KÖZÉRZET

Ilyen lenne az élet kevesebb hússal

Szerző:
Szabó Anna
Arról eltérnek az álláspontok, egészségesebb a húsmentes élet. De mindenképpen hasznodra válhat, ha megismered az ideális ételcsoportok arányát táplálkozásodban, és ha szükséges, segítségünkkel csökkents napi húsadagodat.


Azok az egészséges emberek, akiknek az étrendjében már eddig is kevés volt a hús és a tejtermék, tovább csökkenthetik, sőt, teljesen el is hagyhatják az állati termékek fogyasztását.

 

Ételcsoportok és arányok

Az alábbi súly szerinti arányok egy gabona és zöldség alapú diéta esetében rostokban, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, fehérjében és telítetlen zsírokban mértéktartó, telített zsírokban szegény táplálkozást jelentenek. Azoknál a népcsoportoknál, ahol elsősorban ilyen étrenden élnek, viszonylag kevesebb arák és a szívbetegség, és magasabb az átlagos életkor.

35-60%

Gabona: teljes gabonaszemek, pelyhek, gabonacsírák, lisztkészítmények

20-25%

Zöldség: zöldek, keményítőtartalmúak, alacsony keményítőtartalmúak, tengeri moszatok és mikroalgák

5-15%

Hüvelyes: bab, borsó, lencse, hüvelyes-csírák, tofu, miszó stb.

5-15%

Gyümölcs, dióféle, olajos mag

0-10%
...........

Állati termék: tejtermék, tojás, hal, baromfi, emlősök húsa

A megadott mozgástér elég tág ahhoz, hogy mindenki megtalálja a neki valót a szélsőséges állapotokban szenvedők kivételével. Általános szabály, hogy a többlet jegyeit viselő robusztus személyek étrendje csak mértékkel tartalmazzon állati terméket, azonban a törékeny, hiányos személyeknek szükségük lehet rá. A diófélék és a magvak koncentrált zsír- és fehérjetartalmuk miatt nagyon keveset szabad enni belőlük. A fáradtságot és a gyenge emésztést általában a túlzott gyümölcs- és gyümölcsléfogyasztás okozza, különösen trópusi gyümölcsök esetében.

Aki az említett arányoknak megfelelően táplálkozik, csak az első lépést tette meg a jóllét felé. Legalább ennyire fontos, hogy egészségesen párosított, egyszerű fogásokat együnk, ne habzsoljunk, olyan kiváló minőségű élelmiszereket vásároljunk és készítsünk, amelyek megfelelnek egyéni alkatunknak és állapotunknak, eleget mozogjunk, és még folytathatnánk a sort azzal a számtalan szemléletbeli tényezővel, amely az emésztésünket és általában az egészségünket befolyásolja. Következő tippjeinkkel csökkentheted az étrendedben lévő húsok és állati termékek arányát.

 

Így térj át a húsközpontú étrendről

1. Ha finomított gabonafélékhez szoktál, fokozatosan adj teljes gabonát a fehér rizshez vagy megszokott, finomított pelyheidhez. A teljes gabona magasabb tápanyagtartalma csökkenti a hús utáni vágyat. Azokat a termékeket is mellőzd, amelyek víz- és tápanyagveszteséget okoznak, például a fehér cukrot, a fehér kenyeret, a tésztát, a süteményt és a szeszes italt. Barátkozz a tengeri növényekkel: az ásványi anyagok teljes spektruma megtalálható bennük.

2. Növeld a zöldségek, és csökkentsd a hús arányát. A levesek, a raguk jótékonyan oldják a hús tömény jellegét.

3. Először a vörös húsokból (vagy általában az emlősök húsából), majd a baromfiból és a halból egyél kevesebbet.

4. Csökkentsd a tejterméket és a tojást is, különösen, ha silány minőségű. Sokan tapasztalják, hogy nem bírják a gabona alapú étrend és tejtermékek kombinációját (székrekedést és teltségérzetet okoz). A bőségesen fogyasztott tejtermék és a tojás sok, a gabona mérsékelt mennyiségű nyálkát képez, így együtt mértéktelen nyálkafelhamozódáshoz vezetnek.

5. Hogy simább legyen az átmenet, és ritkább az evési roham, jobb kevesebb állati terméket enni rendszeresen, mint alkalmanként sokat.

6. Amikor az ember mentálisan és fizikálisan kiegyensúlyozott, már kis mennyiségű állati termék is elég (vagy teljesen elhagyható). Ne siess, élvezd az élet változásának minden szakaszát! Általában könnyebb a változás, ha fokozatos az átmenet. Annak ellenére, hogy a jótékony változások már heteken belül megjelenhettek, az igazi átalakuláshoz évek kellenek. A megújulási folyamat harmonikus életmódot jelent.

 

Forrás

Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás
Édesvíz Kiadó

„Az étel mindig megfelelően működik, bár a hatása kevésbé markáns, sokkal gyengédebb, mint a gyógynövényeké és más gyógyszereké. Ugyan lassabban fejti ki a hatását, de sokkal alaposabban befolyásolja a test valamennyi rendszerét. Ha megelőzésre és kezelésre helyes étrendet állítunk össze, kevesebb gyógyszerre lesz szükség – ha szükség lesz egyáltalán.”

 

A Gyógyító táplálkozás a kínai orvoslás és táplálkozástudomány hagyományait társítja a növényi étrend gyógyító hatásaival foglalkozó modern nyugati kutatásokkal. Ez a korszakalkotó munka átfogó és értékes ismeretekkel gazdagítja olvasóit az egészséggel, az étrenddel, az alternatív gyógyítással, valamint számtalan növényi és állati eredetű táplálék gyógyító tulajdonságaival kapcsolatban.

Paul Pitchford tanár, táplálkozáskutató az ősi hagyomány szellemében inaskodással, a kelet-ázsiai orvostudomány mestereinek személyes útmutatása mellett szerezte szakképzettségét. Több mint három évtizedes működése alatt a távol-keleti filozófia egyesítő, holisztikus megközelítését ötvözte a Nyugat főbb táplálkozásterápiai elméleteivel, amivel új távlatokat nyitott az egészség és a gyógyítás előtt. A szellemi tudatosságot és az ebből fakadó útmutatást tartja a sokszínű élet, így a táplálkozás lényegének.

További információt a könyvről idekattintva, 
az Édesvíz Kiadó honlapján találsz >>

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL