GYERMEK

Így válassz iskolatáskát csemetédnek!

Szerző:
Szabó Anna
Pillanatok alatt itt az augusztus és az áruházak, írószerboltok megtelnek a szükséges tanszerek listáját szorongató szülőkkel és csemetéikkel. Akár most kezdi a sulit az oviból épp csak kilépő gyermekünk, akár már évek óta koptatja a padokat, iskolatáska mindenképpen kell. Néhány dolgot nem árt tudnunk a körültekintő választáshoz.

 

Hát a hát?


Az egészségügyi állásfoglalás kimondja, hogy egy alsó tagozatos gyermek táskájának súlya nem haladhatja meg a testtömegének 10 százalékát. Egy tavalyi felmérés szerint azonban ez a feltétel számos esetben nem teljesült, gyakran 6-8%-kal is súlyosabb terhet cipeltek a kicsik.


Noha az azonos korú iskolások közt is vannak eltérő teherbírásúak, a testsúly mellett az izomzat fejlettsége is igen mérvadó. Emellett nem is az okozza a legfőbb problémát, hogy a gyermek súlyt cipel, hanem az a tény, hogy - főleg a nagyobb diákok - csupán egyik vállukon hordják a tanszereiket. Az egyenetlen súlyelosztás pedig bizony okozója lehet egy későbbi gerincferdülés kialakulásának.

Ebből kifolyólag javasoljuk, hogy legyen az egyik legfontosabb szempont a táska súlya. Érdemes tájékozódni előre, hogy a gyermeknek mennyi tankönyvet, füzetet, eszközt kell majd cipelnie, és lesz-e módja arra, hogy egyes könyveket, tornazsákot, technika- és rajzfelszerelést bent hagyjon az iskolában. (Ha tanácstalanok vagyunk, a leendő tanító néni vagy idősebb gyerekek szülei segítségünkre lehetnek.)


A legtöbb iskola a legkisebbek számára biztosítja ezt a lehetőséget, így a padban, vagy az osztályteremben elhelyezett szekrényben, fogason helyet kapnak a nem minden nap használatos felszerelések. Ma már számos intézmény a felsősök illetve középiskolások részére is segítséget nyújt ebben a kérdésben, folyosókon felállított szekrények formájában, de nem ez a megszokott. Olyan iskola is akad, ahol az igazgató engedélyével egy erre a célra szakosodott cég elhelyez a tanulói igényeknek megfelelő számú szekrényt a folyosókon, így napközben a diákok csak az adott órára szükséges holmit veszik ki onnan. Természetesen, mint mindennek, ennek is ára van, mely nyilvánvalóan a szülők zsebét terheli.

Mit érdemes még figyelembe venni?


Széles a választék már manapság, az elsősöknek kínált téglatest alakú, merev falú táskáktól a legújabb rajzfilmőrület figuráival díszítetteken át a sportos, márkás hátizsákokig.

Nagyon népszerűek ilyen tekintetben is az online aukciók, de az iskolatáskát mindenképp fel kell próbálni. Ha akár pénzmegtakarítás okán mégis így szeretnénk megvenni, és a kedvünkre való darab kapható az üzletekben is, akkor keressük fel a csemeténkkel a boltot, próbáltassuk fel vele, így rendeléskor szinte biztosra mehetünk.

A táskát felnőttként megemelve a „Hű, de könnyű!" – érzést kell tapasztalnunk, de emellett nem árt megvizsgálni az anyagot, a kivitelezést, a varrások minőségét. A belsejét tekintve hasznos, ha több zsebet, rekeszt is találunk, így könnyebben elrendezhetők a tanszerek, és a gyermek is hamar megtalálja majd benne a szükséges holmit, nem kell hosszú percekig keresnie a táska mélyén mondjuk a tolltartót vagy a vonalzót.


Vizsgáljuk meg a táska alját is, hogy elég erős anyagból készült-e, illetve ha a talpára állítjuk, megáll-e stabilan. Ha kisiskolásnak vásárolunk, érdemes becsatolhatót választani; nagyobbaknak már jöhet a cipzáros változat. Ez utóbbi minőségét is érdemes közelebbről szemügyre venni, mivel a gyakorta előforduló keskeny húzózár esetleg rövid idő után megadhatja magát, míg a szélesebb, erősebb fogazatú változat tovább tart.


Amennyiben megtehetjük, olyat válasszunk, amely merevített hátrésszel, légáteresztő anyagból készült, rásimul a gyerek hátára és jó a tartása. Nem kell megijedni, nem nyomja majd erőteljesen a gyerkőcünk hátát, mert a kényelem érdekében általában ezek vékony szivacsréteggel is el vannak látva, ahogyan a pántok is, melyek a vállára illeszkednek.

És ha már az illeszkedésnél tartunk, gondoljunk a téli időszakra is, amikor csemeténknek kabáttal együtt kell majd hordania, így vizsgáljuk meg a pántok hosszát, állíthatóságát is. Nem árt, ha fényvisszaverő alkalmatosság is található a táskán, amennyiben a gyermek már egyedül közlekedik.


Bár egy jó minőségű, tartósnak mondható táska nem olcsó, de talán megéri befektetni, ha nem szeretnénk fél év múlva újat vásárolni, csak azért, mert tönkrement. Adott esetben egy kis varrás, esetleg cipzárcsere segít a problémán, amennyiben ez a táska felépítése ezt engedi, de ha tehetjük, ne reszkírozzunk.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL