GASZTRO

Az igazi, ízletes húsleves

Szerző:
Szabó Anna
Kedves Olvasó! Itt az ideje, hogy megtanulj egy olyan receptet, mely a főétkezés alapja, betegségek gyógyszere, és minden jó háziasszony nélkülözhetetlen kelléke.

A jó húsleves titka, hogy lassú tűzön, sokáig készül. Előnyös tulajdonsága, hogy nem kell órákig ácsorogni mellette, ezért akár egy kis házimunka mellett, netán szeretkezés közben vidáman elrotyoghat magában a gázon.

Nyomtasd ki, és jól tedd el ezt a receptet anyukádtól örökölt gyűjteményedbe, hiszen ez lesz majd sikered egyik nagy titka! Minden belevaló férfi imádja ugyanis a feledhetetlen húslevest!


Hazafelé menet a munkából, ugorj be a boltba, és szerelkezz fel a hozzávalókkal:


Mit kérj a hentesnél?

- 1 kg marharostélyost
- csontos, bőrös csirkemellet
- 2 db vastagabb pulykanyakat
- karalycsontot

A zöldségespultról:

- fél karalábé
- 1 zeller (akkora legyen, mint a karalábé)
- 2-3 szál zellerzöldjét
- egy méretesebb krumpli (legyen a karalábéhoz hasonló méretű)
- karfiol (nem olyan fontos, ha kimarad a levesből, az sem baj, ezért nem kell belőle olyan sok)
- kelkáposzta (kisebb méretű is elég)
- sárgarépa (ízlés szerint néhány szálat, de ne spórolj vele!)
- fehérrépa (szintén)
- 1 paradicsom (lehetőleg ne koktélparadicsom legyen)
- 1 zöld paprika
- 1 vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kis zöldborsót is tehetsz bele, amikor már majdnem kész a leves
 


Fűszerek:
- 1 marék fekete bors (egész, nem őrölt!)
- Extra fontos kellék: 2 db Maggi tyúkhúsleves kocka – ez megbolondítja!

Ha nincs kellő méretű fazekad, azt is szerezz be, mielőtt nekilátnál a főzőcskének!


Hogyan láss hozzá?

Nagyon fontos, hogy mindent alaposan tisztíts meg, mielőtt belehelyezed a fazékba! A húsokat jól mosd meg, a zöldségeket pucold meg. Néhány zöldséget kicsit korábban kell kivenni a levesből, mint a többit, mert különben nagyon szétfőnek, és túl intenzív ízt adnak a levesnek. Ilyen például a karfiol.

A lényeg: Miután megtisztítottad a hozzávalókat, fogd a szuper lábasodat és önts tele jó sok hidegvízzel. Ezután szépen helyezd bele a húsokat!

Az a bizonyos hab:
Amikor megjelenik a hab, a készülő leves tetején, szűrd le, akár kanállal, akár szűrővel, ezt a műveletet többször is megismételheted, miközben fő a leves.

A lehabozás után jöhetnek a zöldségek! Azért csak most, mert a vitamin ilyenkor tud a legjobban kioldódni belőlük, hiszen ekkorra a hús zsírja már kezd kifőni.

Ha nem fér el benne ennyi minden, akkor se add fel, a répákat óvatosan beledugdoshatod még, hogy mindenhova jusson belőle.

És akkor vérge elmehetsz a dolgodra. A leves szépen, lassan fődögélhet, néha azért pillants rá és kóstold meg, hogy elég sós lesz-e. Figyelj a hagymára, hogy mennyire főtt szét, ha úgy látod, hogy kezd szétesni, nyugodtad hajítsd bele a szemétbe, így nem úszkálnak majd darabkák a gyönyörű szép levesedben.

Ez a leves, bizony akár három órán át is főhet, mire minden hús kellően megpuhul. Ennek ellenére megnézhetsz közben akár két dvd-t is, el lesz az magában.

Ne feledd, hogy végig lassú tűzön főzd, és semmiképp se kevergesd meg, mert attól zavaros lesz a leves!

Amikor minden megpuhult, óvatosan szedd ki a zöldségeket és a húst, hagyd leülepedni a levest és öntsd át egy üveg jénaiba! Azért ebbe javasoljuk, mert így szépen látszik majd a leves aranysárga színe!


Eztuán szórj a tetejére apróra vágott petrezselymet!

Erős pistát, sót, borsot, és a zöldségeket, meg a külön tálba helyezett húsokat helyezz az asztalra.

Végül, de nem utolsósorban, ne feledd a tésztát! Nagyon finom lehet csigatésztával, de az igazi mégis a cérnametélt lesz! Pár perc alatt elkészül, amíg megteríted az asztalt.

Mire barátod hazajön a munkából, te már készen állsz egy tartalmas, napokig ehető egészséges étellel! Ugye, nem is volt olyan ördöngős?

Jó étvágyat!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL