DIVAT

A legjobban öltözött hölgyek 1910-től 2006-ig

Szerző:
Szabó Anna
A világhírű Vogue magazin összeállításában 1910-től napjainkig megismerkedhetünk a világ legjobban öltözött hírességeivel. Színésznők, modellek, hercegnők, akik öltözködésükkel meghatározták a divatvilágot.
1910-es évek

Gladys Cooper színésznőt választotta a Vogue a 90 évvel ezelőtt élt legjobban öltözött hölgyének Gladys a klasszikus, elegáns stílusú ruhákat kedvelte, A Vogue Magazin hasábjain Molyneux és Reville ruháit viselte.

A képen látható ruha a 40-es évek egyik Rebecca design-ja.







1930-as években

Marina görög hercegnő viselte a legdivatosabb ruhadarabokat. A klasszikusan elegáns stílusú vonalakat Worth és Molyneux álmodta meg.

A képen György, kenti herceg mellett látható, akivel 1934-ben házasodott össze. A képet az angol kiadású Vogue fotósa készítette ugyanebben az évben.


1940-es évek

Az amerikai Wallis Simpson feledhetetlen Mainbocher által készített szürke-kék ruhában esküdött össze VIII. Edwarddal. A legendás szerelem 1931-ben kezdett kibontakozni egy Ernest Simpson nevű hajóügynök akkori felesége, Wallis és az akkor még herceg VIII. Edward között.

Edward lemondott Anglia trónjáról, és el kellett hagynia szülőföldjét, ahhoz, hogy elvehesse a gyönyörű Wallis-t, akivel viszontagságos körülmények után végül összeköthette az életét.


Még mindig a 40-es évek: Margot Fonteyn a brit balett ünnepelt sztárja, kora legkiválóbb táncosa volt.

A kifogástalan öltözékeket viselő hölgy fotója 1945-ben Párizsban készült.



1950-es évek színpompás stílusban tündöklő hercegnője Margaret gyakran kísérletezett a divattal. 1947-ben Dior új arculatának jelentős változását indította el.

Javaslatára édesanyja is ezeket a darabokat viselte.






Az 1950-es években

Grace Kelly esküvőjén Helen Rose hollywoodi tervező ruháját viselte - a gyönyőrű selyemruha fűzős részénél 125 éves csipkebetét is látható volt. Rainier herceg Van Cleef & Arpel által készített csinos gyémántokból és gyöngyökből kirakott nyakláncból, karkötőből és fülbevalóból álló szettet, is ajándékozott a hercegnőnek házasságuk alatt.



1960-as évek

Ki is lenne más, mint a csodálatosan szép Audrey Hepburn? Az eleganciájával, finom mozdulataival, kedvességével és szeretetreméltó személyiségével azonnal kitűnt a színésznők közül. Givenchy és Audrey 1952-ben találkoztak először. Ekkor még mindketten pályájuk elején álltak. A Római vakáció című filmben Hepburn Sabrina szerepére készülve a neves tervezőtől kért ruhákat. Ezzel vette kezdetét vette egy hosszú és nagyszerű együttműködés, és tartós barátság. Hubert de Givenchy készítette Audrey minden korabeli filmjének kosztümjeit és természetesen magánruhatárának darabjait is.



Még mindig 60-as évek: Marianne Faithfull a 1964-ben az As Tears Go By dallal lett híres, amelyet Mick Jagger és Keith Richards írt. A Jaggerrel való szakítása után kis időre felhagyott a lemezkészítéssel és drogelvonó kúrán vett részt. 1979-ben volt a nagy visszatérése, Broken English című albumával, ami sajnos nem lett igazi siker.

A tíz évvel később, 1987-ben kiadott Strange Weather albuma sem aratott nagy sikert. Nevéhez fűződik a filmvásznon először elhangzó trágár szó: a fuck (baszás) is, az I'll Never Forget What's 'is Name filmjében.




A szexszimbólum, Julie Christie szintén a legjobban öltözöttt hölgyek társaságát gazdagítja a hatvanas évekből. Sőt, a Vogue egészen a tíz legjobban öltözött hölgy körébe sorolja őt. Jean Muir divattervező inspirálta öltözködési stílusát



A hatvanas években tűnt fel Jean Shrimpton is, London elsőszámú ikonja. A fantasztikus szupermodellt nem más öltöztette, mint a brit divattervezőnő Mary Quant, a miniszoknya feltalálója.




Két nevet még feltétlenül meg kell említeni a hatvanas évekből:

egyikük, Charlotte Rampling eredetileg modellként kezdte pályafutását, de színésznőként vált világhírűvé. Láthattuk őt az Elemi ösztön 2. részében is.






A másik fontos név: Jane Birkin

A színésznő és énekesnő ruhatárát az underground, laza és mégis elegáns stílus jellemezte. A híres Birkin táska később róla kapta a nevét.





1970-es évek

Ugorjunk át a hetvenes évekre. Bianca Jagger a gyönyörű modell, az emberi jogok védőszentje 1971-ben lett Mick Jagger első felesége.

Ossie Clark, Yves Saint Laurent és Valentino voltak első tervezői.




1980-as évek

Tina Chow-ról keveset hallottunk, ám annál többet láthattuk. A német-amerikai és japán szülők csodaszép gyermeke tiniként kezdte modell pályafutását. Nővére, Adelle "Bonnie" Lutz színésznő. 1972-ben házasodott össze Michael Chow-val, és 1992-ben, 41 éves korában Aidsben halt meg. Tina és férje igazi hírességnek számított New Yorkban. Tina igazán szerette a divatot, több neves tervezővel is dolgozott együtt, többek közt Yves saint Laurennel is. Számos híres barátot tudhatott magáénak, köztük Andy Warhol, Keith Haring, Jean-Michel Basquiat, Julian Schnabel, Mary Boone, and Henry Geldzahler-t.



A nyolcvanas évek feledhetetlen előadója Sade, (Helen Folsade Adu) angol anya és nigérirai apa gyermeke, mindannyiunk nagy kedvece volt, Your love is King című dalát rongyosra hallgattuk. Legnagyobb sikereit a 80-as 90-es években érte el, hangja és megjelenése meghatározta az akkori divatot.


Chrissie Hynde a Pretenders együttes énekesnője és színésznő ugyanezekben az években szintén kitűnt kora előadói közül.

A rockzene legmarkánsabb , legtehetségesebb női előadója férfias, határozott megjelenésével (laza pólók, vagány dzsekik) nagy hatással volt Stella Mc’Cartney divattervezőre is.


A következő részt egy hét múlva olvashatjátok!
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL