Hozzávalók a tésztához
- 2 csomag leveles tészta
- 250 g vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 500 g dió
- 500 g mák
- 100 g cukor
- 1-1 kávés kanál őrölt fahéj
- 1 kávés kanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés
A kivajazott tepsibe rétegezzük a leveles tésztát, melyeket vajjal csöpögtetünk. A tészta és töltelékrétegezést addig folytatjuk, míg el nem fogy az összes hozzávalónk.
A dió és máktöltelékeket a cukor és a fűszerek felével külön edényekben összekavarjuk. Fűszerezéshez használhatunk mazsolát, citromhéjat vagy akár rumot is. De reszelt almás fahéjas tölteléket is tehetünk a dió mák rétegek közé, így egy újabb ízvilág kerül az édességünkbe.
Hozzávalók az öntethez
- 200 g cukor
- 2,5 dl víz
- 5 evő kanál méz
- 1 citrom leve és héja
Az öntet hozzávalóit 10 percig főzzük lassú tűzön, és ha a baklavánk kisült, ráöntjük a szirupot. A cukor és a méz mennyiségét csökkenthetjük, ha kevésbé édes süteményre vágyunk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 35-45 percig sütjük, míg a teteje aranybarna lesz.
OLVASS TOVÁBB!
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Ingyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
GASZTROKávéfüggő vagy? Így tudsz kitörni belőle!
A forró italok sok koffeint tartalmaznak. A leszokás róluk sokak számára elképzelhetetlen, pedig nem kell annak lennie....
GASZTROAz új avokádószkenner már a boltban megmondja, mennyire érett darabbal van dolgod
Svájcban már kell tapizni az avokádót, mielőtt felvágnád....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK