KÖZÉRZET

Veszélyes strandolás

Szerző:
Szabó Anna
Ki ne szenvedett volna már napszúrástól vagy gyomorrontástól életében? Ez a két leggyakoribb betegség, melyet a strandolás során „begyűjthetsz”, mi még sem ezekkel, hanem az 5 leggyakoribb gyulladásos megbetegedéssel foglalkozunk most.

 

Gyulladt szemek

Bár a szemek gyulladását elsősorban vírus vagy baktérium okozza, kötőhártya-gyulladás más eredetű is lehet, például izgató anyagok (dohányfüst, smink, uszoda klóros vize) is kiválthatják.

Márpedig, ha begyullad a szemed az ok leggyakrabban kötőhártya-gyulladás, vagyis a szemgolyót borító érzékeny nyálkahártya gyulladásos megbetegedése.

A szem bevörösödésének és fájdalmának további oka a szemhéjperem gyulladása és a szempillák tövénél keletkező fájdalmas, gyulladt duzzanat (árpa) lehet. Bízd orvosra a fertőzés okának megállapítását, a megfelelő kezelés kijelölését és a súlyosabb szembetegségek, például a szaruhártya-gyulladás (keratitis) kizárását.

Ha következők közül legalább két tünetet észleltél magadon, akkor feltétlenül fordulj orvoshoz:
• Rózsaszín vagy vörös szemfehérje
• Sűrű, nedvedző, zöldessárga vagy fehér szemváladék.
• Szokatlan könnyezés.
• A szemhéjra vagy szempillára alvás közben rászáradt váladék.
• Pislogáskor homok vagy por érzése a szemben.
• Megdagadt vagy hámló szemhéj.
• Apró, fájdalmas vörös duzzanat a szempillák tövénél.

 

Szúrópróba a fülben

Van, akinek már a medence látványa is elég, hogy érezze azt a szúró, viszkető érzést a fülében. Természetesen ebben volt némi túlzás, de tény, hogy akadnak olyanok, akiknek nem múlik el nyár fülgyulladás nélkül (és általában nem csak egyszer szenvedik el ezt a betegséget). Kiváltója pedig az az egyszerű mozzanat, amikor a medence vizével szennyeződés kerül a fülkagylóba, ami aztán gyulladást okoz. Ilyenkor semmiképpen se frottír törülközővel vagy kisujjal próbálkozz füledet megtisztítani, mert csak nagyobb kárt teszel vele. Bár vicces, de tény, hogy a fél lábon való ugrálás valóban segít „kiűzetni fülünkből a gonoszt”. Ha érzed a gyulladást a füledben, de még nem vagy lázas, és csak elviselhető kellemetlenséget okoz, akkor tegyél rá sós, meleg borogatást. Azonban láz és gyengeség, elviselhetetlen szúró fájdalom jelentkezésekor, mindenképpen fordulj orvoshoz.

 

Húgyúti fertőzés, nem felfázás

Ugyan mindenki felfázásnak hívja, de ez a fajta meghűlés csak egy út a hólyag és a húgyút fertőzéséhez. Ezt pedig nem a hideg idő okozza, hanem gombák és baktériumok, melyek számtalan úton-módon támadnak: uszoda vízén, vécéülökén, nem megfelelő tisztálkodáson, szexen... stb. keresztül. Elsődleges tünete a gyakori pisilés, többnyire fájdalommal együtt, de súlyosabb esetben alhasi fájdalom és véres vizeletürítés is jelentkezhet. Azért is szükséges a gyors orvosi segítség, mert legrosszabb esetben szövődmények alakulhatnak ki, mely során a kismedence, a vese is megbetegedhet.

Sokan úgy gondolják, hogy a gyakori vizelés okozhat húgyvezeték-fertőzést. De ez közel sincs így. A fertőzés akkor alakul ki, ha a már testen lévő baktériumok (pl. coli) bekerül a húgycsövön keresztül a húgyvezetékbe – a cső vizeletet szállít a testedből, ami megsokszorozódhat a hólyagodban.

Mind a hiperaktív hólyag, mint a fertőzés esetében előfordulhat a gyakori vizelés, úgyhogy könnyű összekeverni őket, pedig nem törvényszerűen a kettő egyidejű megjelenése. A fertőzést mindenképpen antibiotikummal kell kezelni, és amint eltűnik a szervezetből, a hiperaktív hólyaghoz hasonlatos tüneteknek is távozniuk kell(ene).

 

Szemölcsök mindenütt

Ha egy-egy strandolás után apró, félgömbszerű kinövéseket találsz magadon, vagy a család apróbb tagjain, akkor szinte biztos, hogy uszodaszemölcseid vannak. Pár évtizeddel korábban szinte csak a gyerekeket támadta meg, mivel az ő immunrendszerük nem tudott ellene védekezni. Ma már viszont szinte tömegesen találkozni fertőzött emberekkel, nemre és korra való tekintet nélkül. Ugyan eltávolíthatóak ecseteléssel, fagyasztással, égetéssel, lézeres kezeléssel, ám jellemzően visszatérő fertőzés. Nyomkodni tilos: ha kaparod, csípkeded, akkor továbbfertőződik, és egyre nagyobb területet foglal el tested bőrén.

 

Gombás fertőzés

Az egyik leggyakoribb uszoda-betegség a lábgomba. Fő jellemzői az égő, viszkető érzés a lábon. Kikezelni belőle nagyon nehéz és hosszadalmas, mivel a gombák spórái mindenféle tünet nélkül megtelepednek a lábon, és a gyógyuláshoz éppen ezért hosszadalmas kezelés szükséges az utolsó csíra kiöléséig. Vigyázz tehát a közös zuhanyzóknál, az uszodáknál, a tornateremben. Használj mindig külön (saját) törülközőt a lábadra. 


Ha úgy érzed, lábgombád van, de még nem produkálsz erős tüneteket, a kemikáliáktól pedig irtózol, akkor próbáld ki az illóolajos lábvizet. Használ teafa-, levendula- vagy borsmenta-illóolajat, ezek fertőtlenítenek miközben nyugtatóan hatnak a bőrre.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL