GYERMEK

Gyerünk a szabadba!

Szerző:
Szabó Anna
Végre itt a jó idő, mostantól vétek a szobafalak között tölteni a hétvégéket és az ünnepnapokat. Ha hozzám hasonlóan te sem rajongsz a zsúfolt játszóterekért, és a városközponti, zsebkendőnyi zöld gyepért, nézz körbe velem, hová érdemes elindulni – kisgyerekkel is! (A teljesség igénye nélkül.)

 

Kirándulóhelyek Budapesten és környékén


Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb kirándulóhelye a Normafa. Nem véletlen, hogy annyi írót, költőt ihletett meg a Budai hegyek között fekvő hely. Biztos lehetsz benne, hogy az egész család jól fog szórakozni, ha ellátogattok ide. Többféle módon is megközelíthető: busszal, a Fogaskerekű vasúttal, de a Gyermekvasutat is igénybe vehetitek. Az autót érdemes a városban leparkolni, és egy időre elfelejteni. Egyrészt azért, mert odafent nincs sok lehetőség a parkolásra, másrészt pedig igazi élmény lehet a gyerekeknek, ha érdekes közlekedési eszközökön utazhatnak. A bátrabbak (edzettebbek) gyalog is nekivághatnak a túrának, ez még babakocsival sem lehetetlen vállalkozás, hála a jól kiépített gyalogutaknak.

Ha szeretitek a természetet, de nem szívesen engedtek a megszokott kényelemből, ajánlom figyelmetekbe a Budakeszi Vadasparkot. A Budapest környéki hegyekben megbújó vadasparkot autóval, tömegközlekedéssel, de akár gyalog is elérhetitek. Egyedi szolgáltatás náluk, hogy a városi babakocsit a bejáratnál túra babakocsira lehet cserélni, nagyobb gyerkőcökhöz pedig kiskocsit kölcsönözhettek, hogy könnyebb legyen a séta. Találtok itt igényesen kialakított WC-t és mosdót, sőt pelenkázó helyet is. Igazán családbarát kirándulóhely, házi- és vadállatokkal, növényekkel, friss levegővel.

Ha már Budapesten jártok (vagy ott éltek), semmiképp se hagyjátok ki a programok közül a Gyermekvasutat. Maga a kisvasút is rengeteg élményt kínál, de az útvonala mentén is sok látnivalót találtok. Ilyen például a zugligeti Libegő, melyből egyedülálló látkép nyílik Budapestre.

Aki nem rest utazni egy kicsit, látogassa meg a Budapesthez közeli Etyeket, ahol több, gyönyörű környezetben fekvő horgásztó is csalogatja a kirándulni vágyókat. Közülük a Zoltán-tó igazi családbarát "kalandpark", a kicsik számára játszótér és mini állatkert teszi feledhetetlenné a kirándulást. Igaz, napijegyet kötelező váltani, ám ezért cserében haza is vihetitek a horogra akadt zsákmányt, s nem mellesleg igazán aktív, természetközeli kikapcsolódásban lesz részetek.
 


Szintén kihagyhatatlan a szentendrei skanzen, ahol a gyerekek visszautazhatnak az időben, szó szerint is, hiszen a korhű részletekkel felszerelt Skanzen Vonat 4,4 km hosszú útvonalon szállítja utasait a múzeumon keresztül. Igaz, a kicsiket aligha fogja mélyen érinteni a látogatás néprajzi vonatkozása, ám a megszokott környezetből való kiszakadás biztosan nagy hatást gyakorol rájuk, s nem mellesleg ti, szülők is megismerkedhettek egy régvolt világgal.

Nyugat-Magyarország


Igazi csemege a növénykedvelőknek a Vas megyében található Jeli Arborétum. Térképen ugyan nem jelölik a települést, lévén, hogy az már a középkorban elpusztult. Az arborétumhoz legközelebb eső helység Kám, a 8-as és a 87-es út kereszteződésénél. Habár az arborétum legnagyobb vonzerejét a virágzó rododendronok jelentik, jobb, ha kisgyerekkel nem ebben az időszakban látogatjátok meg a növénygyűjteményt. Ilyenkor ugyanis hatalmas a tömeg, és kevés a parkolóhely. Az év más szakaszaiban is tökéletes kikapcsolódást ígér az arborétum, s ha virágzó rododendronokat nem is, azért megannyi más gyönyörű növényt láthattok a séta során.

Hazánk egyik legcsodálatosabb erdei vasútja a Gemenci Erdei Vasút, melynek kiindulópontja Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban található, végállomása pedig a Szekszárdtól 6 km-re fekvő Bárányfok. Az útvonal mentén több megállóhelyen is lehetőség van a vonatból kiszállni, rövid sétát tenni a semmihez sem fogható gemenci erdőben. Ha szerencsétek van, egy-két szarvas, őz, vagy vaddisznó is feltűnik a távolban, s ez messze nagyobb élmény gyereknek-felnőttnek egyaránt, mint ugyanezen állatokat kerítés mögött látni.

Legalább egyszer az életben (ámbár utána úgyis visszavágysz majd) mindenkinek végig kellene járni a Cuha-völgye Tanösvényt, melynek kiindulópontja a bakonyi kis faluban, Vinyén található. Évszázados fák alatt bujkálni, kristálytiszta forrásvizet kortyolni, mezítláb a sebesen szaladó Cuha vizébe gázolni, végül a szállásra visszatérve "nagyi tükörtojását" falatozni igazi, személyiségfejlesztő tréning kicsinek, nagynak egyaránt.


A Balatont, ugye senkinek sem kell reklámozni? Sokan szidják, divatosabb manapság az Adria, azt azért mégsem hallottam még, hogy valaki megbánta volna a magyar tenger partján töltött napokat. Ha unalmasak, vagy túl zsúfoltak a strandok, kisgyerekkel mindenképpen érdemes ellátogatni a balatonedericsi Afrika Múzeum- és Állatkertbe. Alapítója, a néhai Dr.h.c.Dr. Nagy Endre vadászati és néprajzi gyűjteményének nagy részét láthatjátok itt, nemcsak a kiállítótermekben, de a múzeum környezetében is állatokkal találkozva.

Még nagyobb lesz a hatás, ha a kirándulást nem a szárazföldre, hanem a vízre szervezitek! Többféle kirándulóhajóval is nekivághattok Budapestről indulva a Dunakanyarnak, s egész biztosan feledhetetlen látványban lesz részetek. A műszaki beállítottságú kisfiúk testközelből is megcsodálhatják milyen egy igazi hajó, ábrándos kislányok pedig gyönyörködhetnek a Duna-parti látványban. S, ha kiköt a hajó, irány Visegrád, vagy Szentendre, ahol szintén megannyi felfedezésre váró látnivaló van!

Kelet-Magyarország


Az ország észak-keleti vidékét méltatlanul elhanyagoljuk, ha kirándulásokról esik szó (és egyébként is), pedig a környék egyik legfőbb erőssége a turisztikában rejlik. Képzeletbeli sétánkat egészen fentről kezdve, ajánlom minden kisgyerekes szülő figyelmébe a pálházi kisvasutat, mely hazánk legrégebbi keskeny nyomtávú vasútja. Útvonala Pálháza és Kőkapu között húzódik, varázslatos tájakon visz keresztül, hogy végül az ez esetben túlzásnak egyáltalán nem nevezhető, festői szépségű zempléni kistelepülésre szállítsa utasait. Kőkapu és Rostalló állomások között húzódik a Páfrány tanösvény, melynek hossza 2226 m, szintkülönbsége 70 m. Kicsik számára is komolyabb nehézség nélkül, csobogó patakok, vadon élő kisállatok, növényritkaságok mentén végigjárható túraútvonal.

Még mindig Észak-keleten maradva, a Bükk hegységben találhatjuk Miskolctapolcát. A történelem iránt érdeklődőket bironyára az őskorból megmaradt emberi telephely érinti majd meg leginkább, a víz szerelmesei hattyúk társaságában csónakázhatnak, vagy vízibiciklizhetnek egyet a Csónakázó tó vizén, a természetbarátok növényritkaságokat csodálhatnak meg, a nagyok kalandparkban tehetik próbára a bátorságukat, a kicsik hatalmas játszótér megannyi izgalmas játékát élvezhetik. Jó levegő, szép környezet, szelíd mókusok, ja és Barlangfürdő a nagymaminak (illetve bármely korosztálynak). Kell ennél több?

Nyíregyháza üdülőövezetében található a Nyíregyházi Állatpark, mely a szó legszorosabb értelmében véve park. Az állatok már-már természetes környezetükben, sőt bizonyos fajok (és nem csak az ember!) szabadon sétálgatva megtekinthetők. Semmi meglepő nincs abban, ha a gyűrűsfarkú maki megnyalja a kezedet, de víz alóli leshelyről láthatjátok a jegesmedvék, vagy az oroszlánfókák etetését is. Az állatpark mellett strandfürdő, falumúzeum és parkerdő nyújt kikapcsolódást az egész család számára.


Unalom a kirándulás közben?


Ez bizony előfordulhat, a kicsiknek olykor semmi sem elég jó. Ne mérgelődj, és ne keseredj el, inkább találj ki valami vidám játékot! Vízparton, parkban például leheveredhettek a fűbe, és bámulhatjátok a felhőket. Vajon milyen formát rajzolnak ki? Az győz, aki a legtöbb érdekes alakzatot találja meg a felhők között. Izgalmas és tanulságos erdei játék - bár igényel némi előkészületet és utómunkát - ha oda nem illő tárgyakat keresgéltek az erdei ösvényeken. Egy tasakba készíts elő kisebb tárgyakat (ruhacsíptetőt, befőttes gumit, golyóstollat, stb.), és egy kijelölt terepen helyezd el őket egyesével a fűben. A feladat: keresd meg, és gyűjtsd össze, ami nem való az erdőbe! Jó, ha van nálad lista a kihelyezett tárgyakról, még véletlenül se maradjon szemét az erdőben!

Érdemes a kirándulás előtt megfelelő figyelmet fordítani az egészségvédelemre is. Legyen nálatok naptej, rovarriasztó (bár a kullancsok ellen a leghatékonyabb védekezés a hosszú ruházat), tiszta víz, sebtapasz. Odahaza pedig gondosan ellenőrizzétek le magatokat, nem szereztetek-e be valamilyen nem kívánatos vendéget!

A világjárás közben ne feledkezzetek meg róla, hogy e hétvége, május 1.-je, egyben anyák napja is! A gyerkőcök szedjenek egy-egy szál virágot az anyukáknak, az anyukák pedig öleljék jó szorosan magukhoz gyermekeiket, és persze az apukákat is. Hiszen az anyaság örömének megéléséhez ők is nélkülözhetetlenek.


Kellemes kirándulást, boldog anyák napját!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL