GYERMEK

Így készüljetek az óvodára!

Szerző:
Szabó Anna
„Óvoda? Ugyan, semmiség!” – legyintenek gyermektelen, vagy idősebb gyermekkel rendelkező ismerőseid. Te azonban, akinek kicsije épp mostanában készül beilleszkedni élete első közösségébe, pontosan tudod, nagyon is komoly dologról van szó.

 

Miért aggódsz?


A kérdés persze sántít, hiszen egy anya a szíve mélyén sohasem szűnik meg aggódni. Mert mi lesz, ha nem szokik be? Ha sírva hagyod ott, és sírva találod délután? Ha nem fogadja el az ételt? Ha félőssé válik, vagy ellenkezőleg: agresszív lesz? Ha nem szereti majd az óvónénit, vagy fordítva? Ha az óvónéninek nem ő lesz a szíve csücske? Ezernyi megoldásra váró, és áthidalhatatlannak tűnő probléma, melyek többsége azonban szerencsére mégis megoldódik. Természetes, hogy első nekifutásra megrémít a gondolat: mostantól nem te, hanem egy idegen ember fog vigyázni a gyermekedre, a kicsi az ő utasításait fogja követni, és hozzá fog szaladni, ha baj van. Nem könnyű ebbe belegondolni, de ne feledd: az óvodai nevelők, legyenek bármilyen kedvesek is a gyermeked szemében, a szülőket sohasem fogják pótolni. Az, ami miatt most még szorongsz, hamarosan egy egészen másfajta életminőséget fog biztosítani számodra. Újra visszakaphatsz egy darabot a régi életedből. Visszatérhetsz az évekkel ezelőtt letett munkádhoz, lehetőséged lesz hosszas időpont egyeztetések nélkül is ügyeket intézni, és úgy sétálhatsz végig egy bevásárlóközponton, hogy senkit sem kell magad után vonnod.


Mielőtt nekivágnátok


Való igaz, hogy az óvodai évek a legtöbb gyermek életében boldog időszakot jelentenek, az indulás azonban olykor mégis nehézkes lehet. Sokat segíthetsz a kicsinek azzal, ha nem egyszerűen „bedobod” őt az óvodába, hanem már hónapokkal korábban felkészíted őt arra, ami rá vár. Könnyebb a dolgod, ha a gyermeked bölcsődébe jár, hiszen egy beszoktatáson már túl vagytok. Ha hiányolni is fogja a régi dajka nénit, vagy a régi társakat, nem lesz újdonság számára a közösségi élet. Pillanatok alatt megszokja majd az új napirendet, és ugyanolyan szívesen fog óvodába járni, mint bölcsődébe. Azért is vannak előnyben a bölcsisek a családból érkező gyerekekkel szemben, mert a szervezetük vélhetően hozzáedződött már a gyermekközösségekben keringő rengetek vírushoz és baktériumhoz. Így nem lesz szükség rá, hogy betegápolással kezdjétek az óvodai éveket. Persze akkor sem kell kétségbe esned, ha a gyermeked nem járt bölcsődébe. A gyerekek valójában csak 3-4 éves koruk körül kezdik el igényelni a társaságot, a közös játékot. Éppen ezért, semmiről sem maradtatok még le. Már akár egy évvel az óvodakezdés előtt elkezdhettek beszélgetni arról, milyen is az a ma még titokzatos óvoda. Mondd el a kicsinek, hogy ez egy olyan hely, ahol nagyon sok gyerek játszik, tanul, tornázik, énekel, vagy éppenséggel rajzol együtt. Anyukák, apukák helyett óvónénik és dajka nénik vigyáznak rájuk, mert míg ők örömteli játékot folytatnak, addig a szülők a munkahelyeiken dolgoznak. Jól teszed, ha már az első beszélgetések alkalmával tudatosítod benne, hogy számára ez ugyanolyan feladat, „munkahely”, mint ahová apa és anya jár. Sétáitok során felkereshettek néhány óvodát, egyelőre csak a kerítésen kívülről megszemlélve az épületet, az udvart, a játékokat, és a gyerekeket, akik az óvodába járnak.


Hogyan válassz?


Minden település lakókörzetekre van osztva (kivéve a kistelepüléseket, amelyekben egyetlen óvoda működik), s a lakókörzetekhez meghatározott óvoda tartozik. Természetesen nem kötelező a körzetes óvodába íratnod a gyermeked, de tudnod kell róla, hogy elsősorban a körzethez tartozó gyermekeket veszik fel. Tehát, ha máshová szeretnétek járni, már akár 1-2 évvel korábban is jelezned kell beíratási szándékodat a vezető óvónőnél. Mivel jó esetben három, vagy akár több évet is le kell húznotok ugyanabban az intézményben, célszerű alaposan mérlegelni a választásnál. A lakóhelyhez legyen közel, vagy inkább a szülők munkahelyéhez? Oktasson is, vagy csak játékos, gondtalan életre neveljen? Életkor szempontjából homogén, vagy vegyes csoportba kerüljön a gyerkőc? Járjon egy intézménybe a szomszéd Pistikével, vagy inkább az unokatesóhoz legyen közel? Számtalan szempont alapján dönthetsz, ám jó, ha tudod, hogy a legfontosabb mindig az óvónő személye. Hiszen a legtöbb időt vele tölti majd a gyermeked, tőle szerez új ismereteket, tőle kér segítséget ügyes-bajos dolgaiban. Ha van rá mód, ajánlatos tehát óvónőt, és nem óvodát választani. Ehhez kikérheted kisgyerekes ismerőseid véleményét, de be is kopogtathatsz valamelyik szimpatikus óvodába, ahol megismerkedhetsz az óvónőkkel.


Közel az idő


Néhány héttel, vagy akár hónappal az óvodakezdés előtt már megérdeklődheted, mikor mehettek el egy kis ismerkedésre a választott óvodába. Az óvodák általában egyébként is szerveznek nyílt napokat, vagy játszónapokat, melyekről a felvett gyermekek szüleit értesítik. Jó ezeken részt venni, mert a kisgyermek még kötetlenül ismerkedhet a leendő óvónénivel, óvodástársakkal, s egyáltalán: az óvodai élettel. Minden ilyen alkalommal részletesen mondd el neki, hogy most ott vagy vele te is, figyeled, ha kell, segíted őt, de amikor már igazán óvodás lesz, akkor te el fogsz menni dogozni, és csak délután (ebéd után) jössz majd érte. Akkor az óvónéni és a dajka néni fog vigyázni rá, bizonyos dolgokat pedig egyedül kell majd megoldania. Amikor már csak igazán kevés választ el a tényleges óvodai léttől, babákkal, macikkal el is játszhatjátok az óvodások egy napját. Jó, ha játék közben minél több lehetséges probléma merül fel (bepisil az óvodás maci, a baba magára borítja az ebédet, stb.), hogy a gyermeked lássa: semmitől sem kell megijednie, hiszen mindenre van megoldás. A beszélgetések során fordíts különös figyelmet arra, hogy az óvoda, mint kellemes, játékokat és új élményeket tartogató hely tűnjön fel előtte. Még véletlenül, mérgedben se riogasd azzal, hogy „Majd az óvónéni megnevel!”, mert ez szorongást generálhat a lelkében. Fontos, hogy a gyermek mindig tudja, hol vagy, amíg ő az óvodában tölti az idejét (anya dolgozik, doktor bácsihoz megy, stb.), s, hogy mikor mész érte (ebéd után, alvás után…). Így nem fogja úgy érezni, hogy elhagytad őt, s lesz mihez kötnie a visszaérkezésedet.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL