FOGYÓKÚRA

Paleolit diéta - Nem hóbort, komoly betegségekre gyógyír

Szerző:
Szabó Anna
Napjainkban igen népszerű lett a paleolit táplálkozás. Számos cukrászdában, pékségben, étteremben megtalálhatók a „paleós” ételek, fagylaltok, sütemények. Ezek persze drágábbak, mint az egyszerű társaik, de jóval egészségesebbek is. Legalábbis a paleolit táplálkozás hívei szerint.

 

De mi is pontosan a paleolit diéta?

Az ősember ugyebár – a feltevések szerint – növényeken, magokon, és húson élt. A jelen kor természeti népei is hasonló táplálkozást folytatnak, és bizonyított tény, hogy ezeknél a népcsoportoknál nem ismertek korunk legjellemzőbb betegségei (a rák, a cukorbetegség, vagy az elhízás). A paleolit diéta kitalálói ezeket a tényeket vették az életmódváltás alapjául. Ez azt jelenti, hogy aki eszerint étkezik, annak teljesen ki kell zárnia az étrendjéből a szénhidrátot, vagyis a lisztes ételeket, a rizst, krumplit, a cukrot, valamint a tejtermékeket. A szigorú paleóban néhány zöldség fogyasztása sem megengedett, például a kukorica és a bab. Elég drasztikusan hangzik, előfordul azonban, hogy valakinek az egészsége múlik ezen.

Gyógyszerek helyett a paleolit étkezés

A gyógyszeres kezelést váltotta ki ezzel az étrenddel Viki (27). Két évvel ezelőtt derült ki, hogy policisztás ovárium szindrómája van, amely egy komoly hormonális probléma. Ez a betegség többféle tünetet produkálhat, ezek közül Vikinél hajhullás, inzulinrezisztencia, és nőgyógyászati problémák jelentkeztek. „Nagyon rosszul érintett, hogy ilyen fiatalon egészséges táplálkozással, és napi rendszerességű sportolás mellett ez előfordulhat.” – emlékezett vissza Viki. Ám az első kétségbeesés után elkezdte keresni a megoldást, a kiutat, melyben segítségére volt édesanyja is. Kiderült, hogy számos fiatal nő küzd hasonló problémákkal. Vikiék próbáltak valamilyen alternatív gyógymódot keresni, és az egyik ilyen a paleolit táplálkozás volt. Első hallásra neki is nehéznek, kivitelezhetetlennek tűnt, leginkább a tejtermékek elhagyása okozott problémát. Idővel azonban rájött, hogy szinte minden, a diétából kizárt étel helyettesíthető valami számára egészségessel.

Vikinek a sok kétkedővel is meggyűlt a baja, hiszen ez a táplálkozás lényegesen eltér a napjainkban megszokott étrendtől, ezért sokan csak egy hóbortnak, és értelmetlen diétának látják. Viki és családja 2012 decemberében kezdte el a paleolit táplálkozást, és fél év múlva már meg volt az eredménye. Az első inzulinrezisztencia kontrollon a legutóbbi érték a felére csökkent, majd újabb fél év múlva már a normál kategóriában volt. A többi tünet is elmúlt. Megszűnt a hajhullás, és a nőgyógyászati problémák is rendeződtek. „Lassan két éve étkezem így, és ennek az életformának semmi hátrányával nem találkoztam. Nem léptek fel hiánybetegségek, energikus vagyok és kiegyensúlyozott.” – meséli boldogan Viki.

A diéta alatt is lehet finomakat enni

Nem kell mellőzni a kenyeret, vagy a süteményeket sem, mindössze az alapanyagokat kell megválogatni. A tej helyettesíthető mandula-, vagy kókusztejjel, a liszt pedig különböző magokból, gyümölcsökből készült lisztekkel, például kókuszliszttel, szezámliszttel, vagy gesztenyeliszttel. A cukornak pedig rengeteg egészséges alternatívája ismert, mint például a nyírfacukor, vagy az eritrit.

Ez a diéta nemcsak azoknak ajánlott, akik valamilyen betegséggel küzdenek, hanem mindenkinek, aki szeretne egészségesen táplálkozni. A sok zöldség, gyümölcs, és hús, melyek a diéta alapját képezik, mindenképpen egy egészséges étrend kialakítói lehetnek. Hosszú távon még a lisztes ételek hiányához is hozzá lehet szokni. Azonban ha valaki fogyás céljából kezd bele a paleolit táplálkozásba, jó, ha tisztában van azzal, hogy a különféle olajos magok, és az ezekből készült lisztek bár egészségesek, de kalóriában nem szegények.

Aki kételkedne abban, hogy paleolit diéta alatt is lehet finomakat enni, feltétlenül próbálja ki ezt a süteményt:

Csokis-diós álom

Hozzávalók

- 8 tojás
- 15 dkg eritrit
- 1 mokkás kanál szódabikarbóna
- csipet só
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg kókuszzsír
- steviás csoki (bioboltban kapható)
- 2 ek. kakaópor

Elkészítés

8 tojássárgáját és az eritritet, valamint 5 dkg kókuszzsírt és egy csipet sót habosra keverünk, majd hozzáadjuk a darált diót, a szóda-bikarbónát, 2 evőkanál kakaót és a habosra kevert 8 tojásfehérjét. 160 fokon süssük körülbelül 35 percig. Még melegen megkenjük cukormentes baracklekvárral. 10 dkg steviás csokit és 5 dkg kókuszzsírt megolvasztunk, és a kihűlt sütemény tetejére kenjük.

A diéta nem helyettesíti az orvosi vizsgálatokat! Panaszaiddal minden esetben keresd fel kezelő orvosodat!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL