GASZTRO

Házi kenyér saját kezűleg

Szerző:
Szabó Anna
Nincs csodálatosabb a frissen illatozó kenyérnél. És ha ezt a ropogós héjú csodát saját magad sütöd meg, az jobban fog esni, mintha a legszuperebb pékségben vásároltad volna – próbáld csak ki!

 

Hozzávalók 2 kenyérhez


- 3-3 dkg mák, szezámmag és lenmag
- 0,9 dl meleg víz
- 50 dkg BL80 kenyérliszt
- 2 tk só
- 2 ek burgonyapehely (el is hagyható)
- 3 ek olaj
- 1,5 dl tej
- 1 dl víz
- 1 dkg friss élesztő


Elkészítés


A magokat pirítsuk illatosra, majd öntsük rá a meleg vizet, és tegyük félre. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, keverjük össze a sóval, és a burgonyapehellyel. A közepébe csináljunk egy mélyedést, öntsük bele az olajat, a tejet, a vizet, adjuk hozzá a kihűlt magokat, és morzsoljuk a tetejére az élesztőt. Kezdjük el dagasztani a tésztát, kézzel vagy géppel, majd további 35 percet kelesszük. A megkelt tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett deszkára, vágjuk fel 4 egyforma darabra, egyesével formázzuk cipóvá, majd fóliával letakarva pihentessük 15 percig.

A cipókból kb. 50 cm hosszú rudakat sodrunk. Két rudat X alakban egymásra fektetünk, és elkezdjük keresztezni őket. Először az alul lévő rúd felső szárát hajtjuk le az alsó mellé, keresztezzük őket (így hurok képződik a másik rúd körül), majd a két szárat V alakban kicsit szétnyitjuk. Ezután a másik rúd felső szárát hajtjuk le és keresztezzük az alsóval a V alak közepén. Váltakozva addig keresztezzük a két rúd szárait, amíg a tészta engedi. A végét szorosan összecsípjük, és a fonatot gyengéden végig görgetjük a deszkán. Ugyanezt elvégezzük a másik két tésztarúddal is. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 35x45 cm-es tepsit, fektessük rá a két fonatot, majd takarjuk le fóliával, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 45-50 percig.

A megkelt fonatokat ezután permetezzük le vízzel, és szórjuk meg mákkal. A sütőt melegítsük fel 220 fokra, helyezzünk be egy edénybe kb. 1,5 dl forró vizet, melegítsük elő, és tegyük be a tepsit, majd süssük a kenyereket 30 percig. Ezután vegyük ki a vizes edényt, csökkentsük a hőfokot 200 fokra, és süssük a kenyereket szép aranybarnára. Helyezzük rácsra a kenyereket, permetezzük le hideg vízzel, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL