GASZTRO

3 isteni karácsonyi puding - Mind a 10 ujjadat megnyalod!

A karácsonyi puding hagyományos megédesítője, elválaszthatatlan kísérője az év legnagyobb ünnepének. A hagyomány azt tartja, hogy ahányszor valaki a karácsonyi pudingból eszik, annyi boldog napot tölt majd a z elkövetkező esztendő során.

Így hát mindenki kétszeresen is igyekszik kivenni részét a pudingból. A karácsonyi pudingnak sokféle változata van. Vidékenként, sőt családonként őriznek hagyományos pudingrecepteket.

A pudingkészítéshez mindenekelőtt - idő kell. Az évszázados szokásoknak megfelelően a karácsonyi pudingot faggyúból vagy birka esetleg marha zsírból készítik. Természetesen készíthetjük többféleképpen is. Receptjeink segítenek ebben...

 

1. Hagyományos karácsonyi puding


Hozzávalók

- 25 dkg cukrozott narancs- és citromhéj,
- 8 dkg mazsola,
- 12 dkg kandírozott cseresznye,
- 12 dkg mandula,
- 40 dkg finom marhafaggyú,
- 40 dkg zsemlemorzsa,
- 8 tojás,
- só,
- 0,25 l barna sör,
- rum vagy konyak.

Elkészítés

A cukrozott gyümölcsöt és a narancs- és citromhéjat, a mazsolát, a kandírozott cseresznyét finomra vágjuk, hozzáadjuk a héjától lehántott, megőrölt mandulát, valamint a ledarált finom marhafaggyút, a zsemlemorzsát, a tojásokat, egy csipetnyi sót, a barna sört, és mindezt 6 evőkanál rum vagy konyak segítségével tésztává gyúrjuk.

A tésztát kikent pudingformába öntjük, befedjük, és kb. 6 órán át gőzben főzzük. Ezután még kb. 12 órát hidegen pihentetjük, majd karácsony napján még egyszer 6 órán át gőzöljük. Tálaláskor rummal öntjük le, és meggyújtjuk. Adhatunk hozzá rummal kevert baracklekvármártást vagy konyakos vajmártást.


2. Modern karácsonyi puding


Hozzávalók

- 33,5 dkg mazsola,
- 3 dkg mandula,
- 3 dkg vegyes csonthéjas,
- 6 dkg liszt,
- ¼ teáskanál szerecsendió,
- ¼ teáskanál fahéj,
- ½ teáskanál só,
- 3 g egész mandula,
- 45 dkg vaj, pálmaolaj és egy kis rizsliszt,
- 11 dkg zsemlemorzsa,
- 7,5 dkg barna cukor,
- 3 db tojás,
- 4 evőkanál brandy,
- 12 dl tej,
- 1 evőkanál vaj a tepsihez.

Elkészítés

Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Elegyítsük a zsírt vagy vajat, a zsemlemorzsát és a cukrot a száraz hozzávalókhoz. A tojásokat is adjuk hozzá. Keverjük bele a brandyt és a tejet. Kenjünk ki egy pudingos tálat vajjal vagy zsírral, tegyünk rá egy zsírpapírt, majd kenjük ki azt is. Öntsük bele a masszát, fedjük le egy konyharuhával és egy fedővel, úgy, hogy ne kerülhessen bele víz.

Tegyük egy fazékba, amibe forró vizet öntünk. Tartsuk benne 6 órán keresztül, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt távolítsuk el rongyot és a zsírpapírt, tegyük a hűtőbe addig, amíg nem tálaljuk. Brandy-s vajjal kínáljuk. Ehhez 10 dkg vajat összekeverünk 4 evőkanál brandy-vel, és egy nagyobb narancs reszelt héjával.


3. Angol karácsonyi puding


Hozzávalók

- 35 dkg liszt,
- 1 teáskanál só,
- 1 kávéskanál darált szerecsendió,
- 35 dkg margarin,
- 22 dkg kristálycukor,
- 22 dkg barna cukor,
- 22 dkg apróra vágott vegyes gyümölcs,
- 22 dkg alma,
- 4 evőkanál konyak,
- 3 tojás,
- 0,15 l tej,
- 17 dkg mandula,
- fél teáskanál fahéj,
- fél teáskanál gyömbér,
- 35 dkg kenyérmorzsa,
30 dkg mazsola,
- mogyoró és cseresznye, valamint narancs és citromhéj.

Elkészítés

Egy nagy tálban összekeverjük az összes száraz hozzávalót. A tojást, konyakot és a reszelt héjakat összekeverjük, majd hozzáadjuk a száraz anyaghoz. Miután ez megvan, annyi tejet adjunk hozzá, hogy a kanálról éppen csak puhán leessen. Három lábos vizet felteszünk forralni. Veszünk három különböző méretű pudingformát és kikenjük zsírral. A kikevert masszát betöltjük az előkészített formákba, ezután a formákat befedjük alufóliával. A formákat behelyezzük a vízzel teli lábosokba és kigőzöljük. A kisebb formát kevesebb ideig, míg a nagy formát többet főzzük. Amikor a pudingok megfőttek hagyjuk kihűlni őket. Hűvös helyre tároljuk. A tálalás előtt újra ki kell gőzölni.

Tálaláskor vaníliakrémmel, rummal kevert vajjal tálalhatjuk. Tetejére rumos cseresznyét és tejszínhabot is rakhatunk.

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL