GASZTRO

Baklava, a legédesebb édesség

Szerző:
Szabó Anna
Aki szereti a mákot és a diót, az imádni fogja ezt a nassolni valót. Elkészítése sem vesz igénybe túl sok időt, már csak azért sem, mert a boltban vásárolható leveles tészta a süti alapja, ami sok időt és energiát spórol meg a dolgos háziasszonyoknak. Persze a tölteléken ki-ki saját ízlése alapján változtathat, mi most az alapreceptet mutatjuk be.

 

Hozzávalók a tésztához

- 2 csomag leveles tészta
- 250 g vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 500 g dió
- 500 g mák
- 100 g cukor
- 1-1 kávés kanál őrölt fahéj
- 1 kávés kanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés

A kivajazott tepsibe rétegezzük a leveles tésztát, melyeket vajjal csöpögtetünk. A tészta és töltelékrétegezést addig folytatjuk, míg el nem fogy az összes hozzávalónk.

A dió és máktöltelékeket a cukor és a fűszerek felével külön edényekben összekavarjuk. Fűszerezéshez használhatunk mazsolát, citromhéjat vagy akár rumot is. De reszelt almás fahéjas tölteléket is tehetünk a dió mák rétegek közé, így egy újabb ízvilág kerül az édességünkbe.

Hozzávalók az öntethez

- 200 g cukor
- 2,5 dl víz
- 5 evő kanál méz
- 1 citrom leve és héja

Az öntet hozzávalóit 10 percig főzzük lassú tűzön, és ha a baklavánk kisült, ráöntjük a szirupot. A cukor és a méz mennyiségét csökkenthetjük, ha kevésbé édes süteményre vágyunk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 35-45 percig sütjük, míg a teteje aranybarna lesz.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL