GASZTRO

Egy falat Franciaország - Kakas vörösborban

Szerző:
Szabó Anna
Ilyenkor nyáron elmaradhatatlan egy jó bográcsozás, vagy grillezés. Persze tudjuk, hogy nem mindenkinek van rá lehetősége, hogy a szabadban készítse el az ebédet, így most egy olyan receptet hoztunk, melyet akár a lakásban, akár a szabadban is megfőzhetünk.

 

Hozzávalók

- kb. 2 kg-os kakas
- 6-7 dl vörösbor
- 2 db babérlevél
- 4-5 kakukkfű ág (vagy szárított kakukkfű)
- 20 dkg bacon
- 20 db savanyított apró hagyma (vagy gyöngyhagyma)
- 50 dkg gomba
- 2-3 ek kukoricaliszt
- 1 l csirke alaplé
- 1 ek sűrített paradicsom
- 10 dkg vaj
- 1 ek étolaj
- só
- őrölt fehér bors
- petrezselyemzöld

Elkészítés

A feldarabolt húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, egy kicsit állni hagyjuk, majd beletesszük egy tálba, a babérlevéllel, és a kakukkfűágakkal együtt, és felöntjük a borral. Kicsit igazítsuk el, hogy a bor lehetőleg mindenhol érje a húst, fedjük le a tálat, és éjszakára tegyük be a hűtőbe - hagyjuk másnapig pácolódni.

Egy serpenyőbe öntsünk olajat, adjuk hozzá az apró kockákra felvágott bacont, és kevergetve süssük szép pirosra. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vaj felét, tegyük bele az alaposan lecsepegtetett savanyított hagymát, folyamatos kevergetés mellett pár perc alatt pirítsuk szép aranybarnára, majd szedjük ki és tegyük félre. Most ebbe a zsiradékba tegyük bele a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt süssük zsírjára.

A pácléből szedjük ki a húst, alaposan csepegtessük le, papírtörlővel töröljük szárazra, majd minden darabját forgassuk bele a kukoricalisztbe. A páclevet tegyük félre, mert még szükség lesz rá.

A serpenyőbe, olvasszuk fel a maradék vajat, tegyük bele a lisztbe forgatott húsdarabokat, és hirtelen süssük szép aranybarnára. az elősütött húst tegyük egy nagyobb edénybe, és adjuk hozzá a kisütött bacont, a hagymát, a gombát, és a sűrített paradicsomot. A serpenyőbe öntsünk egy kevés csirke alaplevet, és addig keverjük, míg teljesen feloldódnak a sütés közben leragadt pörzsanyagok.
Öntsük rá a hús tetejére a vörösboros páclével, és a maradék csirke alaplével együtt, és egy kicsit rázogassuk össze. Fedjük le az edény tetejét, forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve, közepes lángon főzzük addig, míg a hús teljesen megpuhul.

Ezután egy evőkanál kukoricalisztet keverjünk simára egy kevés főzőlével, csorgassuk a hús közé, óvatosan rázogassuk össze, majd néhány perc alatt forraljuk ki, hogy a szaft kissé besűrűsödjön. (Keverni nem szabad, mert akkor a puhára főtt hús szétesik!) Ameddig a kakas fő, ízlés szerint készítsünk hozzá köretet, például galuskát.

Tálalás előtt szedjük a köretet egy tányérra, helyezzük rá a húst, és ízlés szerint kanalazzunk rá a raguból. Végül szórjuk meg a tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel, és így kínáljuk.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL