SZÉPSÉG

Így őrizd meg hajkoronád szépségét!

Szerző:
Szabó Anna
Nem kell a legtrendibb készítmények garmadát a fejedre kenni, ha természetes módon is elérheted, hogy a hajad egészséges és csillogó legyen. Elkészítheted házilag is a hajpakolást, amely megjavítja töredezett tincseidet, vagy épp a ragyogást adó balzsamot; sőt, megtudhatod, hogy mit egyél, hogy a hajad minél erősebb, pompázatosabb legyen.

 

A táplálkozás az alapja

A hajunk is meghálálja, ha ügyelünk a megfelelő tápanyagbevitelre, vitaminokra, ásványi anyagokra. Nagyon szeretni fogja a kivit és a citrusféléket (citromot, narancsot, grépfrútot) magas C-vitamin-tartalmuk miatt; a tojást, az olajos magvakat, a májat, a szardíniát és a hántolatlan rizst pedig azok biotin-tartalma miatt. Ez utóbbi anyag segíti elő, hogy hajunk dúsabb és ragyogóbb legyen.


Töredezett hajra a B-vitamin ajánlott, mégpedig minél inkább természetes úton bejuttatva a szervezetbe, mondjuk joghurt, búzacsíra, gomba vagy burgonya formájában.


Az egyoldalú táplálkozás, a diéták hajhulláshoz vezethetnek. Ne hiányozzanak étrendünkből a halak, a gabonafélék, a csirke, a szója és a hüvelyesek. Ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről sem. A hajhagymák tápanyagellátása is fokozódik, ha naponta legalább 8 pohár vizet vagy gyógyteát megiszunk. Kávéimádók számára ez a mennyiség legalább annyival növekedjen, amennyi csészével elkortyolnak a nap folyamán a frissítő nedűből.

Természetes pakolások, hajöblítők

Hagyma a hajhullás ellen

Furcsa, de segíthet megoldani a hajhullás problémáját, ha két fej vöröshagymát apróra vágsz, majd pépesre turmixolsz, és ezt néhány percig a fejbőrön hagyod.

Tojásfehérje, mint hajerősítő


Nedves hajadra vidd fel az előzőleg keményre felvert tojáshabot. Nem kell sok, hogy szálaid ismét erőre kapjanak.

Zsályatea zsíros hajra


Öt percig áztasd a zsályaleveleket, miután fél liter forró vizet öntöttél rájuk. Hajmosás után ezzel a főzettel öblítsd le a fejbőröd, majd masszírozd bele alaposan.

Rozmaringgal a korpa ellen


Forrázz le két teáskanál szárított rozmaringot fél liter vízzel, és miután negyedórát pihent, szűrd át alaposan. Alaposan masszírozd bele a hajadba a főzetet. Friss rozmaringból két kis ágacskát válassz.

Citromot a ragyogó szőkeségért


Csodás fényt ad szőke hajadnak az a hajöblítő, melyhez csupán egy citrom kifacsart leve kell és fél liter víz. Mosás után öblítsd le vele a fürtjeidet.

Hennával a sötét haj ragyogásáért


Kevés vízzel és egy tojás felvert habjával elegyíts két evőkanál hennát, és kend minél egyenletesebben a vizes hajadra. Tíz perc elteltével öblítsd le és moss hajat. Mindegy, hogy vörös vagy fekete hennát alkalmazol, ne felejtsd a kesztyűt, hogy megelőzd a kezed elszíneződését.

Almaecettel a korpa ellen


Hajmosás előtt alkalmazd az egy csésze almaecet és egy csésze víz keverékéből készült hajöblítőt, masszírozd alaposan a fejbőrbe.

Gyömbéres masszírozó


Fogj egy kis darab gyömbért, és tedd fokhagymaprésbe. A kicsöpögő levét keverd össze egy teáskanálnyi szezámolajjal. Hajmosás előtt használd, mélyen bejuttatva a hajszálak közé.

Illóolajokat kedvelőknek

Sárgabarackos fényesítő


Ha van időd, hagyd egész éjszakán át hatni, ha nem, akkor csak öblítsd át alaposan a hajadat a következő csillogást adó ápoló keverékkel. Egy pohár meleg vízbe cseppents két csepp sárgabarack-illóolajat, és öblítsd át alaposan a tincseidet.

Hajszínélénkítő


Keverj illatmentes gyógyszertári samponba vagy babasamponba a megfelelő illóolajból: 100 ml-hez számolj 10-15 cseppet. Ha sötét a hajad, akkor rozmaring- vagy cédrus-illóolaj legyen a választásod, ha pedig világos árnyalatú, akkor kamillát vagy citromot csepegtess.

Száraz, töredezett hajra


A recept hasonló a hajszínélénkítőnél leírtakhoz. Ezúttal viszont eukaliptusz-, szantál- vagy rózsafa-illóolajat adj a samponodhoz.

Jó tudni!

Összegubancolódott hajadat ne fentről lefelé próbáld meg kifésülni, hanem épp fordítva, kezdd a műveletet a szálak végén, és úgy haladj a tövek felé.


Ha szeretnéd megkímélni a hajad a kemikáliáktól – már amennyire ez lehetséges - minden második mosásnál csak a hajtöveknél használd a vízzel hígított sampont. Nem kell attól tartanod, hogy nem lesz elég tiszta a fejed, ugyanis öblítéskor a sampon végigjárja a hajad egészen a szálak végéig. És ha már az öblítésről van szó, ügyelj arra, hogy maradéktalanul eltávolítsd a tincseidről a habot.

A hajszárítót legalább 15 cm távolságról működtesd, és a formázást csak a szárítási idő kétharmadánál kezdd el. Néha jót tesz, ha hagyod magától megszáradni a tincseidet, de nyilván csak akkor, ha jó idő van, nehogy emiatt megfázz. Törölközővel természetesen ilyenkor se dörzsöld, inkább csak nyomkodd, hogy a víz nagy részét eltávolítsd.
A hajformázókat illetően is légy türelmes, ha mondjuk, nem csak lakkot használsz, akkor várj pár percet, és csak azután ess neki a hajadnak a wax-szal vagy a zselével (már ha muszáj).


Lefekvés előtt óvatosan keféld ki a hajadból ezeknek a szereknek a maradékát. Egy alkalmi frizurán az általában használt hajlakk mennyiségének többszöröse is lehet, ilyenkor célszerűbb inkább egy gyors hajmosást megejteni, mielőtt álomra hajtod a fejed.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL