REJTÉLY-MISZTIKA

Öngyulladás - Mi áll az esetek hátterében?

Szerző:
Szabó Anna
Egy indiai csecsemő kórházba került. Édesanyja szerint életének első három hónapja alatt már negyedik alkalommal gyulladt meg a baba - magától. Vajon mi történhetett a kisbabával és rajta kívül még sok más emberrel?

 

Az orvosok különböző vizsgálatokat végeztek, hogy megtudják e különös jelenség okát, de egyelőre semmi kórosat nem találtak nála. Nem zárták ki az öngyulladás esetét, bár vannak, akik szerint ilyesmi egyszerűen nem létezik. Mindenesetre a család nehéz helyzetbe került, mivel a falu kiközösítette őket és azt akarják, hogy költözzenek el. Véleményük szerint minden bizonnyal a gonosz szállta meg a gyermeket.


A spontán emberi öngyulladás egy megmagyarázatlan jelenség, amelynek során valakinek a teste bármilyen látható ok nélkül meggyullad. Az öngyulladás eredményezhet pusztán hólyagos bőrt vagy égési sebeket, de szélsőséges esetben a teljes test hirtelen lángba borulását is. Az utóbbi a leggyakrabban felismert esete a spontán öngyulladásnak. Rengeteg a találgatás és vita a jelenséggel kapcsolatban. Tudományos tényként nem sikerült ugyan bizonyítani, de sok elmélet megpróbálta megmagyarázni a létezését.


Hamuasszony - A Mary Reeser-sztori


1951. július 2-án reggel főbérlője felkereste Maryt, hogy egy üzenetet adjon át. A bejáratnál meglepődve tapasztalta, hogy a kilincs szokatlanul meleg. Amikor benyitott, borzalmas látvány fogadta: Mary Reeser hamuvá égett maradványai a szobában. Csak a gerince és a bal lába maradt épségben, utóbbin még a papucs is rajta volt. A székkel együtt, amin ült, porrá égett. A kiérkező rendőrök később egy tojásdad alakú tárgyat is találtak a hamuban, amelyről megállapították, hogy Mary feje lehetett, mely megmagyarázhatatlan módon összezsugorodott a tűzben. A nyomozók, majd a kivizsgálásba bekapcsolódó FBI sem talált magyarázatot az esetre. Az ügyet ugyanis bonyolította, hogy semmilyen nyom nem volt, amelyből a tűz okára következtethettek volna.


Az első öngyulladást 1731-ben jegyezték fel Olaszországban, azóta pedig több száz ilyen halálesettel volt dolga a hatóságoknak.


Az alábbi 5 fontos tényező bizonyítja, hogy nem gyújtogatásról van szó:


- spontán emberi öngyulladás esetén nem találni okot a tűzre, a test magától gyullad meg és magától ég,
- a lángok alig terjednek túl a testen, előfordul, hogy a szék, amin az áldozat ült, vagy az ágy, amin feküdt, sértetlen marad,
- az áldozat törzse hamuvá ég, csak a végtag marad ép (amennyiben halállal végződik az önégés, számos esetben ugyanis időben észrevették az öngyulladást, és az áldozat égési sérülésekkel ugyan, de megúszta),
- az égés olyan hevesen zajlik, hogy az áldozat magától képtelen elmenekülni,
- zsíros, visszataszító massza marad vissza a falon vagy az áldozat környezetében.


A Discovery Channel riportere felkeresett egy krematóriumot. A filmből kiderült: ahhoz, hogy két óra alatt elhamvadjon a test, közel 1000 °C-os hőmérsékleten történő égetés szükséges. Ekkora tűz nem pedig nem keletkezhet csak úgy magától, és ha mégis, nem hagyná sértetlenül a szoba más részeit, például a bútorokat.


Híres öngyulladásos história Helen Conway esete is


A nő teste mindössze 21 perc alatt égett porrá - mialatt unokája kiszaladt a boltba. A történet 1964-ben esett meg, és amikor Robert Meslin tűzoltó belépett az idős nő otthonába, a következő látvány tárult a szemei elé: a nő két lába combtól lefelé teljesen ép maradt, de a törzse a karokkal és a karjaival együtt eltűnt. Bár az asszony erős dohányos volt, a tűzoltó és kollégái képtelenségnek tartották, hogy egy égő cigaretta okozhatott olyan mértékű tüzet, melyben a nő percek alatt a székében ülve zsíros hamuvá égett.

Nincs magyarázat a tűzre


Mindegyik esetben közös vonás hogy a tüzekre nincs magyarázat. Sokszor úgy tűnik, mintha a tűz a testben keletkezne, talán a mellkasban, a hasban, vagy az izmok belsejében. A lángok gyakran kékek, vagy más, szokatlan színűek. A test bizonyos részei gyakran érintetlenek maradnak ugyanúgy, ahogy bizonyos bútorok és ruhák is az égő test körül, kivéve persze azokat a berendezési tárgyakat, amelyeken az illető ült, vagy feküdt. Néha még az ágy is sértetlen! A megégett testből legtöbbször csak hamu marad. Még a legvastagabb csontok is teljesen elhamvadnak. A tűz általában úgy tör ki, hogy az áldozat látszólag nem érez fájdalmat, vagy legalábbis nem adja jelét.

Annak ellenére, hogy a spontán emberi önégés, mint halál-ok, tűzoltók és rendőrök tucatjait ejtette már zavarba, tudományos tényként egyelőre nem bizonyították a létezését. Elméletek azonban születtek a témában, és közöttük van olyan, amelyik igazolni látszik ezt a felettébb különös jelenséget.


A kanóc-effektus


A legelfogadhatóbb magyarázat az úgynevezett kanóc-effektus, mely szerint a felöltözött ember tulajdonképpen olyan, mint egy kifordított gyertya. A kanóc maga a ruházat, a viasz pedig a testben lévő zsírszövet. Egyetlen szikra is elég ahhoz, hogy a kanóc, vagyis a ruha meggyulladjon, és lyukat égessen a bőrbe, amely által a zsírszövet meggyullad, és a test égni kezd. Ha nincs segítség, az áldozatnak nemcsak a zsírszövetei, hanem az izmai és a csontjai is hamuvá éghetnek.

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL