meglátogat a barátnőd, hogy csevegjetek, kedélyes kávézgatás mellett, mikor ott ül életed legújabb párja melletted, akkor a barátnőd megkérdezi: „És mi újság veled Áron?” –mikor a pasidat Gézának hívják. Ennél kevés kellemetlenebb szituáció van. A barátnő komfortzónájában még a régi kapcsolatod, és a régi beszélgetések hangulata él, és őt is fel kell készíteni az új élethelyzetre. Mély és szeretetteljes hangulatú beszélgetés szigorúan kettesben segíthet, hogy lelkileg ő is ráhangolódjon a megváltozott szituációra. Hiszen mindannyian hatással vagyunk egymás életére oda és vissza is. De minden kényelmes és kényelmetlen változást könnyebb feldolgozni, ha szerető emberi kapcsolatok, megértés és rugalmasság vesz körül bennünket.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL