LELKIPATIKA

Csinálj rendet a lelkedben!

Szerző:
Szabó Anna
Néha úgy érezzük, mindenütt káosz van. Valahogy nem úgy működnek a dolgok, ahogy kellene, értelmetlen konfliktusokba bonyolódunk a párunkkal, ezer éve nem hívtuk fel a barátnőnket, és egyébként is, a lakás is egy csatatér. Arról nem beszélve, hogy itt is, ott is stresszt él meg az ember, mindezek nélkül. Hogyan kezdjünk hozzá a rendrakáshoz, aminek a vége egyfajta lelki béke lesz?

 

Azt a luxust, hogy rendetlenségben éljünk, nem engedhetjük meg magunknak. Édesanyám, a legrendszeretőbb nő, akit ismerek, nagy mondása volt kamaszkoromban, hogy „akinek a környezetében rendetlenség van, annak a lelkével sincs minden rendben”. Igaza volt, és ez az igazság, a vele való hadakozás kitartott felnőttkoromig, és most megosztom veletek, hogy mire jutottam vele: egyszerűen abbahagytam az ellenkezést, és elfogadtam. Ezek után minden sokkal könnyebb lett. Ha ti is ismeritek a „mindenütt romok és káosz az életemben” érzését, hallgassatok most rám, és kezdjünk el együtt rendet rakni, mint Mary Poppins és a gyerekek a filmben. Elmondom, hogyan csináltam.

Kezdjük kicsiben

Az első a tényleges rendrakás, a szó legszorosabb értelmében, a lakásodban. Hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy te úgy egyébként rosszul érzed magad? Hát dehogyisnem. Csak próbáld ki. Menj körbe az otthonodban, és szedd össze a ruhákat, amiket csak egyszer vettél fel egy órára, ezért kint hagytál a szék karfáján. Dobáld a szennyesbe az összeset. A pasid tegnap megjött edzésről, és még a táskájában van az összeizzadt holmija? Nem a legjobb illatú, pont azért foglalkozz azzal is. Mehet a mosógépbe minden, a törülközőkkel, konyharuhákkal egyetemben. Igen, most azonnal.

Takarítsd el a romokat a konyhában. Akkor is, ha csak néhány kanál, meg a reggeli kávésbögrétek van a mosogatóban. Mosogass el, törölj le minden foltot, vidd le a szemetet. A tisztítószerek illatában nyisd ki az ablakot. A macska vagy a kutya körül is tégy mindent rendbe, és, ha szükséges, fésülgesd meg az állatot. Látod majd, mennyi szőr jött ki belőle. Azt is te porszívóztad volna össze. Így ő is jobban van, meg te is. És egyáltalán: csinálj meg mindent még ma, amit holnapra halasztanál. Nem dőlne össze a világ, ha csak holnap csinálnád meg, én is tudom, de ha ma megcsinálod, holnap már nem kell, és foglalkozhatsz a fontosabb dolgokkal. S ha már a polcokat is portalanítottad, és az összes muskátliról leszedted az elvirágzott részt, és a kisállat is boldog, akkor egy teával ülj le a kanapéra, és dőlj hátra. Ügyes voltál, hogy mindent megcsináltál. Ugye, máris mennyivel jobban vagy? Minden problémádat még nem oldottad meg, de elindultál a felé vezető úton, büszke lehetsz magadra. Én máris büszke vagyok rád.

A lista

Most pedig légy őszinte magadhoz. Nem magaddal, nem is a téged körülvevő emberekkel van bajod, legkevésbé a pároddal, a barátnőkkel, vagy a szüleiddel. Csak egyszerűen a velük való viszonyon lenne mit változtatni. A folyamat persze nem lesz rövid, de a jó úton elindulni nagyon egyszerű.

Készíts listát. Kik azok, akikkel nem foglalkoztál eleget az utóbbi időben? Kik azok, akik hiányoznak neked, vagy akiknek hírt adnál magadról, vagy rendeznéd a viszonyt? Írd fel a neveket. Lehet, hogy hosszú lesz a lista, de az csak azt jelenti, hogy sokan szeretnek téged. Szóval jól állsz. Ha ez megvan, kezdj el tervezni.

Tervek és út a megvalósításhoz

Nyilván életed párja érzi, hogy frusztrált vagy, hogy valami nincs rendben veled. Szegény ördög, gondolj bele, szeret téged, nyűgösen is elvisel, és, mivel úgy érzi, nem tud segíteni, várja, hogy megnyugodj. Hát kommunikálj vele. Nem biztos, hogy könnyű elkezdeni, de nem is kell hozzá sok flanc. Ma este, vagy akár holnap, vacsora közben, vagy, ha látod, hogy épp pihentebb egy kicsit, mondd el neki, ami a szívedet nyomja. Akár, ha gondjaid vannak a munkahelyen, akár, hogy úgy érzed, nagy rajtad a nyomás, akár, ha úgy érzed, ő maga nem foglalkozik veled eleget. Ő szeret téged, ezt te is tudod, úgyhogy ki mással beszélhetnél, ha nem vele? Esetleg előállhatsz egy tervvel is. No, nem mindjárt két hét Olaszországgal, de mondhatnád, hogy a hétvégén egy délután menjetek el kirándulni a hegyekbe, nézzetek meg egy kiállítást, vagy csak menjetek el vacsorázni kettecskén. Mindenki talál a pénztárcájának megfelelő megoldást, a lényeg az együtt töltött idő, és az, hogy egy icipicit kiszakadjatok a napi rutinból.

A szüleidet nem hívtad fel már vagy két hete? Tessék, ott a kínálkozó alkalom, amikor van egy félórád a kora esti órákban. Kérj bocsánatot, amiért nem jelentkeztél, mondd, hogy sok munkád volt, és kész, máris minden gond áthidalásra került. Bátorság, Kedvesem. Csak mesélj, hiszen szükségük van rád, a gondolataik nagy részét az tölti ki, hogy te jól érzed-e magad a munkahelyen, jól megvagytok-e a pároddal, és egyáltalán, hogy boldog vagy-e. Néha a szülők is hibáznak, és nem mindig úgy reagálnak, ahogy szeretnéd, és talán ezért nem kerested őket hosszabb ideig, de, és itt jön a másik oldal: te mindig úgy viselkedtél, ahogy kellett volna? Ma van a napja, hogy elkezdj mindent jól csinálni, és ez tényleg nem megy máshogy, mint, hogy felhívod őket, és elmondod, teszem azt, hogy a pároddal a hétvégén meg fogjátok nézni a Bakonyt közelebbről, vagy, hogy épp milyen világraszóló takarítást csaptál csendes magányodban. Esetleg kilátásba helyezhetnéd, hogy meglátogatod őket a közeljövőben, akár a pároddal együtt. Boldogok lesznek, hidd el.

A barátnőkkel lesz a legegyszerűbb dolgod. Hogy nincs mindenkinek mindig mindenkire kapacitása, ők tudják csak igazán, akik nagyjából egykorúak veled, és hasonló gondokkal küzdetek meg nap nap után. A kapcsolatotok nem szakad meg pár hét, esetleg pár hónap némaság után, ezt te is tudod, ők is tudják. Nyilván, ők is hívhattak volna téged, de ezen ne húzd fel az orrod. Írj nekik a közösségi oldalon, vagy írj egy kedves sms-t, vagy telefonálj, és akivel tudsz, fuss is össze. Ebédidőben egy kávéra, kora este egy bármire. Adj nekik és magadnak is lehetőséget a csacsogásra, és érezd, hogy a távolság, amit érezni véltél, amíg nem tudtatok egymásról, egy csapásra szertefoszlik.

Azt szeretném, hogy mindebből értsd meg, hogy, bár nem lesz kevesebb a stressz a munkahelyeden, és nem is szűnik meg minden konfliktusod a környezeteddel, de csak úgy lehetsz magaddal békében, a szeretteid közelségében lehetsz. Ha őszinte lehetsz velük, ha beszélgetsz velük, ha tudsz róluk, és ők is rólad. Egyedül a kis elefántcsont-tornyodban a legkevesebb dolgot tudod megoldani. Nem azért, mert nő vagy, hanem azért, mert ember vagy, akinek kell a közelség. Ehhez rend kell és rendszer, kívül is, belül is. Próbáld ki. Sokkal könnyebb lesz.

Brooks Palmer: RAKJ RENDET AZ ÉLETEDBEN
(Édesvíz Kiadó)

Mi tagadás, hajlamosak vagyunk megtestesíteni a bennünk lévő zűrzavart az életterünkben: a papírkupacokkal borított íróasztalok, a rendetlen fiókok, a gyűlölt kanapé, amelytől képtelenek vagyunk megválni, a teletömött ruhásszekrény, a pince, ahova már évek óta félünk belépni – mindezek belső életünk valamilyen zűrzavaros aspektusát jelképezik.

Felesleges kacatot jelent minden, ami többé nem szolgál minket, s ez nem csupán az élettelen tárgyakra vonatkozik. Ócskaság lehet egy tevékenység, amely ellenünk hat és lefáraszt, valamilyen kimerítő vagy lehangoló meggyőződés, sőt azok az emberek is, akiktől kellemetlenül érezzük magunkat.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL