ÁLLATI CUKISÁGOK

Álvemhes a kutyád? Erre figyelj!

Szerző:
Szabó Anna
Minden szuka kutya gazdájának vannak „rémálmai”. Ezek közül az egyik a tüzelést követően kialakuló álvemhesség. A jelenség bármely ivaros szukánál jelentkezhet, hiszen az ivarzás, vagyis a tüzelés után hasonló hormonális folyamatok indulnak be, mint a vemhesült kutyák esetében.

 

Természetesen a folyamat egyénenként változó mértékben jelentkezhet, egyes szerencsés kutyák nem, vagy alig, míg mások komolyan megszenvedik, amivel szívfájdító perceket szerezhetnek nekünk, aggódó gazdiknak. Az egyetlen biztos módszer ennek kivédésre a kutyák ivartalanítása lenne, ami szerencsére hazánkban egyre elterjedtebb, hiszen nem csak az álvemhesség, de a nem kívánt vemhesülés, valamint az ivarszervekben megjelenő tumorok is megelőzhetőek vele. Nem beszélve arról, hogy nem kell évente kétszer attól tartanunk, hogy az utcáról az udvarunkba belógnak és kárt okoznak a kan kutyák, de a séták során sem kell elkerülnünk a „kanos” gazdikat!

Mégis mit tegyünk, ha szembesülünk vele, hogy kedvencünk álvemhes?


Érdemes tudni, hogy mielőtt az ember háziasította a farkast, a farkas falkában utódokat a világra hozni kizárólag az alfahímnek és az alfaszukának volt joga. Az utódok nevelésébe ugyanakkor a rangsorban a vezérszuka alatt álló nőstény farkasok is besegítettek. Ahogyan azt nagyobb létszámú kennelekben ma is megfigyelhetjük, a szukák többnyire kis eltéréssel, de egy időben kezdenek tüzelni. Így könnyen akadt a falkában olyan pótmama, akinek a szervezetében pontosan a kölykök születésével egy időben a tejelválasztást serkentő hormon, a prolaktin szint fokozódott, így az anyai ösztönöket is felerősítette. Az álvemhesség tehát nem betegség, még ha ijesztő tüneteket is produkál, csupán egy állapot, melyet a prolaktin szint emelkedése okoz a tüzelést követő körülbelül 8. héten


Mik is ezek az ijesztő tünetek?

Kedvencünket nem csak fizikailag, de mentálisan is megterheli ez az állapot!
Körülbelül egy hónappal a tüzelés után emlői fájdalmasan melegek és duzzadtak lesznek, hiszen a test felkészül a „meg nem születendő kölykök” táplálására. A has körméretei is megnövekedhetnek. Sokan félreértik a kutya jelzéseit, mikor mindenféle pihe-puha játékot gyűjt a vackába, majd kölykeiként gondozza őket. 

Ilyenkor kedvencünk a megtévesztő jelek ellenére sem akar anyuka lenni! Pusztán egy hormonzavar következtében készül az anyaságra. De nincs tisztában, azzal, mi történik vele, és nem segítünk, sőt ronthatunk a helyzeten, ha a következő tüzeléskor befedeztetjük! Tévhit, hogy ha „kibabázza magát” akkor megnyugszik, sajnos a soron következő tüzelésnél, ha erre hajlama van, visszatér az álvemhesség! Megelőzni kizárólag az ivartalanítással lehet.



 Sokszor a megduzzadt emlőket a kutya addig nyalogatja, míg az okozott hámsérülést is kezelni kell. Extrém esetekben az állat eljuthat addig, hogy a 8. hét végén szülési fájdalmai is lehetnek! Ha kedvencünk ilyen tüneteket produkál, érdemes felkeresni kezelő orvosát, és kikérni a tanácsait. Amennyiben indokolt, kaphat gyógyszeres támogatást, de kezelni a tüneteit nekünk, otthon kell, sajnos sokszor 1-2 hétig is.


Hogyan segíthetünk, ha már kialakult az álvemhesség?

Akár kell gyógyszert adnia az állatorvosnak, akár nem, otthon a terápia a következő: 

- A „kölyköket pótló” játékokat tegyük el, és ne is vegyük elő, míg kedvencünk újra a régi nem lesz. 
- Növeljük a napi mozgás adagját, több labdázás, rongyhúzás, séta, esetleg, ha a kondija engedi, akkor futás. 
- Diéta! Amennyire lehet, csökkentsük a fehérje bevitelt. Ha módunk van rá, vagyis ellenőrizni tudjuk, hogy eleget igyon (de ne annyit, mint annak előtte), akkor extrém esetekben a víz adagját is csökkentsük, és egyenletesen elosztva adjuk neki a nap folyamán. 
- Az emlők duzzadtsága enged következtetni arra, mennyire indul be a tej elválasztás. Amennyiben a cicijei nagyon pirosak, duzzadtak ne engedjük, hogy nyalogassa. Jó szolgálatot tesz ilyenkor egy műtéti gallér. Illetve enyhítsük a kínjait állott vizes, esetleg kamillás borogatással. 

Ha ügyesek vagyunk, sokat segíthetünk neki, és erre az esetre igaz, hogy igazán az idő oldja meg a problémát, hiszen ahogy csökken a prolaktin szint, úgy lesz újra a régi önmaga! Akik már asszisztálták végig kutyájuk álvemhességét, azok tudják, az ivartalanítástól számított 10 nap a varrat szedésig semmi ehhez képest, és aggódva, de mégis örömmel adják át kedvencünket az állatorvosnak arra a fél órára, míg elvégzi az ivartalanítást! 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL