KÖZÉRZET

HPV - Minden második nő fertőzött! Lehet, hogy Te is?

Szerző:
Szabó Anna
Nincs öngyógyulás, mert ha két éven belül el is tűnik a betegség, kialakulásának esélye a következő években szinte 100%-os. Viszont minden második nő megbetegszik benne. Ez a HPV, mely fő okozója a méhnyakráknak, annak a daganatos betegségnek, melyben évente 500 magyar nő hal meg.


A humán papilloma vírus tulajdonképpen nem is egyetlen korokozó, hanem megában foglalja vírusok egész családját. És nem csak a méhnyakat, hanem a különböző nyálkahártyákat, a garatot, a gégét, de a genitáliák környékét. A bőrön például puha, rózsaszín – könnyen eltávolítható – szemölcsök formájában jelentkezik, de a nyálkahártyába jutva már rosszindulatú daganatos betegségekhez vezethetnek.

 

A beférkőzés

Bármily meglepő, korábban fel sem merült, hogy a daganatokat vírusok is okozhatják, pedig ma már tudjuk, hogy a rák kialakulásáért nagyrészt ők a felelősök. Mivel gazdatestre van szüksége a szaporodásra, nem elhanyagolható, mennyi időt és energiát szánsz a folyamatos szűrésekre, valamint egészségedre.

A HPV-fertőzés szexuális úton terjed, és az óvszer nem nyújt ellene védelmet. A szex minden formájával terjed, talán ezért is napjaink egyik leggyakoribb nemi betegsége. Férfiaknál nagyrészt semmiféle tünetet nem okoz, hiába fertőzött HPV-vel, esetükben nem betegít. Fontos tudni azonban, ha párkapcsolatban élsz, és diagnosztizálják a betegséget nálad, a párodnak is meg kell gyógyulnia, mert addig folyamatosan újrafertőzhet, míg ez nem történik meg (függetlenül attól, hogy orális vagy hüvelyi… szexet űztök). Míg nőknél sokkal könnyebben, egyszerűen behatol a méhnyak felszínét borító hámszövet sejtrétegébe, itt pedig nemcsak hogy életben marad, hanem szaporodni kezd.

Rákot úgy okoz a humán papilloma vírus, hogy először kikapcsolja a sejtekben található védekező mechanizmusokat, melyeknek éppen a sejtek saját DNS-kód ellenőrzése lenne a feladatuk. Ezt kiiktatva beférkőzik a sejtekbe ezáltal érzékenyebbé válva a környezetből érkező rákkeltő hatásokra, szabálytalanul kezd osztódni daganatos sejtté alakulva. 

 

Rémálmunk, a méhnyakrák

10-20 évig élhetsz úgy HPV-fertőzéssel, hogy nincs számodra tünete. Leggyakrabban rákszűrésen ismerik fel, de nem egy olyan esetről hallani, amikor a szűrést követő fél év elég volt a daganatos megbetegedés kialakulásához. Éppen ezért kell azonnal orvoshoz fordulnod, ha bármilyen nőgyógyászati gondod adódik. Daganat kialakulását jelezheti a rendszertelen vérezgetés – amit hajlamosak vagyunk a stresszre fogni és nem foglalkozni vele –, a kellemetlen szagú, gyakori sárgás hüvelyi folyás – tehát nem mindig a gombásfertőzés okozhatja –, de a véres vizelet is. A legvészjóslóbb jelek közé pedig az alhasi és a deréktáji fájdalom tartoznak.

 

HPV-vel fertőzve

Ha orvosod diagnosztizálta nálad a fertőzöttséget, ne ess egyből kétségbe! Egyrészt, mert a lélekállapotod nagyban befolyásolja gyógyulási esélyedet, másrészt, mert gyógyítható. De ezért tenned kell. Orvosod ebben az esetben a pasid kivizsgálását is javasolni fogja, majd olyan kezelést rendel el, melynek során az immunrendszeredet ösztönzik, hogy szervezeted kigyógyítsa magát, és legyőzze a fertőzést. Ha már a méhszájon elváltozást okozott a HPV, akkor valószínűleg kisebb-nagyobb műtéti beavatkozásra lesz szükséged.

 

A méhnyakrák előtt és azon túl

Ki ne tudná már, hogy a méhnyakrákos esetek döntő százalékáért a HPV a felelős? De a fejnyaki, és a nők esetében kimutatott szájüregi-, garat-, nyelv- és gégerák kialakulásában is egyre többször a HPV okolható.

A veszély tehát sokkal nagyobb (és rejtőzködőbb), mint először gondolnánk. Védekezz ellene, míg megteheted: szánd rá magad a rendszeres, évenkénti rákszűrésre, kérd orvosod tanácsát a HPV-szűrésről és a védőoltásról. Bármennyire kényelmes az óvszer adta biztonságba kapaszkodni, nem ad 100%-os védelmet. Igaz, a védőoltás sem, de a méhnyakrákos esetek 70%-kal csökkentek általa. Ennek tudatában már érdemes elgondolkodnod a lehetőségekről.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL