KÖZÉRZET

Ne ereszd el a füled mellett!

Szerző:
Szabó Anna
Füleink egészsége, hallásunk megőrzése ugyanolyan figyelmet érdemel, mint bármely más szervünk, mégis talán nem eléggé figyelünk, vagyis inkább fülelünk a jelzésekre. Noha sokan panaszkodnak arra, hogy gyakran szinte ok nélkül bedugul vagy zúg a hallószervük, pedig ezek a panaszok számos esetben nagyon könnyen, természetes úton is orvosolhatók.

 

Lehetséges lelki okok


Közmondásaink nem csupán üres frázisok, gondoljunk csak arra, amikor a fülünk botját sem mozdítjuk, vagy valami süket fülekre talál, esetleg a fülünkön ülünk. Mind arról szólnak ezek a jeles mondatok, hogy szó szerint nem halljuk meg a külső jelzéseket, kiszűrjük, amit hallani szeretnénk, és elzárkózunk attól, amit viszont nem.

Fülproblémánk alakulhat ki, ha valaki megbántott, negatív kritikával illetett minket, emiatt csalódottak vagyunk, netán ingerültek. Ezek az érzelmek fizikailag is megjelennek, értelemszerűen a hallószervünkben jelentkező fájdalom formájában. Minél intenzívebben éljük meg ezeket az érzelmeket, a testi tünetek is annál erősebben jelentkeznek, fertőzés, gyulladás formájában is akár. Ez utóbbi például akkor fordul elő, ha úgy érezzük, tehetetlenek vagyunk az adott szituációban.


Ha olyan a személyiségünk, hogy rosszul viseljük a kritikát, akkor kialakulhat a szelektív hallásként emlegetett jelenség, amikor makacsul nem akarjuk meghallani, amit jó esetben építő, figyelmeztető szándékkal mondanak nekünk. Idővel viszont a megoldatlan gondok úgyis visszatérnek, és muszáj lesz szembenéznünk velük.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a belső hang szerepét is, miszerint hallgassunk rá, mert nem véletlenül szól hozzánk. Nos, ha elcsitítjuk, nem figyelünk rá, akkor bizony sípolással, zúgással figyelmeztet, akár a rosszul hangolt rádió. Ha legyőzzük a bennünk munkáló félelmet attól, hogy rájövünk valamire, nehéz döntést kell hozni és bátran, nyitott szívvel állunk a dolgainkhoz, akkor újra tisztán halljuk majd a belső hangot, amely megmutatja a helyes irányt.

Akkor is jelezhet a fülünk, ha épp nem halljuk azt, amit szeretnénk, attól, akitől várnánk. Lehet ez egy kedves szó, egy várva várt elismerés, hogy tudjuk, szeretnek bennünket, megbecsülik az erőfeszítéseinket. Érdemes belegondolni, vajon eleget dicsérjük-e gyermekeinket? Gyakran biztosítjuk-e őket szeretetünkről, még akkor is, amikor csínytevéseikkel kihoznak bennünket a sodrunkból? Sőt! Olyankor a leginkább! Kifejezzük-e köszönetünket, hálánkat, elismerésünket a környezetünkben élőknek akkor, és amikor kellene?

A gyermekek sok esetben akkor is hallják beszélgetéseinket, amikor mi esetleg nem is sejtjük, mondván már biztosan alszanak, vagy éppenséggel bátran tárgyalunk meg előttük bizonyos dolgokat, melyekről úgy hisszük, hogy koruknál fogva úgysem értik. Talán nem véletlen, hogy éppen a fülüket fájlalják….

Ezek után, ha nem figyelünk, elveszítve a hallásunkat eljutunk oda, hogy csak magunkra hallgatunk, nem tudunk és nem is akarunk alkalmazkodni a külvilághoz. Idős embereknél gyakori ez a jelenség, amikor egy idő után már nem akarnak sem hallani, sem látni dolgokat.

Mit tehetünk a lelki okok megszüntetésén túl?

Táplálkozás


Amennyire lehet, kerüljük a búzát, a tejtermékeket, a cukros, zsíros ételeket. Csökkentsük le a fekete tea és a kávé fogyasztását is.

Borogatások


Fülfájás esetén tegyük a következők valamelyikét – felmelegített, összezúzott fokhagymát, vöröshagymát, apróra vágott petrezselymet vagy sót - egy pamutkendőbe. A beteg füllel feküdjünk rá, így a kiáramló gőzök enyhíthetik a fájdalmakat.

Fülcseppek


A strandfürdőzés is veszélyekkel járhat a hallójáratunkra nézve. A fertőzést elkerülendő csepegtessünk a fülünkbe pár csepp glicerint és vattával zárjuk is le azt kb. 1 órányi időtartamra. Csak egészséges fül esetén alkalmazzuk!
Szintén ez esetben javasolt az a fülzúgás elleni gyógymód, miszerint a meleg vattára pár csepp ecetet vagy citromlevet teszünk, és azt a hallójáratba helyezzük.
Kiváló gyulladásgátló fülcsepphez jutunk, ha két gerezd zúzott fokhagymához 3-3 csepp grépfrútmag kivonatot és levendulaolajat adunk egy evőkanál meleg olívaolaj kíséretében. Ha langyos a keverék, 1-2 cseppet juttassunk belőle a fülünkbe.

Fülmasszázs


A masszázs is segíthet, ha a fülkagyló hátsó szélét alaposan átdörzsöljük, húzogatjuk hátra és fölfelé.

Lábfürdő


Furcsának tűnhet elsőre, de mégis hasznos lehet, ha rendszeresen meleg lábfürdőt veszünk, melybe előzőleg egy marék fahamut és három evőkanál ecetet tettünk.

Inhalálás


A gőzölés régóta ismert módszer különböző meghűléses panaszok esetén, igaz ez a fülbajokra is. Benzoin tinktúrával (patikában kapható, Tinctura benzoes) dúsítva még hatásosabb.

Aromaterápia


Az illóolajok kedvelői a válasszák a cajeput vagy a levendulaolajat. Vattára csepegtetve helyezzük a fülbe. Nem kell irritációtól tartani, mert gyengéd olajokról van szó, mindamellett csak párolognak, nem folynak bele a fülbe. Időben elcsípve a fülgyulladást, megelőzhető az antibiotikumos kezelés.

Gyógynövénypárna


Lenzsákba helyezzünk szárított oregánót, kamillát, kakukkfüvet és zsályát. Rövid ideig melegítsük fel a sütőben (ne mikroban!).

A felsoroltak enyhíthetik a felmerült panaszokat, de ha azok 2-3 nap alatt sem múlnak el, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL