ÁLLATI CUKISÁGOK

Híres-neves cicák

Szerző:
Szabó Anna
Mi háziasítottuk őket, vagy szimplán csak elfogadtuk jelenlétüket? Élvezzük társaságukat és közben engedünk a csábításnak, hiszen míg selymes bundájukat simogatjuk, addig újra gyermeknek érezhetjük magunkat, mint akinek titkos játszópajtása akadt? Kalandozzunk a történelem híres macskáinak világába…

 

Azt hihetnénk a macskák teljességgel öntörvényű és tőlünk, emberektől független lények, pedig a történelemben számos példa mutatja, milyen szoros barátság létezhet macska és ember között.


Egy valamire való cica nem csak emberrel, hanem másik állattal is ápolhat szoros barátságot


Ilyen cica volt All Ball, akinek Kokohoz, a nőstény gorillához fűződő barátságáról 1987-ben könyv is született. A mintegy 1000 kézjellel kommunikáló gorillának élete során több cicája is volt, minden cicát gyengéd szeretettel vett körül, és haláluk után hosszasan gyászolta őket.


Jó néhány bársonytalpú írta be magát a legek könyvébe is, hogy a teljesség igénye nélkül csak néhány példát említsünk. Dusty egy Texas-i nőstény macska élete 17 éve során 420 utódot hozott a világra.

1998. április 04.-én halt meg a világ leghosszabb kort megélt kandúrja, Granpa, a szfinx, aki gazdái elmondása szerint 34 évet és 2 hónapot élt. De a rekordok sora itt nem ért véget, a világ legtöbbet utazott cicája: Hamlett, aki 965 600 kilométerre került elő otthonától – Torontótól - miután ott felszállt egy repülőgépre, és nyoma veszett. A cicus 7 héten át bolyongott a nagyvilágban, mire előkerült.


Jó néhány példány méreteinek köszönhetően vált híressé


Himmy, aki a világ legsúlyosabb ivartalanított kandúrjaként vonult be a történelembe, 21,3 kilót nyomott. A mázsáláskori körméretei: nyaka 38, törzse 83, a hossza pedig 96,5 centi volt. Sajnos méreteiért keményen megfizetett, ugyanis mindösszesen 10 évet élt! Ezzel szemben Litty, aki - mint a legidősebb anyaállat vonult be a bársonytalpak történelmébe, 1987 májusában 30 évesen, még két cicának adott életet.

Természetesen a legnagyobbak mellett felvonulnak a legkisebbek is. Itse Bitse, mint a legapróbb kifejlett macska, a maga 9,52 centis magasságával, és 38,1 centi hosszúságával döntött rekordot. De kövesse őt a sorban a leghosszabb! Snowbie, a tacskókat megszégyenítő 103 centi hosszúságot ért el, melyből 31 centis tekintélyes farkincával rendelkezett. 1997-ben így lett ő a világ leghosszabb macskája, a cicus ekkor 33 centi magas és 21 kilogramm volt. De a legfurcsább rekord talán Jake-é, a vörös kandúré, aki 28 lábujjával állított fel Guinness-rekordot.


A számítás módjára én is kíváncsi lennék, hogyan összesíthették Towser kimagasló hőstettét, miszerint élete 24 éve alatt 28 899 egértől szabadította meg gazdája portáját! Mindezek mellett számtalan patkány és nyúl múlt ki karmai között a skóciai Glenturret szeszfőzdében, ahol szobrot állítottak emlékének. A sor vége láthatatlan, hiszen kedvenc cicáink osztoznak velünk örömünkben, bánatunkban és otthonunk melegében. Sorozatunk következő részében letűnt idők híres embereinek macskáiról olvashatnak a cicák rajongói.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL